CPB: kabinet komt belofte kwaliteitsverbetering ouderenzorg niet na

Zorg Het kabinet zou jaarlijks 2,7 miljard euro extra investeren om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Inmiddels is daarvan 1,6 miljard euro wegbezuinigd, zo constateert het het Centraal Planbureau.

Niet de beloofde 2,7 miljard euro, maar slechts 1,1 miljard euro blijft nu over om ouderen betere zorg te bieden.
Niet de beloofde 2,7 miljard euro, maar slechts 1,1 miljard euro blijft nu over om ouderen betere zorg te bieden.

Foto Roos Koole/ANP

Het kabinet komt haar belofte voor de kwaliteitsverbetering van de ouderenzorg niet na. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) deze week in een rapport, waarover Trouw zaterdag schrijft. Rutte IV was van plan om jaarlijks 2,7 miljard euro extra te investeren om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Inmiddels is daarvan 1,6 miljard euro wegbezuinigd, zo constateert het CPB.

In het rapport rekende het planbureau alle kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg door. Daaruit kwamen bezuinigingen naar voor die niet in het regeerakkoord waren aangekondigd. Het kabinet besloot in 2017 tot extra investeringen. Maar door „verschillende ombuigingen” zoals het CPB schrijft, is de oorspronkelijke investering in de ouderenzorg maar daarvan zou meer dan de helft sindsdien weer ongedaan zijn gemaakt. Volgens het planbureau wordt daarmee de beoogde kwaliteitsverbetering niet gerealiseerd.

Niet de beloofde 2,7 miljard euro, maar slechts 1,1 miljard euro blijft nu over om ouderen betere zorg te bieden. Zeker een miljard zou verloren zijn gegaan aan bezuinigingen om de verpleeg- en verzorgingshuizen te dwingen tot efficiënter werken.

De bezuinigingen baren het CPB zorgen. De zorgaanbieding ligt lager dan in 2017 werd beloofd, de kwaliteit ligt lager en er is minder zorgpersoneel. Zo beoogde het kabinet destijds 40 procent meer zorgmedewerkers.


Lees ook: Tot hoever reikt de zorg in het verpleeghuis light ?