‘Internetsluitingen funest voor levensonderhoud op Indiase platteland’

India Voor het vijfde jaar op rij was India in 2022 het land waar de autoriteiten het vaakst mobiel internet blokkeerden, meestal om maatschappelijke onrust te voorkomen. In een nieuw rapport uiten onderzoekers forse kritiek op deze praktijk.

Bussen staan geparkeerd bij een school terwijl torens van mobiele netwerken te zien zijn in de stad Sopore in het noordwestelijke Indiase unieterritorium Jammu en Kasjmir in 2021, kort nadat het 4G-internet er na zeventien maanden hersteld was.
Bussen staan geparkeerd bij een school terwijl torens van mobiele netwerken te zien zijn in de stad Sopore in het noordwestelijke Indiase unieterritorium Jammu en Kasjmir in 2021, kort nadat het 4G-internet er na zeventien maanden hersteld was. Foto Nasir Kachroo/NurPhoto via Getty Images

Wanneer Indiase autoriteiten in het kader van openbare orde het mobiele internet platleggen, veroorzaakt dat grote economische schade voor mensen op het platteland, wier levensonderhoud steeds meer afhankelijk is van onlinediensten. Dat schrijven de internationale non-gouvernementele organisatie Human Rights Watch en de in New Delhi gevestigde Internet Freedom Foundation in een woensdag verschenen rapport over de ‘shutdowns’.

De praktijk, die in India relatief vaak wordt toegepast, druist volgens de onderzoekers in tegen de centrale ambities voor een ‘gedigitaliseerd India’, waarin sociale en economische hulp digitaal worden geregeld. Je pensioen vastleggen of bijstand ontvangen, een bankrekening openen, of een nieuw telefoonnummer registeren: de levens van Indiase burgers zijn sinds 2015 steeds meer digitaal vastgelegd. Dat is ook de bedoeling van het programma ‘Digital India’, dat in 2015 werd ingezet. Hoeksteen daarvan is Aadhaar, de digitale database van biometrische informatie waaraan de digitale identiteit van Indiase burgers is gekoppeld.

Op het platteland hebben verreweg de meeste mensen een telefoon met mobiel internet – maar het netwerk kan nogal eens gebrekkig zijn. Het is een zwakte van deze nieuwe beleidsinrichting, schetst Jayshree Bajoria, Azië-onderzoeker van HRW. „Bij landarbeiders zijn aanwezigheidsregistratie, loon en pensioenen gedigitaliseerd. Zonder internet krijgen zij niet uitbetaald”, zegt hij aan de telefoon. „En flexwerkers – denk aan Uber-chauffeurs, of koeriers die werken via onlineplatformen – krijgen dan niet eens werk.”

Rechten geschonden

In het geval van een opzettelijke shutdown wordt de digitale maatschappij helemaal ondermijnd, stellen de onderzoekers. Het rapport beoogt die „tegengestelde ontwikkelingen” bloot te leggen: „Indiase autoriteiten staan er niet bij stil dat de economische en sociale rechten van burgers geschonden worden.”

In de noordwestelijke deelstaat Punjab werd in maart het internet drie dagen lang platgelegd, toen autoriteiten een klopjacht openden op de Sikh-activist Amritpal Singh. Bijna dertig miljoen inwoners werden hierdoor getroffen. Klanten konden hun boodschappen niet digitaal betalen en studenten hadden moeite met studeren. Bezorgers verdienden soms dagenlang niets.

In 2022 maakten Indiase autoriteiten 84 keer het mobiele internet ontoegankelijk

Een restauranteigenaar in Hoshiarpur, een stad in Punjab, heeft wifi in zijn restaurant, vertelt hij aan de telefoon. „Maar mensen hebben dat thuis niet. Die gebruiken mobiele data, net als de bezorgers onderweg. We kregen geen bestellingen binnen. Als dat een paar dagen achter elkaar gebeurt, merk je dat echt wel in je inkomsten.” Tegenover de krant Tribune India stelde een bezorgservice in één weekend zeker 70 procent van de reguliere verkoop te hebben verloren.

India staat al slecht te boek wat betreft internetvrijheden. De regering is er vaker van beschuldigd sociale media te censureren. Begin deze week nog vertelde Jack Dorsey, oud-ceo van Twitter, dat het bedrijf in 2021 onder druk werd gezet om kritische journalisten die verslag deden van boerenprotesten, te verwijderen. „Het dreigement was dat Twitter anders helemaal zou worden afgesloten. India is een grote markt”, aldus Dorsey. Woordvoerders van de regering ontkenden stellig.

Lees ook: Separatistische eis in deelstaat Punjab leidt tot klopjacht op sikhpriester en platleggen internet

In 2022 sloten Indiase autoriteiten 84 keer mobiel internet af, het meest van alle landen ter wereld – voor het vijfde jaar op rij. HRW onderzocht 127 gevallen, die plaatshadden tussen januari 2020 en december 2022. De langste shutdown van het land nam de ngo daarbij niet mee: in de regio Jammu en Kasjmir werd het G4-mobiele internet 550 dagen achtereen geblokkeerd.

Paniekerige geruchten

HRW onderzocht 127 gevallen van internetsluiting, die plaatshadden tussen januari 2020 en december 2022. Volgens dit onderzoek is het onduidelijk of de shutdowns helpen bij het tegengaan van opruiende berichten of paniekerige geruchten in tijden van maatschappelijke onrust, wat in de meerderheid van de gevallen de reden was volgens autoriteiten. „Er worden geen gegevens bijgehouden die zo’n effect van de shutdowns aantonen”, aldus Bajoria. „Het is ook mogelijk dat er zonder communicatiemiddelen juist meer paniek is onder burgers.” Onderzoekers van de twee organisaties concludeerden dat beslissingen over het platleggen van communicatiemiddelen vaak chaotisch verlopen. Ook is meestal onduidelijk hoe lang een maatregel van kracht zal zijn.

De organisaties concluderen dat het besluit tot een shutdown vaak wordt genomen in strijd met een uitspraak van het Indiase hooggerechtshof. Dat bepaalde in 2020 dat zo’n maatregel alleen kan worden ingesteld als dat „noodzakelijk” en „proportioneel” is. HRW-medewerker Bajoria wijst erop dat meerdere Indiase deelstaten het mobiele internetverkeer platlegden om fraude tijdens staatsexamens te voorkomen, iets wat 37 keer gebeurde, bijna 30 procent van de onderzochte gevallen. „Dat toont al aan dat het afkappen van het internetverkeer inmiddels als gemakkelijk wordt gezien – een routineuze maatregel die autoriteiten tot hun beschikking hebben, om te laten zien dat ze überhaupt actie ondernemen. Over de verdere schade wordt duidelijk niet nagedacht.”