‘Als politieke partijen in Senegal eigen milities vormen, hebben we een burgeroorlog’

Ordetroepen en demonstranten staan tegenover elkaar in Dakar, na de veroordeling van Ousmane Sonko

Foto Zohra Bensemra/Reuters

Interview

Seydi Gassama, hoofd Amnesty Senegal In Senegal werd het protest tegen de veroordeling van oppositiepoliticus Ousmane Sonko met geweld neergeslagen. „Privémilities die samen met ordetroepen optrekken, dat is ongekend”, zegt het hoofd van Amnesty International in het land.

Het interview met Seydi Gassama (58), het hoofd van Amnesty International in Senegal, begint met excuses. Eerst stonden journalisten voor de deur, daarna leden van de oppositie. Nu rinkelt zijn telefoon weer. „Sorry”, zegt Gassama, als hij een paar minuten later weer in beeld verschijnt. Die moest hij opnemen. „Het was een advocaat. Hij belde om te zeggen dat de situatie van gedetineerden onhoudbaar is. De politiecellen puilen uit.”

Senegal staat onder hoogspanning. De veroordeling van de populaire oppositiepoliticus Ousmane Sonko vorige week donderdag tot twee jaar cel ontketende een golf van geweld zoals Senegalezen die zelden zagen. Door heel het land gingen jonge demonstranten en ordetroepen elkaar te lijf met stenen en traangasgranaten. Winkels, auto’s en in Dakar zelfs een deel van de universiteit gingen in vlammen op. Mobiel internet werd afgesneden.

Lees ook: Twee jaar cel voor Senegalese oppositiepoliticus, maar vrijgesproken van verkrachting

Inmiddels zijn de zwarte rookpluimen boven de hoofdstad verdwenen en wordt de omvang van de schade duidelijk. De brokstukken, de doden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen zestien mensen om. Gassama en zijn collega’s van Amnesty, die slachtoffers proberen te identificeren, komen zelf op 23. „En we zijn nog niet klaar.” Amnesty roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de doden. Dan zijn er de honderden gewonden. Zondag waren er vijfhonderd mensen gearresteerd. Ook dat zijn er in inmiddels veel meer, zegt Gassama. „De arrestaties gaan door.”

De vraag is hoelang de schijnbare rust blijft. De woede over de veroordeling van Sonko, is niet voorbij. De politicus stond terecht voor de vermeende verkrachting van een massagesalonmedewerkster en werd daarvan vrijgesproken. Toch gaf de rechter hem twee jaar cel, wegens het „corrumperen van de jeugd”. Voor Sonko en zijn aanhangers het ultieme bewijs van wat zij al die tijd al riepen: de zaak is politiek gemotiveerd.

De situatie van gedetineerden is onhoudbaar, de politiecellen puilen uit

Het keiharde optreden van de ordetroepen de afgelopen dagen mag de rellen dan voor nu hebben gestopt, het heeft de boosheid en onmacht onder vooral jonge Senegalezen alleen nog maar meer aangewakkerd, stelt Gassama.

„Dit waren geen georganiseerde en gecoördineerde demonstraties van kwaadwillenden, zoals de regering het nu probeert te weg te zetten. Dit was een spontane uitbarsting van woede, in dorpen en in steden, van burgers die het gevoel hebben dat president Macky Sall opnieuw de rechtspraak gebruikt om een rivaal te elimineren. Zoals hij in het verleden ook met andere opposanten deed. Dát is waartegen mensen in opstand kwamen.”

De minister van Binnenlandse Zaken sprak van „forces occultes” (buitenlandse krachten) die achter de rellen zouden zitten.

„De enige occulte krachten die we hebben gezien, zijn de nervis die op de demonstranten zijn losgelaten.”

Gassama doelt op de groepen onbekende mannen in burger die bewapend en in open jeeps zonder nummerplaat door de straten van Dakar trokken en, zoals is vastgelegd op talloze video’s die op sociale media zijn gedeeld, achter demonstranten aan gingen. Niet zelden in de buurt of zelfs in gezelschap van de ordetroepen. Soortgelijke jeeps stonden afgelopen zondag rijen dik voor het kantoor van Macky Salls partij geparkeerd.

Agenten in burger moeten nog steeds als zodanig herkenbaar zijn, zegt Gassama. Net als de oppositie, intellectuelen en andere activisten gebruikt hij daarom het woord ‘nervis’. Dit waren geen agenten, maar privémilities. „Niet eerder in de geschiedenis van Senegal hebben we zoiets gezien”, stelt de onderzoeker bezorgd. „Privémilities die samen met ordetroepen optrekken, dat is ongekend. En extreem verontrustend.”

Waar vreest u voor?

„Dit opent de deur naar totale anarchie. Want als iedere politieke partij zijn eigen militie vormt, hebben we een burgeroorlog. De staat zou nooit mogen tolereren dat particulieren steek- of vuurwapens meebrengen om deel te nemen aan de repressie van demonstraties. In een republiek is het bewaren van de orde voorbehouden aan de veiligheidsdiensten. En ook zij moeten het gebruik van geweld daarbij vermijden.”

Toch ging het ook daar mis, volgens Gassama. Zo is op videobeelden te zien hoe jongens als menselijk schild voor ordetroepen worden gehouden tegen het gooien van stenen (volgens de minister werden ze door de ordetroepen „beschermd”). Ook zouden zij niet alleen met traangas hebben terug geschoten, maar ook met scherp. Het merendeel van de dodelijke slachtoffers die Amnesty onderzocht, kwam om door kogels.

Lees ook dit profiel over Ousmane Sonko: Senegalese oppositiepoliticus maakt zich op voor zijn ‘combat final’

De politie liet tijdens een persconferentie video’s zien van gewapende mannen in burger. Zij beweerden dat het om demonstranten ging.

„Iedereen heeft kunnen zien hoe het echt zat. De video’s die ze gebruikten waren geknipt. Op de langere versies, die meteen op sociale media werden gedeeld, zijn diezelfde mannen te zien naast politieagenten. Die grepen niet in.”

Ondertussen werden sociale media evenals het mobiele internet dagenlang geblokkeerd.

„Om te voorkomen dat burgers met elkaar konden communiceren en video’s met elkaar konden delen. Ook dat hebben we niet eerder zo meegemaakt.

„De rechtbank van ECOWAS, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, schrijft duidelijk voor dat het afsluiten van het internet een ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting is.”

Sonko is nog altijd niet gearresteerd maar zit al ruim anderhalve week vast in zijn huis, zijn straat afgezet door ordetroepen…

„Zonder enige juridische basis. De rechter heeft hem geen huisarrest opgelegd, er is nog geen arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een staat mag niet illegaal handelen, ook niet onder het mom van ordehandhaving.”

De oppositie heeft demonstraties aangekondigd. Waar bereidt u zich op voor?

„Als de druk, ook internationaal, op Macky Sall niet wordt opgevoerd, verwacht ik het ergste. Niet alleen zal Sonko’s politieke eliminatie worden voortgezet, de kans is dan ook groot dat het Constitutioneel Hof een derde termijn voor Sall zal goedkeuren, ook al mag een president van onze grondwet maximaal twee termijnen na elkaar dienen. Daarmee dreigen nieuwe demonstraties, nieuwe repressie en nieuwe doden.”