Toen António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dinsdag in de Veiligheidsraad sprak over „duidelijke schendingen” van het internationaal humanitair recht in Gaza, haalde hij zich de woede op de hals van Israël. De terreurdaden van Hamas in Israël vonden niet plaats in een vacuüm, zei de VN-topman, die de context van de decennialange Israëlische militaire bezetting aanhaalde. Dat hij tegelijk zei dat er geen enkele rechtvaardiging is voor de „afschuwelijke aanvallen” van Hamas, maakte Israël niet uit. Als het aan Israël ligt moet Guterres onmiddellijk opstappen.
Het laat goed zien hoe gevoelig dit onderwerp is. En toch moet er over schendingen van het internationaal humanitair recht door beide partijen in dit conflict worden gesproken, vindt Sari Bashi van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Haar organisatie probeert, net als andere prominente mensenrechtengroepen, vanaf het begin van de gewelddadigheden mogelijke schendingen te documenteren.
In de huidige, nieuwe escalatie van dit langslepende conflict documenteerde Human Rights Watch al het gebruik van wit fosfor door Israël, in burgergebied zowel in Gaza als in Libanon. HRW wijst erop dat het gebruik van een zeer brandbaar wapen als wit fosfor in een van de meest druk bevolkte gebieden ter wereld verboden is volgens internationaal recht.
De zwaarste schendingen van het internationaal humanitair recht worden oorlogsmisdaden, of ernstige inbreuken genoemd. Zowel de fundamentalistische Palestijnse groepering Hamas als het Israëlische leger heeft in deze nieuwe opflakkering van het gewapende conflict al verschillende oorlogsmisdaden gepleegd, zegt Bashi.
„De slachtpartij van Israëlische burgers op 7 oktober door strijders van Hamas is een oorlogsmisdaad”, aldus Bashi, een Israëlische onderzoeker die getrouwd is met een Palestijn en woont op de Westelijke Jordaanoever, in een telefoongesprek. „Gijzelaars nemen en vasthouden is dat ook, net als het dreigement om hen te executeren, omdat dat gelijk staat aan de wreedaardige en onmenselijke behandeling van gijzelaars of mensen in detentie. Raketten die lukraak worden afgevuurd op Israël zijn een willekeurige aanval, en worden ook beschouwd als een oorlogsmisdaad.”
„Aan de Israëlische kant is het afsnijden van de toevoer van water, voedsel, brandstof en elektriciteit naar Gaza, gecombineerd met de mededeling dat dit opzettelijk wordt gedaan, een oorlogsmisdaad. Het komt immers neer op de collectieve bestraffing van een burgerbevolking van 2,2 miljoen in de Gazastrook voor de daden van enkelingen, van de strijders.
„En het Israëlische bevel aan de burgerbevolking van Noord-Gaza om naar het zuiden van de strook te evacueren, komt mogelijk neer op een gedwongen verplaatsing van burgers.”
Israël zegt dat het burgers opriep naar het zuiden te trekken, zodat ze zichzelf in veiligheid konden brengen. Klopt dit dan niet?
„Als je burgers waarschuwt dat ze moeten evacueren zonder dat er een veilige plek is om naartoe te gaan en ook absoluut geen veilige route daarheen, dan is die waarschuwing niet doeltreffend. Wie achterblijft, moet volgens het internationaal humanitair recht nog steeds worden beschermd.
„De evacuatie-oproep voor Noord-Gaza kwam er in combinatie met de mededeling door Israël dat mensen uit Gaza naar Egypte moesten vluchten, en dat enkel enige hulp zou worden toegelaten in het zuiden van de Gazastrook, en niet in het noorden. Daarom komt dit mogelijk neer op een gedwongen verplaatsing van burgers. Een van de belangrijke graadmeters om dit in een latere fase te bepalen, is of deze mensen straks terug mogen naar hun huizen. Wie wegvlucht van conflict en van geweld, heeft het recht om terug naar huis te gaan.”
Israël heeft volgens ooggetuigen ook zeker tweemaal een luchtaanval uitgevoerd op de zuidelijke grenspost in Rafah, waar burgers zich toen verzamelden voor evacuatie. Was dit ook een oorlogsmisdaad?
„Dat staat niet bij voorbaat vast. Een bombardement moet specifiek worden onderzocht om te bekijken wat er precies is gebeurd, wat het doelwit was, en wie de slachtoffers. Wat was de bedoeling van wie hen aanviel? Werden bijvoorbeeld burgers per vergissing getroffen, dan spreek je niet noodzakelijk van een oorlogsmisdaad. Zoomen we echter even uit van zo’n individueel incident, dan kun je wel voorspellen dat het gebruik van explosieve wapens in een drukbevolkt gebied als de Gazastrook aanzienlijk leed voor burgers veroorzaakt, en het risico van willekeurige aanvallen zeker verhoogt.”
