N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Herdenking slachtoffers Vrijdag werden de slachtoffers van de schietpartijen in Rotterdam herdacht. „Ook ik heb die vraag: waarom hij?”
Met bosjes tulpen onder de arm en tranen in hun ogen staan de bewoners bij elkaar. Op een grasveldje naast gezondheidscentrum Katendrecht in Rotterdam herdenken ze vrijdag huisarts Jurgen Damen. Hij werd donderdag in het Erasmus MC doodgeschoten door een student, die kort daarvoor zijn buurvrouw en haar dochter had gedood.
Op het grasveldje worden bloemen neergelegd, door burgemeester Ahmed Aboutaleb en de honderdvijftig bewoners die op de herdenking zijn afgekomen. Ze laten briefjes achter die uiting geven aan hun schok.
Jurgen Damen gaf les aan de faculteit Geneeskunde van het Erasmus MC, waar hij in 2019 promoveerde. Hij gaf het vak Practicum Klinische Vaardigheden en gold volgens de universiteit als „een spil in het onderwijs”. Daarnaast draaide Damen zelf twee dagen per week spreekuur in de wijk Katendrecht in Rotterdam-Zuid.
In de vijf jaar dat hij in de wijk werkte, heeft hij veel indruk gemaakt op de bewoners van Katendrecht, een mix van sociale huurwoningen en dure koophuizen. Voor Humpfrie Bin Draban (83) was hij de eerste persoon die hem kon uitleggen waarom hij iedere dag zoveel medicijnen moest slikken. „Hij nam er alle tijd voor.”
Voor Erma Diaz (80) was hij de man die vocht om haar een plekje in het ziekenhuis te bezorgen toen haar bloedwaarden veel te hoog waren. „Ik ben hem voor altijd dankbaar.”
De 50-jarige Linda Breget kwam door een chronische ziekte veel bij hem. „Ik deelde misschien wel meer met hem dan met mijn man”. Damen was iemand bij wie je je hart kon openen, zegt ze. „Hij ging echt met je in gesprek om te vragen: wat helpt joú?” Haar gezin heeft al veel meegemaakt op medisch gebied. Toen Bregets man laatst vervelend nieuws te verwerken kreeg, leerde ook hij de empathische kant van Damen kennen. „Hij pakte hem vast en zei: ‘wat érg voor je, dat dit jullie nu weer overkomt’. Zo’n knuffel maakt dat je echt een band opbouwt.”
Wat bezielt iemand om Jurgen uit ons midden te plukken?
Ahmed Aboutaleb burgemeester
Op de herdenking zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb dat hij „fascinerende mooie verhalen” van de bewoners heeft gehoord over Damen. „Wat bezielt iemand om Jurgen uit ons midden te plukken? Ook ik heb die vraag: waarom hij?”, zegt de burgemeester. De vraag wie verantwoordelijkheid draagt voor de schietpartij is voor later, zegt Aboutaleb. Nu is het moment om „elkaar vast te houden en te troosten”.
Minister Hugo de Jonge (Wonen, CDA) was op de herdenking – Damen was ook zíjn huisarts. De Jonge vond hem een „warme en nuchtere” arts. „Hij gaf in-één-keer-raak-diagnoses. Tegenwoordig gaan mensen bij klachten vaak op internet kijken. Damen was iemand die dat dan begripvol aanhoorde en vervolgens rustig uitlegde dat dat het niet is.”
Dat is ook de ervaring van buurtbewoner Ties Nijssen (44). „Onze baby had vlak na de geboorte veel moeite met drinken. We kwamen bij een lactatiekundige terecht die ons adviseerde de tongriem door te knippen en naar een osteopaat te gaan. Toen we dit voorlegden aan Damen, keek hij ons veelbetekenend aan. ‘Dus jullie willen de kaken van je twee weken oude dochtertje laten masseren door een onbekende?’ Daarmee zei hij eigenlijk genoeg. Hij stelde ons gerust: ‘Je dochtertje ziet er gezond uit, het drinken moet gewoon even op gang komen’.”
Verderop in Rotterdam, voor de woning van de twee andere slachtoffers, zijn buren in rouw. Voor de woning van Marlous (39), staan zwarte schermen. Haar dochter van 14 jaar, Romy, een van een tweeling, raakte zwaar gewond. Zij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Buurtbewoners hangen boeketten aan de schermen.
Ladan Motaref, eigenaresse van kapsalon Jorika, een steenworp verderop, vertelt dat ze gisteren even na twee uur in de middag knallen hoorde. Dat was, weet ze nu, het moment dat Fouad bij zijn buurvrouw aanbelde en dat haar dochter opendeed. Hij schoot haar neer en stapte naar binnen. Daar schoot hij op de moeder. Een vriendinnetje van het meisje dat ook in de woning was, kon onder tafel duiken. Ze bleef ongedeerd.
Motaref zag kort na de knallen vlammen uit de woning slaan. Later hoorde ze dat Fouad brand had gesticht. Tegelijkertijd kwamen van alle kanten ambulances en brandweer aan. Ze zag even later het tweelingzusje van Romy aankomen, met anderen. Ze huilde toen ze zag om welk huis het ging.” De kapsalon stroomde vol met buurtbewoners. „Er zaten hier meer dan twintig mensen”, zegt Motaref, die de zaak al 30 jaar heeft.
Ze kent Marlous, want ze kent iedereen van het Heiman Dullaertplein, zegt ze.
Het is een ruim en groen plein, in de Rotterdamse volkswijk Delfshaven, omzoomd door bomen en perken, met in het midden een kinderspeelplaats en brede stoepen voor de huizen. Daar zat Marlous wel voor de deur, met haar kinderen. Ze heeft er vier: een tweeling van veertien, een ouder meisje en een kleine jongen. Marlous groeide op in Bergen op Zoom en kwam als tiener naar Rotterdam. In 2004 liep ze stage bij voetbalclub Sparta Rotterdam. Ze woonde alleen met haar kinderen aan het plein. Motaref zwaaide als Marlous langs liep. Een paar keer kwam Marlous binnen voor een knipbeurt.