‘Ik heb van mijn zesde tot mijn negentiende elk weekend op straat vioolgespeeld’

Lichting 2023 Duizenden kunstenaars studeerden deze zomer af. Wie springt eruit? Vandaag afl. 2: violist Kaya Gür van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Violist Kaya Gür bereidt hij zich voor op zijn vervolgstudie aan de gerenommeerde Manhattan School of Music in New York.
Violist Kaya Gür bereidt hij zich voor op zijn vervolgstudie aan de gerenommeerde Manhattan School of Music in New York. Foto Andreas Terlaak

Kaya Gür (20) sloot net zijn bachelor viool af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij haalde een 10 met onderscheiding voor een concertje waarvan de jury ‘eigenlijk niet wilde dat het zou stoppen’. Voor de beste uitvoering van een modern werk op een bachelorexamen kreeg hij zelfs nog een aparte prijs. Nu bereidt hij zich voor op zijn vervolgstudie aan de gerenommeerde Manhattan School of Music in New York.

Hoe kwam je tot je studiekeuze?

„Nu ik de bachelor heb afgerond, heb ik precies vijftien jaar op het conservatorium in Den Haag gezeten. Ik ben hier begonnen met lessen toen ik vijf was. Vanaf groep 7 zat ik op de School voor Jong Talent, een combinatie van conservatorium met de laatste twee jaar basisschool en de middelbare school.

„De vraag of het mijn eigen of mijn ouders keuze was dat ik professioneel violist zou worden, krijg ik vaak. Mijn oudere broer en zus kregen vioolles, ik kroop daarbij als baby over de grond. Ik weet nog dat ik heel ongeduldig heb gewacht tot ik vier jaar was, want dan mocht ik ook op vioolles. Ik moest later inderdaad weleens met streng beleid aangezet worden tot oefenen. Dat is ook niet erg. Als kind weet je niet of je genoeg investeert.

„Ik heb wel de middelbareschoolervaring een beetje gemist. Het teenager zijn, weet je wel. Met groep 8 op kamp gaan. Pas nu ik afgestudeerd ben, realiseer ik me dat ik nooit heb bedacht dat ik ook wat anders had kunnen studeren. Maar dat is niet erg, ik ben blij dat ik me dat nu wel realiseer en ik ben erg gepassioneerd over vioolspelen.”

Hoe kwam je tot je afstudeerconcert?

„Ik heb het een beetje anders aangepakt dan de rest. Ik wilde niet even opkomen, wat voorspelen voor de jury, en weer gaan. Ik heb er echt een concertje van gemaakt, met familie en vrienden in de zaal, een uitgedacht programma, catering en bloemen. Het was een hele fijne sfeer. Tussendoor heb ik gebabbeld. Ik denk dat de combinatie van het programma en de veiligheid en de rust die het publiek voelde, voor het hoge cijfer hebben gezorgd.”

Hoe verhoudt jouw kunst zich tot de tijdgeest, waarin klassieke ‘recitals’ vaak plaatsmaken voor meer experimentele interdisciplinaire vormen?

„Met een klassiek recital kun je een bepaalde professionaliteit laten zien. Tonen dat je technieken beheerst, dat je een bepaald niveau hebt. Maar die eigen draai aan een concert geven, dat maakt het bijzonder. Een stijf recital onthouden mensen niet zo snel. Een eigen draai wel.

„Ik ben me de laatste tijd wel wat meer aan het verdiepen in andere genres. Elektronische muziek bijvoorbeeld, dat is een leuk zijweggetje dat ik laatst heb ontdekt. Ik ben nog zo jong, er gaan zeker nog dingen op mijn pad komen die me verder inspireren.”

Wat geeft je hoop voor de toekomst van de mens en de wereld?

„Dat we zelfs in een wereld die helemaal ‘verelektronicaat’ altijd nog sámen kunnen genieten van muziek.”

Hoe draagt jouw kunst daaraan bij?

„Ik heb van mijn zesde tot mijn negentiende elk weekend voor mensen op straat gespeeld. De Passage in Den Haag was mijn vaste plek. Mensen kenden mij echt. Ik kon ervan rondkomen, het heeft me ongelofelijk veel concerten opgeleverd – heel veel mensen bleken ergens een violist voor nodig te hebben – en je raakt immuun voor reacties. Op straat kijken mensen soms heel raar. Spelen voor een zaal is daarna veel minder eng.”

Waar ben je over vijftien jaar in je stoutste dromen?

„Dan speel ik het Vioolconcert van Tsjaikovski in het Concertgebouw, met het Concertgebouworkest onder leiding van Pablo Heras-Casado. Hij dirigeerde de eerste editie van Concertgebouworkest YOUNG, het zomermuziekkamp met jonge musici uit heel Europa, waarin ik concertmeester was. Ik kan niet uitleggen hoe goed Casado ons stuurde. Over vijftien jaar hoop ik dat ik… nee, bén ik een soloviolist, die over de hele wereld speelt.”

Lees ook een reportage over KCO Young waarin Kaya Gür concertmeester was: ‘Een concert van 73 jonge talenten uit 27 landen’