N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Mexicaanse politiek Zowel de regeringspartij als de oppositie gaat met een vrouwelijke kandidaat de volgende Mexicaanse presidentsverkiezingen in. Het past in een bredere trend van toenemende deelname van vrouwen in de politiek in Mexico.
De volgende president van Mexico wordt een presidenta. Ruim voor de stembusgang van juni 2024 lijkt dit al vast te staan, nu zowel de regeringspartij als de oppositie een vrouw als presidentskandidaat heeft gekozen. Woensdag won Claudia Sheinbaum, tot voor kort burgemeester van Mexico-Stad, de voorverkiezing van machtspartij Morena door vijf mannelijke rivalen te verslaan. Zondag ging het Frente Amplio por México, een ‘breed front’ van drie oppositiepartijen, al voor zakenvrouw en senator Xóchitl Gálvez.
Het zou voor het eerst zijn dat het land met de één-na-grootste bevolking van Latijns-Amerika bestuurd wordt door een vrouw. En dat is niet de enige potentiële primeur. Sheinbaum, wier vader in de jaren twintig uit Litouwen en moeder in de jaren veertig uit Bulgarije naar Mexico migreerden, zou de eerste Joodse president worden. En Gálvez kan zich met een vader uit het Otomí-volk en een mesties-moeder op inheemse wortels beroepen, in een land dat – op enkele uitzonderingen na – ook na zijn onafhankelijkheid door afstammelingen van de Europese kolonisators is geregeerd.
Als protegée van de zittende president Andrés Manuel López Obrador zou Sheinbaum de meeste kans maken hem op te volgen. AMLO, zoals de president in de volksmond heet, is in het vijfde jaar van zijn zesjarige (en enige) termijn nog zeer populair onder vooral het armere deel van de 128 miljoen Mexicanen. Zijn verkiezingszege luidde in 2018 een politieke aardverschuiving in: met zijn links-nationalistische Beweging voor Nationale Vernieuwing (afgekort als Morena) vaagde hij de oude machtspartij PRI en de centrum-rechtse PAN goeddeels weg.
Zij hebben nu met de linkse PRD de krachten gebundeld en Gálvez als gezamenlijke kandidaat aangewezen, maar het lijkt volgens alle peilingen nog te vroeg Morena te verslaan. Gálvez is op sociale thema’s ook tamelijk progressiever dan vooral de PAN. Zo steunt ze de legalisering van abortus, waarover het Mexicaanse federale hooggerechtshof woensdag voor de tweede keer een belangrijke uitspraak deed. Na een eerder vonnis, eind 2021, had abortus al uit het strafrecht gehaald moeten worden, maar een twintigtal conservatieve deelstaten talmt hier mee.
Meer vrouwen in de politiek
De uitverkiezing van de twee kandidates past in een trend van toenemende deelname van vrouwen aan de Mexicaanse politiek. AMLO heeft zijn kabinet samengesteld uit evenveel mannen en vrouwen, de voorzitter van het hooggerechtshof is een vrouw en in het Congres zijn de zetels 50-50 over beide seksen verdeeld. Daarmee is Mexico, dat in de Amerikaanse pers vaak het cliché ‘macholand’ meekrijgt, een stuk verder dan de Verenigde Staten, zo merkten kranten uit het noordelijke buurland woensdag op.
Tegelijkertijd blijft Mexico een land waar veel vrouwen zich vogelvrij moeten vrezen op straat of binnen hun relatie. Van de gemiddeld negentig moorden die er in Mexico dagelijks gepleegd worden, vinden er negen op vrouwen plaats. Terwijl mannen vooral omkomen bij het criminele, drugs gerelateerde geweld, is een kwart van de gedode vrouwen slachtoffer van femicide. Dit is ‘een moord op een vrouw omdat ze een vrouw is’, wat in de praktijk vaak neerkomt op dodelijk partnergeweld of een moord gevolgd op seksueel geweld.
Lees ook dit profiel over presidentAMLO (uit 2018): Krijgt Trump een buurman die op hem lijkt?
Mexicaanse feministen ageren al jaren tegen die hoge aantallen feminicidios en botsten daarbij ook regelmatig met AMLO. Zijn relatie met de vrouwenbeweging liep vooral averij op nadat Internationale Vrouwendag in 2020 in Mexico-Stad eindigde in een veldslag tussen politie en betogers. Het jaar erop schermde de populistische president zijn paleis af met hoge, geblindeerde hekken, omdat de feministische beweging „geïnfiltreerd” zou zijn door rechtse, vandalistische provocateurs. Activisten beschilderden de hekken daarop met de namen van vermoorde vrouwen.
Sheinbaum zocht als burgemeester de confrontatie met de feministen, wat haar grote loyaliteit jegens haar politieke baas tekende. Ook in de pandemie, toen de president een weinig wetenschappelijke benadering koos waar zij het als academica niet altijd mee eens leek, kritiseerde ze de landelijke virusaanpak niet openlijk. Een van de weinige punten waarop ze met hem lijkt te willen breken is zijn voorliefde voor de oliewinning. Als voormalig klimaatwetenschapper wil Sheinbaum juist investeren in duurzame energie.
Nieuwe machtspartij
Morena verwierf de afgelopen jaren steeds meer zetels in het Congres en macht in de deelstaten. De partij is op weg uit te groeien tot de nieuwe PRI, die Mexico vorige eeuw zeven decennia op rij als een ‘perfecte dictatuur’ regeerde. Daarbij hoorde ook de ‘dedazo’, de ‘grote vinger’ waarmee een zittende president eigenhandig een presidentskandidaat (en daarmee zijn opvolger) aanwees. President AMLO bezwoer de afgelopen maanden dat hij daarmee wilde breken, maar niemand twijfelt eraan dat Sheinbaum zijn favoriet is.
AMLO speelde zelfs een rol bij het uitkiezen van Sheinbaums uitdager. Hij zette Gálvez de afgelopen maanden weg als een spreekpop van machtige mannen op de achtergrond, omdat de drie partijen in het oppositieblok alle door een man geleid worden. Zij beschuldigde de president daarop van seksisme en stapte naar de rechter om hem het zwijgen op te leggen. Tegelijkertijd hielpen alle presidentiële aanvallen Galvéz juist om naamsbekendheid op te bouwen en zo de kandidatuur te winnen.