‘Wonderkind’ Benko moet veld ruimen bij kwakkelende vastgoedreus

René Benko, oprichter van het Oostenrijkse vastgoedconglomeraat Signa, maakt plaats aan het hoofd van het bedrijf om een faillissement te voorkomen. In een verklaring op woensdag zei Benko dat het nu zaak is „vertrouwen terug te winnen”. De rol van de president-commissaris wordt overgenomen door Arndt Geiwitz. Eerder was Geiwitz door Benko in dienst genomen om de kwakkelende Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt te saneren. Nu moet Geiwitz niet alleen de warenhuisketen maar de hele investeringsmaatschappij vlottrekken. Signa is ook mede-eigenaar van de Bijenkorf.

Hij kocht straten op alsof het een spelletje monopoly was

Moedig en doortastend

Onder leiding van Benko (46) werd Signa in een mum van tijd een van de grootste vastgoedondernemingen in Europa. In Wenen, maar ook in veel Duitse steden, kocht Benko toonaangevende stadspaleizen, warenhuizen en soms hele straten op alsof het een spelletje monopoly betrof. Het geld daarvoor kreeg Benko van investeerders die geloofden in het hoge rendement dat Benko beloofde. Benko’s strategie was om zijn projecten eerst flink op te knappen, om vervolgens de huren dito te verhogen, of de panden met forse winst door te verkopen. In vastgoedkringen werd Benko een „wonderkind” genoemd, moediger en doortastender dan de concurrentie. In zijn verzamelwoede kocht Benko onder meer het befaamde warenhuis KaDeWe in Berlijn, het Chrylser-gebouw in New York en een palazzo in Venetië.

Zolang kredieten vrijwel gratis waren, liepen de zaken van Benko gesmeerd. Maar stijgende rentes spelen Signa parten. Investeerders zijn terughoudender geworden, en hogere kosten voor Signa worden niet gedekt door huurinkomsten, aangezien winkels en warenhuizen in stadscentra te kampen hebben met teruglopende inkomsten. In de afgelopen maanden zocht Benko naarstig naar nieuwe geldschieters. Volgens een bericht in weekblad Der Spiegel sprak hij onder meer vergeefs met het Saoedische Public Investment Fonds (PIF), een publiek fonds onder de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Naar verluidt heeft het bedrijf, dat in verschillende poten is opgedeeld, op korte termijn meerdere honderd miljoen euro nodig om overeind te blijven. Der Spiegel citeerde ook een investeerder die concludeerde dat niemand meer in Signa wil investeren, omdat alles zou verdampen zodra het bedrijf failliet gaat. „Wie gaat nog zo’n risico aan?”, aldus de investeerder.

Het waren Benko’s investeerders die nu eisten dat hij zou opstappen om plaats te maken voor Geiwitz. Tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei een van de investeerders dat een faillissement met het vertrek van Benko zeker nog niet is afgewend.