‘Elke ochtend ben ik gelukkig dat wij nog leven’

‘Elke ochtend sta ik zó gelukkig op. Wakker worden betekent dat ik nog leef, dat mijn gezin nog leeft. Veel Gazanen worden immers gedood in hun slaap”, zegt Fadi Abu Shammala, directeur van een netwerk van culturele ngo’s in Gaza en vader van drie zonen, in een gesprek via WhatsApp. Tijdens dat gesprek klinkt tot viermaal toe een luide explosie op de achtergrond. Abu Shammala schrikt telkens, maar herneemt na elke knal sneller het gesprek. „Zolang we het horen, is het goed. De explosie die je uiteindelijk doodt, die hoor je niet.”

Normaal woont hij met zijn gezin in Gaza-stad, maar omdat het daar al weken te onveilig is, verblijft hij met vrouw en kinderen bij zijn ouders in hun appartement in het vluchtelingenkamp van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Israël riep burgers op het noorden van Gaza en Gaza-stad te ontruimen, en te evacueren naar het zuiden van de smalle, dichtbevolkte kuststrook. Maar ook in Khan Younis is niemand veilig, zegt Abu Shammala.


Lees ook
dit persoonlijke verslag van Fadi Abu Shammala over zijn vlucht uit Gaza-stad

<strong>Een lange rij voor een bakkerij in Khan Younis</strong>, in het zuiden van Gaza. Er zijn tekorten aan eten, water, brandstof en elektriciteit. Tienduizenden Gazanen zijn uit het noorden van de Gazastrook naar Khan Younis gevlucht na een Israëlische oproep daartoe. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/ac280c298elke-ochtend-ben-ik-gelukkig-dat-wij-nog-levenac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<p>„Hele appartementsgebouwen worden weggevaagd. Dat maakt me echt bang. Er zijn talloze andere appartementen boven en naast ons, vol families die ook nog eens tijdelijk ontheemden onderdak bieden.” Zijn gezin is ongedeerd, maar zijn bredere familie is dat niet. „Dinsdag kwam een familielid van me om het leven, toen hij op de begane grond van een gebouw met vijf verdiepingen naar de kapper ging. Het hele gebouw werd opgeblazen.”</p>
<p>„Dezelfde dag bombardeerde het Israëlische leger een appartementsgebouw achter het gebouw waar mijn oom woont, die onderdak biedt aan twintig ontheemden. Twee kinderen die hij opving, zijn dood. Woensdag werd het huis van mijn nicht gebombardeerd in het vluchtelingenkamp van Al Maghazi, in het centrum van de Gazastrook. Haar drie kinderen kwamen om. Israël zegt dat het militaire doelwitten bestookt in Gaza, maar iedereen, kinderen inbegrepen, voelt zich nu een doelwit.”</p>
<h2 class=Strooibriefjes

De fundamentalistische beweging Hamas houdt meer dan tweehonderd gijzelaars vast in de Gazastrook. Het Israëlische leger riep burgers in Gaza via strooibriefjes op om informatie over het lot van de gijzelaars te verstrekken. Wie in staat is dit te doen, krijgt in ruil de garantie dat Israël probeert zijn woning en leven te sparen.

Hulp die Gaza binnenkomt is zwaar ontoereikend. Woensdag waren er volgens UNRWA, het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen bijstaat, 54 vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook binnengereden via Rafah, de zuidelijke grenspost met Egypte. De Verenigde Naties schatten echter dat er minstens honderd vrachtwagens per dag nodig zijn om in de dringende noden te voorzien. Zo’n 629.000 ontheemden worden opgevangen in gebouwen van de VN.

In een telefoongesprek bevestigt UNRWA dat de distributie van hulpgoederen bijzonder moeizaam verloopt. De VN-organisatie is aangewezen op bestaande voorraden, terwijl de schaarse voedselhulp die de Gazastrook binnenkomt veelal bestaat uit droge voeding (bijvoorbeeld linzen), niet bruikbaar zonder water en elektriciteit. De bakkers in het zuiden van de Gazastrook hebben bloem gekregen, maar het brandstoftekort speelt ook hen parten bij het bakken van brood. Verschillende bakkerijen in Gaza zijn gebombardeerd.

Speelgoedgitaar

Vlak na de start van de vijandelijkheden sloeg Fadi Abu Shammala’s familie een ruime voorraad blikvoeding in. „Dat is nuttig, omdat je er geen koelkast voor nodig hebt”, vertelt hij aan de telefoon. Maar terwijl de dagen voorbijkruipen, slinkt ook die voorraad, net als de voeding in de rekken van de supermarkt. „Eerder deze week reed ik naar Mecca Mall, een grote supermarkt in het zuiden van Gaza”, vertelt Abu Shammala. „Niets van het lijstje dat mijn vrouw me meegaf, kon ik kopen. Ik vond geen melk, geen mineraalwater. Ik kocht enkel wat koekjes, en een speelgoedgitaar voor onze jongste zoon.”


Lees ook
deze fotoserie over dagelijks leven in Gaza

Palestijnen in Gaza-stad staan in de rij bij de bakker.

In plaats van water drinkt Fadi Abu Shammala al dagen melk met aardbeiensmaak. „Een luxe”, zegt hij, omdat veel andere gezinnen geen geld hebben om bij gebrek aan water melk met fruitsmaak te kopen. Hij heeft enkele uren per dag toegang tot stroom en internet. Hij laadt dagelijks de batterij van een auto op met de energie van twee zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw. „Maar ziekenhuizen”, vertelt hij, „hebben veel krachtiger energie nodig en zijn aangewezen op noodgeneratoren.”

Een derde van de ziekenhuizen in Gaza is al gesloten, onder meer door een gebrek aan medicijnen en brandstof voor de generatoren. Van de 22 gezondheidscentra van UNRWA waren er donderdag in het centrale deel van de Gazastrook, in Khan Younis en in Rafah nog acht actief.