‘The Flash’: een snelle, onvoorspelbare opwarmmaaltijd

Recensie Film

Superheldenfilm Na lang te zijn uitgesteld wegens het wangedrag van ster Ezra Miller, is ‘The Flash’ eindelijk uit. In zijn genre is de film te verteren, maar het is dezelfde opwarmtruc die we al van Marvel kennen.

Barry Allen, alias ‘The Flash’ (Ezra Miller,) reist terug in de tijd en komt zijn vroegere ik tegen én Batman (Michael Keaton), in ‘The Flash’.
Barry Allen, alias ‘The Flash’ (Ezra Miller,) reist terug in de tijd en komt zijn vroegere ik tegen én Batman (Michael Keaton), in ‘The Flash’. Foto Warner Bros. Pictures

In The Flash begeeft Warner Bros.’ superheldendivisie DC Comics – Batman, Superman, Wonder Woman – zich in het kielzog van rivaal Marvel in het multiversum van oneindige realiteiten. De razendsnelle Barry Allen, alias The Flash, leent een oude truc van Superman: die draaide in 1978 al sneller dan het licht tegen de aardrotatie in om terug in de tijd te reizen en zo zijn geliefde Lois Lane te redden.

Barry Allen is in The Flash door de moord op zijn moeder, waar zijn pa ten onrechte voor opdraaide, opgegroeid tot een tobbende loner die als kantoormuis én als superheld wordt gekoeioneerd. In eerder optredens als The Flash moest Ezra Miller hem spelen als comic relief: een dolenthousiast blunderende fanboy vergelijkbaar met Tom Hollands Spider-Man. Dat was geen ideale rol voor Miller, met diens zware stem en broeierige ogen een specialist in getroebleerde tieners. Als hij – in modderige digitale trucage – in de tijd terug rent om zijn moeder te redden, volgen er complicaties: hij strandt in een alternatieve realiteit met zijn jongere, stupide alter ego. Superman en Wonder Woman ontbreken – het waarom wordt ook na een uitleg met spaghetti niet duidelijk – zodat hij er alleen voorstaat om de aarde te redden van generaal Zod van Krypton, die de aanval opent zoals hij al in Superman-film Man of Steel deed. Of alleen: hij krijgt hulp van de oude Batman uit de jaren negentig, Michael Keaton.

https://www.youtube.com/watch?v=diB_wOX4Vbw Lees ook een analyse over de controverse rond hoofdrolspeler Ezra Miller: De mens als zwakste schakel

In zijn genre is The Flash wel te verteren. ‘Speedsters’ – supersnelle superhelden – stelen al de show sinds X-Men: Days of Future Past (2014), waar we met de ogen van Quicksilver kijken hoe de tijd stroop wordt, met mensen, keukengerei en kogels die in extreme slowmotion door de ruimte bewegen terwijl Quicksilver kogels opzij veegt, schutters uitschakelt en tijd heeft voor een slok koffie. Zo’n scène heeft The Flash al direct, wanneer een hele kraamafdeling uit een kantelend ziekenhuis kukelt: een helse ‘baby shower’. Leuk, maar de trucage haalt de Marvel-norm niet. Het een-tweetje van The Flash en zijn jonge alter ego is bij vlagen vermakelijk, als je Millers schmieren trekt. De onlogische, maar in elk geval onvoorspelbare plot leidt naar een multiversum van oneindige filmrealiteiten, met Batmans van Adam West tot George Clooney en Supermannen van Christopher Reeve tot Nicolas Cage.

Dat ik dat laatste verklap, is in ogen van fans vermoedelijk een spoiler: zij zien het opwarmen van een oud lijk als een originele wending. Profijtelijk is het: Marvel scoorde in 2021 een hit door in Spider-Man: No Way Home acteur Tom Holland met twee oude Spider-Mans – Toby Maguire en Andrew Garfield – te laten knokken tegen oude filmschurken. Nu slaat DC Comics’ aan het herkauwen: het multiversum van onbegrensde mogelijkheden is een trechter naar een echokamer. Al dat recyclen van oude content kan op termijn geen groeimodel zijn.