Sarah Neutkens poseert in nieuwe voorjaarsmode: ‘Mensen denken, als je modellenwerk doet, kun je geen serieuze componist zijn’

Leren jas Jas en kanten jurk en laarzen van Acne Studios, broekje van Rick Owens


Foto Blommers/Schumm

Sarah Neutkens is componist, schrijver, kunstenaar, pianist. En model. In de studio van fotografenduo Blommers/Schumm poseert ze in ontwerpen die net zo uitgesproken zijn als zijzelf.

‘Ik ben een tusseninmens’, is de eerste zin van Sarah Neutkens nieuwste boek, Tusseninmens. Neutkens wordt heen en weer geslingerd, vertelt ze in het boek, tussen het platteland (waar ze opgroeide) en de stad (ze woont in Antwerpen). Tussen er zelfverzekerd en gelukkig uitzien op Instagram, maar thuis onzeker voor de spiegel staan. En dat ze zich niet het prototype vrouw voelt, maar ook weer niet géén vrouw.

Naast tusseninmens is Neutkens (24) vooral een bijna-alleskunner. Ze is componist, pianist, schrijver, model, beeldend kunstenaar, én kunsthistoricus. Al zou ze dat nooit daadwerkelijk opsommen in een cv of op LinkedIn.

„Zoveel dingen doen vinden mensen verdacht”, zegt ze. „Ze denken: als je serieus met muziek bezig bent, dan kunnen je boeken onmogelijk ook serieus zijn. En als je modellenwerk doet, kun je al helemaal geen serieuze componist zijn. Het is pure bekrompenheid. Maar daar hebben die mensen alleen zichzelf ermee, want ik lig er niet van wakker. Ik heb bovendien geen keus. Als ik een idee heb, moét het er gewoon uit.”

Tusseninmens is op 3 maart uitgekomen bij Prometheus als onderdeel van de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht. Het is een reflectie op het essay Philosophie der Mode van de Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel uit 1905, over de paradox van de mode: met kleding uiten we ons als individu, maar sluiten we ons tegelijkertijd aan bij gelijkgezinden. Mode was lange tijd een cultureel kompas dat liet zien waar je bij hoorde, maar Neutkens beargumenteert dat dat voor tusseninmensen – en daar zijn er volgens haar steeds meer van – niet geldt.

Vorig jaar verscheen haar debuut, Een blote man beminnen. Een lofzang op seksualiteit die het midden houdt tussen een lang gedicht en een roman. Ze schreef het in een roes van drie maanden. „Mijn redacteur vroeg steeds of ik alsjeblieft wat structuur in mijn teksten kon aanbrengen. Dat heb ik niet gedaan.”

Neutkens vertrouwt namelijk volledig op haar gevoel. Bij haar boeken, maar ook bij haar muziek. „Componeren gaat gewoon vanzelf. Ideeën komen plotseling bij me op. Daar heb ik weinig grip op.” Wat ze in haar hoofd hoort, vertaalt ze rechtstreeks naar papier. Vandaar de titel van haar nieuwste album, dat sinds 10 februari uit is: What is Sarah Neutkens thinking. Ze koos er ook bewust voor om niét naar het conservatorium te gaan. „Het componeren zat er bij mij al in, dus waarom zou ik er in godsnaam voor studeren? Ik wil mijn muziek niet kapot beredeneren.”

Haar muziek in een hokje stoppen doet ze ook liever niet. Maar als ze er woorden aan moét geven: „Er zit altijd een bepaald verlangen en melancholie in. Ik ben somber van aard en dat hoor je terug.” Haar composities zijn sober en minimalistisch. Op haar nieuwe album heeft strijkkwartet Alma Quartet een hoofdrol. Meestal schrijft ze voor piano, het instrument dat ze sinds haar zevende bespeelt. Met componeren begon ze een jaar later.

