‘Cobweb’ flirt met diepe thema’s, maar vlucht snel weer het spookhuis in

Recensie Film

Horror ‘Cobweb’ lijkt mee te gaan in de trend van horrorfilms die ook als drama werken, maar vervalt tot clichématige spookhuishorror.

Toch gewoon een spookhuis: ‘Cobweb’.
Toch gewoon een spookhuis: ‘Cobweb’.

Horror beleeft een renaissance. Clichématige bijlmoordenaars op jacht naar promiscue tieners zijn uit, demonen die zonder reden een familie terroriseren eveneens. De nieuwe horrorfilm grijpt terug op de jaren zeventig (denk: The Exorcist). En richt zich op serieuze thematiek: rouw, kindermishandeling, ouderschap. Hereditary, The Babadook, Talk to Me: enge films, mét inzicht. Cobweb probeert mee te doen. De film stapt met één voet veelbelovend over de drempel van het nieuwe tijdperk, maar vlucht al snel weer naar binnen, terug het spookhuis in, waar het veilig is.

In eerste instantie lijkt Cobweb te gaan over de psychologie van een mishandeld kind. De achtjarige Peter hoort geklop en gefluister in de muren, maar bij zijn ouders kan hij niet uithuilen: ze schreeuwen tegen hem, stoppen hem in ’s werelds engste kelder. Op school wordt hij gepest door crimineel gemene pestkoppen. De énige bij wie hij terecht kan is de inval-lerares Miss Devine (mevrouw ‘Goddelijk’); tenminste, totdat zijn ouders besluiten dat thuisonderwijs beter is. Halloween nadert. De pompoenen rotten in de tuin. Duisternis regeert de binnenkamers van het krakende huis. En het geklop wordt erger, het meisje in de muur fluistert nu zelfs dat ze zijn zusje is.

Is het écht wat Peter hoort? Of zijn het de waanbeelden van een kind dat vlucht in zijn fantasie, zelfs als die bevolkt wordt door demonen en moordenaars? Het zijn interessante, psychologische vragen die de film na een uur totaal aan diggelen slaat. De derde akte is één lange plaspauze. Voorspelbaar, bloederig, deprimerend generiek.

Cobweb verkwanselt zijn thematische diepgang. En dat is niet per se erg. Niet elke griezelfilm hoeft een baanbrekend inzicht in de kinderpsychologie te bevatten. Maar zonder dat psychologische haakje blijven er slechts horrorclichés over. Je zou dezelfde film kunnen samenstellen uit fragmenten van Netflix-horrors en B-rollbeelden van The Ring. Peter maakt enge tekeningen op school, ‘onverwachts’, zijn vader staat dreigend in de hoek van de kamer. Je schrikt vast een paar keer, en het sfeertje is eng. Daarna vergeet je het.

https://www.youtube.com/watch?v=vrlv7JWQtHQ