‘Ik heb het nog nooit met een latina gedaan’, zei de mbo-docent

Economie & recht Een mbo-docent ging over de schreef bij zijn leerlingen. Genoeg reden voor ontslag, vindt de rechter, maar niet genoeg om af te zien van een opzegtermijn en een transitievergoeding.

Illustratie Stella Smienk

De zaak

Een mbo-docent vervangt een zieke collega en introduceert zichzelf als „de gekke buurman”. Als een leerling daarop reageert, zegt hij: „Ik zou je nou echt op je bek willen slaan.” Als het later over vooroordelen gaat, geeft een leerling aan dat zij als Latina ook met vooroordelen te maken heeft. Daarop reageert de docent met: „Ik heb het nog nooit met een latina gedaan.” Het meisje dient een klacht in en de docent krijgt een berisping. Het is dan eind 2020.

In april 2022 volgt nog een klacht. Een moslima is naar de open dag van de school gekomen en is door de docent erop aangesproken dat ze zo chagrijnig kijkt. „Zal ik even nadoen hoe je erbij staat?” vraagt hij. En daarna: „Buitenlanders moeten beter hun best doen en vooral jij ook, omdat je een hoofddoek draagt, moet je beter je best doen.” Die boodschap herhaalt hij een paar keer.

Ook deze klacht leidt tot een berisping en een gesprek met zijn leidinggevenden. Hem wordt te kennen gegeven dat een volgende misstap gevolgen heeft en er wordt een verbetertraject afgesproken. Hij krijgt een coach aangeboden en na een intakegesprek wil hij met deze coach in zee, maar de coaching komt nooit van de grond.

In september volgt weer een incident. Een leerling die tegen de docent zegt dat hij er mooi uitziet, krijgt als reactie: „Ben je homo of zo? Mooi is een raar woord. Ik wil liever knap gevonden worden. Als ik achttien was, zou ik bi willen zijn.” Vervolgens vertelt de docent hoe hij als achttienjarige was achternagezeten door twee jongens die hem wilden verkrachten. Leerlingen mopperen hierover in de appgroep en de school doet daarop onderzoek. Intussen wordt de docent op non-actief gesteld.

Het onderzoek leidt ertoe dat de school de arbeidsovereenkomst met de docent wil ontbinden. Via een mediator wordt geprobeerd met elkaar tot een goede regeling te komen, maar dat lukt niet.

De school vraagt de rechtbank Rotterdam om ontslag per direct, zonder opzegtermijn en transitievergoeding. De docent wil een opzegtermijn, een transitievergoeding én een billijke vergoeding.

De uitspraak: Ontslag mét transitievergoeding

Voor de rechter is duidelijk dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden. De docent heeft verwijtbaar gehandeld. Maar voor ontslag per direct én zonder transitievergoeding moet het gedrag ‘ernstig’ verwijtbaar zijn. De drempel daarvoor is hoog, aldus de rechter, en wordt hier niet gehaald. Het contract wordt ontbonden, maar de school moet een opzegtermijn aanhouden en een transitievergoeding betalen.

Commentaar

Die drempel voor ernstig verwijtbaar handelen is inderdaad erg hoog, zegt Maartje Govaert, partner bij advocatenkantoor NautaDutilh. In het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag is een uitspraak van de Hoge Raad van vorige zomer belangrijk. De Hoge Raad oordeelde toen dat het grensoverschrijdend gedrag van een docent aan de Toneelacademie in Maastricht niet ernstig verwijtbaar was. Ja, er was sprake van grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidssituatie (docent-student), maar het handelen van de werkgever wordt (zwaarder) meegewogen. En de Toneelacademie had in dit geval te weinig gedaan om herhaling van het gedrag van de docent te voorkomen.

Op de mbo-school had de werkgever wel van alles gedaan om de docent bij te sturen, met berispingen, een verbetertraject en coaching – ook al kwam die niet van de grond. „Wat hier bij de beslissing van de rechter meespeelt, is hoe de docent het bedoeld heeft. De rechter zegt dat de docent eerder ‘uit onhandigheid en in een poging in contact te komen of te blijven met zijn leerlingen de onderhavige uitlatingen heeft gedaan dan om doelbewust de grenzen van het toelaatbare op te zoeken of zijn leerlingen te kwetsen’ – en dat is een subjectieve toets. Om te bepalen of sprake is van seksuele intimidatie – en daaronder vallen opmerkingen zoals deze docent maakte – past geen subjectieve toets. Denk daarbij aan ‘de dader heeft het niet zo bedoeld’, of ‘het slachtoffer zit ook niet lekker in haar vel’. Dit gedrag van de docent is evident ontoelaatbaar. Ik vind dat er bij bepaling van ernstige verwijtbaarheid niet alsnog ruimte moet zijn voor een subjectieve toets.”

Govaert valt nog meer op. De rechter weegt in dit geval uitdrukkelijk de impact mee van het gedrag van de docent op de slachtoffers. Zo wordt expliciet stilgestaan bij het gevoel van onveiligheid dat ontstaat bij de leerling na de opmerking dat de docent het ‘nog nooit met een latina heeft gedaan’, en bij de moslima die te horen krijgt dat zij extra haar best moet doen en niet zo chagrijnig moet kijken. Govaert: „Dat mis ik wel eens in uitspraken. Omdat de nadruk ligt op de verhouding werkgever-werknemer, is de klaagster vaak niet meer in beeld en dus ook niet de impact op haar en haar belangen. Terwijl er best moed voor nodig is om een klacht in te dienen.” Govaert wijst er verder op dat de docent zich ziek meldt, net voor hij op non-actief wordt gesteld. In principe geldt dan een opzegverbod. „In dit geval zegt de rechter dat het verzoek tot ontbinding geen verband houdt met zijn ziekte. Ook zonder ziekmelding zouden de ongeoorloofde uitlatingen aanleiding geven tot ontbinding. En dan mag je het opzegverbod opzijschuiven, wat deze rechter ook doet. Dat gebeurt niet vaak, rechters toetsen daar heel streng op.”