‘Balie-jihadist’ Aziz al H. krijgt 6,5 jaar cel in hoger beroep

Jabhat al-Nusra Al H. werd in 2021 veroordeeld tot bijna zestien jaar, maar ging in hoger beroep. Dit keer viel de straf een stuk lager uit.
Al H. werd gearresteerd nadat hij herkend was in debatcentrum De Balie.
Al H. werd gearresteerd nadat hij herkend was in debatcentrum De Balie. Foto Jerry Lampen/ANP

Abdelaziz al H., ook wel bekend als de ‘Balie-jihadist’, is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar en zes maanden cel voor deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Dat meldt het hof van Den Haag. De straf is een stuk lager dan de bijna zestien jaar gevangenisstraf die hij eerder kreeg van de rechtbank van Rotterdam, omdat het hof het niet bewezen acht dat Al H. een leidinggevende rol had binnen de terreurgroep. De 37-jarige Syriër kwam in beeld bij de politie nadat hij een bijeenkomst bijwoonde in debatcentrum De Balie in zijn woonplaats Amsterdam.

Abdelaziz al H. – alias Aziz – kwam in 2014 onder een valse naam Nederland binnen. Daar kreeg hij samen met zijn broer asiel als Syrische vluchteling. Drie jaar later werd Al H. door Syrische mensenrechtenactivisten herkend na een filmvertoning in De Balie. Volgens hen was hij een voormalig kopstuk van de aan Al-Qaida-gelieerde terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Lees ook: Spijtoptant en informant, maar is de ‘Balie-Syriër’ ook een jihadist?

De zaak kreeg nog meer bekendheid toen bleek dat de ‘Balie-jihadist’ ook de ex-vriend is van journalist Ans Boersma. Boersma werkte in Turkije als correspondent voor onder meer Het Financieele Dagblad, totdat ze in 2019 het land werd uitgezet omdat de Nederlandse autoriteiten Turkije hadden ingelicht over haar relatie met Al H.. Boersma ontkent tijdens de relatie ooit te hebben geweten dat haar vriend bij een terroristische organisatie had gezeten.

Visumaanvraag onjuist ingevuld

Het tweetal leerde elkaar in 2013 kennen en een jaar later hielp Boersma hem aan een verblijfsvergunning in Nederland door documenten in zijn visumaanvraag onjuist in te vullen. In 2021 werd Boersma schuldig geacht aan valsheid in geschrifte, maar ze kreeg geen straf.

In september 2021 werd Al H. door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar en negen maanden celstraf voor onder meer het leidinggeven aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Hij werd vrijgesproken voor moord met een terroristisch oogmerk door gebrek aan bewijs. Hij ging in hoger beroep tegen dit oordeel.

Al H.’s broer Fatah werd destijds veroordeeld tot elf jaar en negen maanden cel voor deelname aan een terroristische organisatie en witwassen. Hij werd in 2018 in Nederland opgepakt, omdat ook hij onderdeel zou zijn geweest van de terreurgroep. Volgens de rechtbank van Rotterdam was hij leidinggevende in onder andere een gevangenis. Zijn hoger beroep zal volgend jaar worden behandeld.