‘Smoke Sauna Sisterhood’: vrouwengeheimen bij 80 graden Celsius

Het was soms wel 80 graden Celsius in de Estse rooksauna waar documentairemaker Anna Hints haar debuutfilm draaide. Dat vertelde ze afgelopen International Documentary Filmfestival Amsterdam waar Smoke Sauna Sisterhood hoge ogen gooide bij het publiek. Omdat de camera het ook allemaal door een stoomwolk bekijkt, is het niet gek dat je tijdens het kijken soms het gevoel krijgt dat de warmte en de rook van het filmscherm afkomen, de zaal in drijven en de toeschouwer omhullen. Dat was dan ook precies de bedoeling van de film: je laten ervaren hoe het is om deel uit te maken van de ‘sisterhood’, de vrouwen die de sauna bezoeken, er troost vinden, geheimen delen of met elkaar roddelen, kinderen baren en de doden verzorgen.

Volgens Hints dateert de Estse sauna uit voorchristelijke tijden. Andere bronnen denken aan de late Middeleeuwen. Hoe dan ook uniek genoeg om op de Unesco-werelderfgoedlijst terecht te komen en 2023 uit te roepen tot het jaar van de Estse sauna. Na z’n wereldpremière op het Amerikaanse Sundance-filmfestival maakte de film een zegetocht langs internationale filmfestivals, werd ingezonden voor de Oscars, en bereikt nu ook de Nederlandse filmtheaters.

Hints werkte zeven jaar aan haar film, een periode waarin de groep vrouwen die uiteindelijk te zien zijn een vriendengroep werd. Ze praten over hun levens en lichamen, over ‘bodyshaming’, onzekerheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over liefde en intimiteit. Soms is het opvallend dat de vrouwen die zich in elkaars nabijheid letterlijk blootgeven, dat figuurlijk minder vanzelfsprekend doen. Als ze over lesbische gevoelens of lust praten, zijn ze schuchter.

Ondanks een steeds groeiend bewustzijn over het inherente seksisme van de filmindustrie, zijn het nog steeds verhalen van mannen over mannen die de dienst uitmaken. Hints’ film daarentegen is geschoten op een manier die het vrouwenlichaam op geen enkele manier seksualiseert of tot spektakel maakt. Opmerkelijk genoeg maakt ze daarbij gebruik van een visuele stijl die ooit aan die objectiverende male gaze was voorbehouden: ze filmt nauwelijks tot geen gezichten, en toont het lichaam alleen in close-up. En als we de vrouwen naar buiten volgen, voor een duik in een bevroren meer bijvoorbeeld, dan blijft de camera discreet op afstand.

Dat haar film desondanks geen greintje voyeurisme oproept, is te danken aan het effect van de rook en warmte op de lens. De beelden worden zacht en onscherp. Het zintuig waar het in deze film om draait is het gehoor: we moeten luisteren. Ook in overdrachtelijke zin. Er wordt om aandacht gevraagd, niet om oordeel.

Hints noemt de rooksauna een heilige plek, waar zowel lichaam als geest gereinigd worden. Dat is een idee dat zeker door de no-nonsense aanpak van de film ver afstaat van de West-Europese wellnesscultuur voor welgestelden. Het feminisme van Hints vertaalde zich ook naar de manier waarop de film werd geproduceerd. Er werden geen ‘quitclaims’ getekend waarmee de hoofdpersonen bij een normale productie afzien van invloed op het eindresultaat. Pas toen alle vrouwen tevreden waren, mocht de film de wereld in.

https://www.youtube.com/watch?v=iu6388qtvk0