‘Riceboy Sleeps’: indrukwekkende film over integratie en ontheemding

Recensie Film

Drama ‘Riceboy Sleeps’ brengt de marginalisatie en ontheemding van een jonge Koreaanse immigrant in Canada stijlvol en indrukwekkend over. De camera volgt hem als een geest door het leven.

Als puber blondeert David (Ethan Hwang) zijn haren; hoe westerser, hoe beter, in ‘Riceboy Sleeps’.
Als puber blondeert David (Ethan Hwang) zijn haren; hoe westerser, hoe beter, in ‘Riceboy Sleeps’.

Als de man van So-Young zelfmoord pleegt, besluit de jonge Koreaanse vrouw in 1990 met haar zoontje Dong-Hyun naar Canada te verhuizen.

Daar volgt een cultuurschok. Op zijn eerste schooldag wordt Dong-Hyun bespot om zijn met traditioneel Koreaans eten gevulde, dus ‘stinkende’ broodtrommeltje. Tot overmaat van ramp weet de lerares zich geen raad met zijn naam. Op de terugweg in zijn moeders auto dreint hij dat hij Michael Jordan wil heten, het wordt David. Ook zijn moeder heeft het door taalproblemen en achteloos seksisme niet makkelijk.

De onzichtbaarheid van immigranten wordt door regisseur Anthony Shim subtiel duidelijk gemaakt door Canadezen op de voorgrond te plaatsen en de Koreaanse hoofdpersonen in het shot letterlijk te marginaliseren. In de tweede helft van de film verandert die stijl, naarmate beide hoofdpersonen meer geïntegreerd raken in de Canadese maatschappij. David is dan een puber die zijn zwarte haar geblondeerd heeft: hoe westerser, hoe beter.

De stijl van de Canadees-Koreaanse Shim, die zelf als jongetje naar Canada emigreerde, is het interessantst aan Riceboy Sleeps, vernoemd naar het scheldwoord voor Dong-Hyun. De camera observeert zijn twee hoofdpersonen in lange takes waarin niet gemonteerd wordt. De camera zweeft daarbij door ruimtes en glijdt van de een naar de ander, afhankelijk van de emotionele inhoud van de scènes. Het lijkt alsof er een geest aanwezig is die beiden bespioneert. In een interview beaamt cameraman Christopher Lew die keuze: de zwevende camera vertegenwoordigt de geest van de overleden vader, over wie David/Dong-Hyun zo graag meer wil weten, en over wie zijn moeder in alle talen zwijgt.

Nadeel van Shims observerende stijl is dat de camera de personages vaak op afstand houdt, wat meeleven lastiger maakt. En de impliciete, gedurfde stijlkeuze wordt daarnaast ontkracht door de dialogen meermaals té expliciet te maken. Schoonheidsfoutjes in een verder indrukwekkende film over integratie, ontheemding en biculturaliteit.

https://www.youtube.com/watch?v=st2XV1oTuVs