Jurk en schoenen van Prada, sokjes van Raey (via Matchesfashion.com) Foto Blommers/Schumm

Broek en schoenen met pailletten en top van Valentino Foto Blommers/Schumm

Trenchcoat en jurk van Issey Miyake, muiltjes van Loewe Foto Blommers/Schumm

Enig kind

Neutkens groeide op als enig kind in een creatief gezin in Vessem, een dorp vlakbij Eindhoven. Haar vader is musicus en beeldend kunstenaar, haar moeder meubelontwerper. „Ik vond het volstrekt normaal om ook iets met kunst te gaan doen, maar ben niet die hoek in geduwd. Ik heb de meest open en vrije ouders ter wereld.”

What is Sarah Neutkens thinking is verschenen bij Universal, een van de grootste platenlabels ter wereld. „Een kinderdroom die uitkomt. Toen ik twaalf of dertien was stuurde ik al demootjes naar labels en schreef ik in mijn dagboek dat ik ooit een contract wilde tekenen bij een dergelijk label.” Haar eerste vier albums gaf ze zelf uit via het label dat ze op haar vijftiende begon: Neutra Records. Ze deed alles zelf: productie, distributie, marketing, zaaltjes huren. „Maar harde deals sluiten is niet mijn sterkste kant, ik hou het graag gezellig. En ik voelde me een sulletje als ik als maker zelf journalisten benaderde met: luister naar mijn plaat!” Nu heeft Universal die taken van haar overgenomen. „Met de muziek mogen ze zich niet bemoeien. Zodra dat gebeurt, ben ik weg.”

Jasje en rok van Chanel, muiltjes van Dries Van Noten, sokjes van Raey Foto Blommers/Schumm

Overhemd met rozetten, rok en muiltjes van Dries Van Noten Foto Blommers/Schumm

Het zichzelf keer op keer volledig in een project storten en alles zo goed mogelijk willen doen, heeft ook een keerzijde. Begin 2021 kreeg Neutkens een burn-out, waaruit ze inmiddels grotendeels, maar nog niet helemaal opgekrabbeld is. „Sinds ik een manager heb gaat het beter, daarvoor was ik een ongeleid projectiel dat op alles ja zei.” In diezelfde periode worstelde ze met een eetstoornis. „Daar wilde ik me eigenlijk niet openlijk over uitlaten, maar in januari begonnen weer zoveel mensen om me heen over afvallen. Op tv zie ik eindeloos die gezondheidscultus voorbij komen. Er wordt te veel gehamerd op gezond, gezond, gezond. Als je een eetstoornis hebt gehad, denk je anders over wat gezond is. Dat zijn de dingen waar je je goed bij voelt en gelukkig van wordt. Dat kan gerust flink eten of zuipen zijn.”

Haar grote voornemen is genieten. Van eten, maar eigenlijk van alles. „Ik wil niet meer zo spartaans leven, maar het gewoon leuk hebben. Ik voelde me altijd enorm schuldig als ik een dag niet had gewerkt. Terwijl ik die dag misschien wel een fijn rondje gewandeld had, iets lekkers had gegeten of bij vrienden was geweest. Dat is ook waardevol.”

Is er nog iets dat ze niet heeft gedaan, maar graag wil doen? „Een film regisseren. En acteren. Even niet mezelf zijn, dat lijkt me heerlijk. Maar dan wil ik het wel meteen groot aanpakken. Dus als een regisseur die een blockbuster aan het maken is dit leest: je kunt me bellen.”

Styling: Dimphy den Otter
Haar en make-up: Suzanne Verberk
Assistent fotografie: Jip Jansen
Assistent styling: Cecile van Herwijnen

Broek en top van Louis Vuitton, muiltjes van Dries Van Noten Foto Blommers/Schumm

Jurk van Sportmax, muiltjes van Loewe Foto Blommers/Schumm

Jurk van transparant leer en broekje van Rick Owens, sokjes van Raey, muiltjes van Dries Van Noten Foto Blommers/Schumm