Sinds maart 2021 doet het Internationaal Strafhof onderzoek naar de misdaden in Israël en Palestina, wat verwacht u daarvan?
„Omdat er al een onderzoek loopt, heeft Human Rights Watch de aanklager van het Strafhof gevraagd een ‘preventieve mededeling’ te doen, waarbij beide partijen uitdrukkelijk wordt verzocht het internationaal recht te respecteren. Tot nu toe gebeurde dit niet. Toch heeft het Strafhof volgens ons jurisdictie voor wat hier gebeurt, zelfs al erkent Israël het Strafhof niet. De aanklager kan optreden voor wat in Gaza gebeurt, omdat het bevoegd is voor Palestina, maar ook inzake de misdaden door Hamas in Zuid-Israël, aangezien het erop lijkt dat die gepland werden in Palestina.
„Maar het onderzoek sleept zich voort, en dat baart zorgen, ook over een dubbele standaard. Voor Oekraïne kwam er snel een arrestatiebevel voor Russische gezagvoerders, met inbegrip van president Poetin. Maar inzake het onderzoek naar Palestina en Israël is het al jaren wachten op een zichtbaar teken van vooruitgang.”
Israël zegt geregeld dat Hamas-strijders zich schuilhouden tussen burgers, en hen gebruiken als een menselijk schild. Kon Human Rights Watch dit nu, of in het verleden, al documenteren?
„Strijders worden aangemoedigd om bij oorlogsvoering en de opslag van wapens en munitie zo veel mogelijk burgergebieden te vermijden, om burgers te beschermen. Er bestaat een afzonderlijk verbod op het gebruik van menselijke schilden. Als strijders bijvoorbeeld wapens opslaan in een moskee, dan brengen ze de moskee en burgers in de buurt in de gevaar. Pas wanneer strijders de mensen niet uit de moskee laten vertrekken, worden die burgers ingezet als een menselijk schild. Dat zijn twee heel andere feiten, met andere juridische gevolgen.
„In het verleden heeft Human Rights Watch gedocumenteerd dat gewapende groeperingen in Gaza, Hamas inbegrepen, geen adequate maatregelen namen om burgers onder hun controle voldoende te beschermen.” Gevraagd naar een specifiek voorbeeld hiervan verwijst Bashi’s collega-onderzoeker Omar Shakir in een reactie via e-mail naar de verkeerd afgevuurde raket die in mei 2021 in Gaza zeven Palestijnse burgers heeft gedood en er vijftien heeft verwond. Dat staat gelijk aan een oorlogsmisdaad, voegt Shakir eraan toe. „De voorbije jaren heeft Human Rights Watch geen gebruik van menselijke schilden gedocumenteerd”, stelt Shakir, „wat echter niet betekent dat het niet is gebeurd.”
U bent Israëlische, getrouwd met een Palestijn. Dit conflict dringt jullie leven en werk binnen. Is dit vergelijkbaar met eerdere escalaties?
„Ditmaal is het niveau van geweld en het dodental zonder weerga, we betreden een onbekend terrein. De Hamas-aanval op 7 oktober was de zwaarste moordpartij tegen Israëlische burgers in de geschiedenis van het land. Daarbij namen de Hamas-strijders ook meer dan tweehonderd gijzelaars, onder wie opnieuw veel burgers. Het dodental na de eerste twaalf dagen van deze oorlog was al hoger dan tijdens de hele, vijftig dagen durende oorlog van 2014.”
Volgens sommigen kon Hamas na deze zwaarste moordaanval tegen Israëlische burgers in de geschiedenis van het land de ultieme wraak verwachten.
„Alle partijen bij een conflict worden geacht burgers te beschermen, zelfs als de andere kant dat niet doet. Zelfs mijn jonge dochter begrijpt dit. Het feit dat de tegenstander oorlogsmisdaden pleegt, betekent niet dat het is toegestaan om dit ook te doen.
„Er is geen deal tussen strijdende partijen, wel geldt er een verplichting jegens burgers, en jegens menselijkheid. Het feit dat Hamas vreselijke oorlogsmisdaden heeft gepleegd tegen Israëlische burgers, geeft Israëlische militairen geen toestemming om oorlogsmisdaden te plegen tegen Palestijnse burgers in Gaza.”