‘Een horloge is een prachtig, nutteloos ding’

Onweerstaanbaar Daniel Disselkoen (37) is interactiekunstenaar en oprichter van start-up Tada. Hij verzamelt horloges van het Franse merk Lip en draagt ze dagelijks. „Ik viel voor de ingetogenheid.”

Foto Marie Wanders

Horloges verzamelen ziet Daniel Disselkoen (37) als een guilty pleasure. „Je hebt ze niet meer nodig om te weten hoe laat het is. Wat overblijft is een prachtig nutteloos ding.” Disselkoen is interactiekunstenaar. In Amsterdam is hij bekend van het GVBeestje, dat hij in 2017 bedacht voor het plaatselijke OV-bedrijf: stickers in de vorm van een monsters met een open bek die op de ramen van bussen en trams waren geplakt, waardoor het voor reizigers leek of voorbijgangers werden opgegeten. Met zijn start-up Tada bedacht hij het idee jezelf te fotograferen op een bijzondere locaties, op het dak van het depot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bijvoorbeeld, met een op afstand opgestelde camera. Als hij zo’n camera installeert, draagt hij om zijn pols een plastic Casio G-Shock. Verder draagt hij altijd een Lip. Zijn obsessie met het Franse horlogemerk (1867-1976, de Lips die nu nog worden verkocht zijn in licentie gemaakt) begon acht jaar geleden met de aankoop van een Dauphine Nautic uit de jaren vijftig. „Ik viel voor de ingetogenheid. Het is de kunst om iets bijzonders te herkennen los van merk of prijskaartje.” Hij betaalde 250 euro aan een Fransman op eBay. Inmiddels bezit Disselkoen 44 Lip-horloges. „Zwitserse merken als Rolex en Patek Philippe kent iedereen”, zegt hij. „Maar Lip is voor mij het interessantste horlogemerk. In de geschiedenis ervan zit alles.”

Een pelgrimage naar het Musée du Temps in Besançon, de stad waar ooit de fabriek stond, leerde hem over de hoogtijdagen en ondergang van het bedrijf. Directeur Fred Lipmann, kleinzoon van de oprichter, bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog horloges produceren, ondanks het gevaar dat hij liep vanwege zijn joodse afkomst. Na de oorlog bouwde hij Lip uit tot de grootste horlogeproducent van Frankrijk. In 1976 ging het bedrijf met veel rumoer ten onder: na stakingen en massa-ontslagen namen de arbeiders de fabriek over. Hun poging tot zelfbestuur kreeg ook in Nederland aandacht. Disselkoen heeft een poster aan de muur hangen met de tekst ‘Lip arbeiders doen verslag van fabrieks bezetting’, een evenement in Den Bosch, georganiseerd door de linkse politieke partij PSP.

Lip is voor mij het interessantste horlogemerk. In de geschiedenis ervan zit alles

Zijn favorieten voor dagelijks gebruik zijn de elegante Souveraine en de curieuze Stop. Die laatste heeft in de wijzerplaat een blauw venstertje dat lijkt op een ouderwetse parkeermeter, een stopwatch die minuten aangeeft in plaats van seconden. Disselkoen vergelijkt de horloges van Lip met de auto’s van Citroën, vanwege de creatieve maar grillige technologie. Het lichtgevende materiaal op de wijzerplaat van zijn Lip Nautic Ski duikhorloge is rommelig aangebracht. Disselkoens Lip Electronic, met een bliksemschicht als secondewijzer, was het eerste model op batterijen van een Europese fabrikant. Geen goedkoop quartz-uurwerk maar elektromechanische Lip-techniek uit de jaren vijftig. Het loopt een beetje stotterig. „Niet alles ging meteen goed,” zegt hij, „maar het getuigt wel van visie en moed.”