‘Exodus’: smokkelaar treft bijdehand kind in inwisselbaar vluchtelingendrama

Recensie Film

Arthousedrama ‘Exodus’ is een goedbedoelde, maar overgedramatiseerde variant van een overbekend vluchtelingenverhaal.

Zonder blasé te willen klinken: trouwe bioscoopbezoekers staken het afgelopen decennium meermalen per jaar hun hoofd door een oranje zwemvest om in de voetsporen van een vluchteling de reis van een naamloos Midden-Oosten naar West-Europa te maken. Vaak zijn het documentaires, soms ook speelfilms die persoonlijke verhalen indikken tot drama. De films hebben vaak iets eenvormigs, en dat ligt niet aan de makers. Ondanks de ontelbare verschillen, bestaan de verhalen aan de buitenkant nou eenmaal uit terugkerende elementen: behalve zwemvesten en rubberbootjes, ook mensensmokkelaars en vrachtcontainers.

Als zo’n container niet in de Turkse haven arriveert waar arthousedrama Exodus begint, is de 12-jarige Syrische Amal plotseling alleen. Een politierazzia drijft haar in de armen van barse mensensmokkelaar Sam, die de grond te heet onder de voeten wordt en, ongetwijfeld extra gemotiveerd door de stapels bankbiljetten die het bijdehante meisje op zak heeft, besluit samen met haar de smokkelroute naar Zweden af te leggen.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat naarmate Sam meer tijd met het meisje doorbrengt hij zich steeds meer verantwoordelijk voor haar gaat voelen. De smokkelaar blijkt zowaar een hart te hebben. Dat is ook waarom films over actuele onderwerpen belangrijk zijn: door tijd met iemand door te brengen wordt een film als het goed is een empathiemachine.

Exodus is niet de meest verheffende film in zijn genre. Regisseur Abbe Hassan verwerkte zijn eigen ervaringen als vluchteling uit Beiroet in de jaren tachtig in het verhaal van het meisje. Wat stoort is de combinatie van overdramatisering en een matte toon. Deze film behandelt weliswaar een belangrijk onderwerp, maar doet dat niet urgent of onderscheidend. Het ergste wat je kunt zeggen is dat de man en het meisje inwisselbare figuren zijn. Maar dat zijn ze. Daarmee doet een goedbedoelende film z’n onderwerp geen recht.

https://www.youtube.com/watch?v=E1H001znRWc