N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Dans Duizenden kunstenaars studeerden deze zomer af. Wie springt eruit? Vandaag afl. 4: Da Young Kim van dansopleiding Codarts in Rotterdam.
Ze heeft haar opleiding hedendaagse dans nog maart net afgerond, maar op haar 23ste heeft de Koreaanse Da Young Kim al verschillende dromen in vervulling zien gaan, door een mix van talent, toegeeflijke ouders en geluk. Via een omweg kwam ze bij de dansopleiding van het Rotterdamse Codarts uit.
„Bij vergissing – mijn moeder wilde mij op ballet doen – begon ik als zesjarige met dansles op een school voor traditionele Koreaanse dans. Omdat ik lang was, werd ik meteen in een professioneel traject geplaatst. Toen ik ouder was, voelde ik dat ik meer wilde. Van mijn ouders mocht ik na veel aandringen op mijn zestiende naar de Verenigde Staten, al vonden ze het doodeng. Ik was nog zo jong en sprak bovendien geen woord Engels. In de VS ontdekte ik de Europese hedendaagse dans. Het Nederlands Dans Theater – adembenemend – en het Zweedse GöteborgsOperans Danskompani voorop. Zó’n danser wilde ik ook worden! Door de brede waaier aan vakken biedt Codarts daar een goede opleiding voor.”
Waar studeer je op af?
„Op Codarts is je afstudeerproject altijd een stagejaar bij een professioneel gezelschap. Ik had geluk: ik werd bij het Grand Théâtre Genève aangenomen en kreeg ook meteen een professioneel contract. Ze hadden er net Skid van Damien Jalet aangekocht. Toen ik die choreografie voor het eerst zag, nog tijdens mijn opleiding in de VS, was ik volkomen ondersteboven. Dat zoiets bestond, dansen op een hoge schuine wand, ik was in shock. En nu stond ik zelf meteen in dat stuk!
„Het was supereng tien meter boven het toneel te staan. Toen ik dat had gedaan, dacht ik: ‘Now I’m a dancer!’ In werkelijkheid is mijn reis natuurlijk maar net begonnen. Ik wil mijn fysieke grenzen verder verleggen en dieper in mijn eigen emoties en de intenties van de choreograaf duiken. En die met mijn lichaam en ziel zo zuiver mogelijk overbrengen aan het publiek.”
Thema’s als klimaatverandering komen de laatste jaren veel voor in hedendaagse dansvoorstellingen. Welke onderwerpen houden jou en je studiegenoten bezig?
„Tijdens de opleiding hebben we gesproken over genderidentiteit, ook omdat er een paar non-binaire studenten waren in mijn jaar. Voor onze generatie is het gewoon om te respecteren dat mensen zich niet als mannelijk of vrouwelijk identificeren en de voorkeur geven aan de voornaamwoorden hen/hun. Ik denk wel dat de hedendaagse dans hierin progressiever is dan de balletwereld, waar rollen meer vastliggen.
„Een ander thema dat erg speelt is ras en discriminatie. Discriminatie komt in de danswereld nog steeds voor, maar tegenwoordig wordt wel meer gekeken naar diversiteit, naar hoe je zorgvuldig cast, repertoire kiest en respectvol met elkaar omgaat. Ik vind het zelf ook heel belangrijk hoe wij worden gepresenteerd.”
Wat geeft jou hoop voor de toekomst?
„Hoopvol vond ik bijvoorbeeld dat er in Korea voor het eerst een queer-festival was. Het is nog maar een kleine community, maar het is goed dat mensen zich uitspreken en voor hun rechten opkomen. Protest is ook communicatie en ik denk dat de oplossing van veel problemen begint bij communicatie. Zowel in de kunst als in het leven geldt dat je het niet alleen kunt. Je moet relaties bouwen en emoties delen, communiceren en samenwerken om verder te komen.”
Hoe kan de danskunst daaraan bijdragen?
„Dans kan de wereld niet veranderen. Maar dans is wel een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als een groep diverse individuen zich door goed te communiceren met gezamenlijke inzet aan één doel wijdt.”
Waar zou je over vijftien jaar willen zijn?
„Oef, dat is voor een danser wel een héél lange tijd om vooruit te kijken. Ik begin volgend seizoen bij GöteborgOperans Danskompani. Ja, één van mijn droomgezelschappen. Ik had me aangemeld voor het intense auditieproces, vooral om het mee te maken. Maar ik werd aangenomen. Ik ben zo gelukkig dat ik daar kan werken dat ik er nu zo lang mogelijk wil blijven. Veel leren, tournees doen, mezelf ontwikkelen tot een veelzijdige danser. Als mijn lichaam het toestaat, dans ik over vijftien jaar nog.”