N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Dirk Achten. Oud-ambassadeur België in Nederland Wat kan bestuurlijk Nederland leren van België? „Jullie denken dat jullie transparant, egalitair en góed besturen. Dat is niet zo.”
Dirk Achten (67) krijgt niet eens tijd om zijn koffie op te drinken. Hij koos het Haagse café Posthoorn aan het Lange Voorhout uit om in alle rust op het terras over zijn nieuwste boek te praten, maar er is hier weldra een besloten feest, en dus moet hij plaatsmaken. Onderweg naar een etablissement om de hoek wordt Achten, voormalig hoofdredacteur van De Standaard en tot voor kort de Belgische ambassadeur in Den Haag, aangehouden door een „monsieur die ik even moet begroeten”.
Jean-Marc Hoscheit, Achtens collega-ambassadeur namens Luxemburg, stapt uit zijn dienstwagen en begint na wat small talk over ‘ce livre’ dat Achten schreef. „Mail me even de drukproef”, zegt Hoscheit. „Ik wil het dolgraag lezen.”
In zijn boek, dat later op donderdagavond gepresenteerd is in Boekhandel Douwes even verderop in de stad en de titel Ligt het aan ons? kreeg, maakt Achten na een carrière van meer dan twintig jaar in de topambtenarij – eerst als politiek directeur van de liberale partij VLD, later als kabinetschef van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en tien jaar als directievoorzitter van datzelfde ministerie – de balans op; wat kan Nederland volgens hem van België leren op bestuurlijk vlak, en andersom? Vijf vaststellingen en aanbevelingen van een voormalig topambtenaar.
1 Het Nederlandse zelfbeeld
„Een persoon heeft een zelfbeeld, maar een land ook. En het Nederlandse is nogal… Jullie denken dat jullie transparant, egalitair en góed besturen. Dat is niet zo. Als je gelooft dat je de beste bent, zoals veel Nederlanders en zeker de politiek doen, dan ben je dat ook. Maar dan ben je ook ongevoelig voor kritiek. In België is het net andersom. Wij relativeren ons kapot, kunnen het veel makkelijker toegeven als we mis zitten.
„Dat komt omdat jullie een veel oudere en eenvoudigere natievorm hebben. Nederland werd in zekere zin al in zestiende eeuw gesticht, België pas in 1830. Nederland is etnisch éénvormig, België bestaat gewoon uit twee landen – Vlaanderen en Wallonië. Dat maakt het moeilijk om überhaupt een zelfbeeld te vormen, omdat de verschillen zo existentieel zijn. Belgen denken zelden: we doen dit samen. Het enige wat we met elkaar gemeen hebben, is zelfrelativering en humor. Maar dat is niet voldoende om een natie op te bouwen.”
2 Technocratie versus politiek
„Er kijken in Den Haag twee mensen uit over de Hofvijver om te zien of ze het wel goed doen in het parlement; Johan van Oldenbarneveldt en Johan de Witt. Dat is niet voor niets; Nederland heeft een bestuurstraditie van regenten na de moord op Willem van Oranje. Zij wilden geen nieuwe koning. Die zou alleen maar slecht zijn voor de handel. Twee protestante regenten staken een landje in elkaar van regeltjes en orde. En daar werd naar geluisterd. Wat nu België heet, is altijd van hogerhand bestuurd. Door Spanje, Oostenrijk, Frankrijk. De katholieke koning en adel stuurden aan, bevelen werden opgevolgd. Daardoor wordt het bestuur in België fundamenteel gewantrouwd. In Nederland is er juist een grenzeloos vertrouwen. Want als je toegeeft dat het land slecht is geregeerd, dan help je je zelfbeeld om zeep. Dan maak je de mythe van de beste zijn kapot.”
3Transparantie
„Nederland denkt van zichzelf dat het transparant bestuurt. Denk aan de appjes van Rutte, die nu moeten worden bewaard. Dat vind ik trouwens een aberratie. Als je niets vertrouwelijks meer mag doen, kan je geen land besturen. Maar jullie zijn selectief transparant, hebben blinde vlekken. Weet je nog hoe Pauline Krikke [in 2019] bijna een jaar na die vreugdevuren in Scheveningen werd ontslagen als burgemeester van Den Haag? Daarop werd in een Haagse theaterzaal een lijst met 23 kandidaten samengesteld die haar konden opvolgen. Een geheim comité waarvan ik er niet achter kon komen wie daarin zaten, heeft een shortlist gemaakt en koos voor Jan van Zanen.
„Bij jullie stelt een obscure groep politici ook de parlementaire kieslijsten samen. Leden weten tot de avond ervoor niet dat ze op de lijst komen. Er is geen interne democratie. Waarom schrijven jullie journalisten daar niet over? Overal zijn jullie kritisch over, maar niet over jullie zelf. Het is pure blindheid. Jullie stellen jezelf niet in vraag. In België is dat ondenkbaar. Wij denken dat we minder transparant zijn, maar het tegendeel is waar. Wij kiezen onze burgemeesters. Zoals ook onze parlementsleden worden verkozen.”
Overal zijn jullie kritisch over, maar niet over jullie zelf. Het is pure blindheid
Dirk Achten Belgische topambtenaar
4Het systeem versus de politiek
„In Nederland gaat het systeem boven alles, in België de politiek. Neem het Groningse gasdossier. In 2012 waren daar de eerste aardbevingen. Nu, elf jaar later, wordt Rutte aangepakt. Maar heeft de Tweede Kamer destijds zelf gevraagd in te grijpen? Neen. Reden? Het systeem was te sterk, het wil zichzelf voortzetten. In België zou er onmiddellijk een politieke discussie zijn ontstaan. Leden van het verkozen parlement zouden het niet pikken dat er ergens in het land mensen lijden en er miljarden naar Den Haag gaan. Zij zouden ingrijpen, omdat de politiek in België daar rechtstreeks voor verantwoordelijk is. In de Nederlandse politiek is de Randstad dominant, de buitengebieden zijn structureel ondervertegenwoordigd. In zekere zin heb je bij jullie een old boys network. In België kan dat niet, daar zijn provinciale kieskringen op basis van inwonersaantallen.”
5 Lange versus korte termijn
„Een paar jaar geleden liep ik mijn woning in Den Haag uit en zag ik dat de weg werd opengebroken. Ik vroeg iemand van de gemeente waarom ze dat deden zonder dat er een probleem leek te zijn. Die man zei: oh, dat staat op de planning. Doen we elke zeven jaar. De Belg zou zeggen: dat mens van de planning snapt er niets van. Die twijfelt altijd aan de autoriteit.
Lees ook dit verhaal: Lekker klagen over België – een land bijna zonder nationale trots
„Ik wil zeggen: de Nederlandse bestuurscultuur is oersterk in de lange termijn – de planning – maar de korte termijn komt er niet aan te pas. De Belgische politiek is goed bij een crisis, kan snel schakelen en improviseren. Maar langetermijndenken kan ze niet. Denk aan het uitfaseren van kernenergie. Dat kan zomaar weer helemaal anders worden als er een groene regering komt. Nederlanders houden vast aan de planning, Belgen hébben geen planning.”
Achten denkt dat België en Nederland op bestuurlijk vlak van elkaar kunnen leren. Beide hebben te maken met „systeemfouten”. Hij zou Nederland minder technocratisch willen zien, België juist wat meer. „België moet het wantrouwen loslaten, Nederland zou wat minder blind moeten vertrouwen. En dat is gaande. Nederlanders beginnen te twijfelen aan bestuurders. Hopelijk zit er een cultuurverandering aan te komen. Een kleine revolutie.”