Zuid-Korea zoekt verzoening met Tokio, compenseert dwangarbeiders Japanse bezetting zelf

Diplomatie Seoul hoopt door Tokio naar zich toe te trekken een sterkere positie te hebben tegen aartsvijand Noord-Korea, dat vooral voor deze twee landen een onvoorspelbare bedreiging vormt.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Park Jin kondigt de compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid tijdens de Japanse bezetting aan.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Park Jin kondigt de compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid tijdens de Japanse bezetting aan.

Foto Kim Hong-Ji/EPA/Pool

De Zuid-Koreaanse overheid gaat slachtoffers van dwangarbeid door de Japanse bezetter tussen 1910 en 1945 zelf compenseren. Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken Park Jin maandag bekend. Tijdens de bezetting werden honderdduizenden Koreanen op brute wijze gedwongen om te werken voor Japanse industriële bedrijven en in de bordelen die het Japanse leger zelf optuigde voor de eigen manschappen.

De compensatie van de slachtoffers is al jaren een splijtzwam tussen de twee landen, die samen onder de Amerikaanse veiligheids- en handelsparaplu vallen maar door de bezettingsgeschiedenis nooit hechte banden opbouwden. Daar lijkt de Zuid-Koreaanse regering nu een einde aan te willen maken door eigen bedrijven de compensatie te laten betalen. Minister Park Jin zei tijdens een persconferentie dat hij hoopte dat de twee landen „het onfortuinlijke verleden overwinnen en samen richting een toekomstgerichte band gaan gebaseerd op verzoening en amicale relaties”. Tokio reageert positief, maar in eigen land stuit Seoul op verzet tegen het voorstel van de oppositiepartij en (de nabestaanden van) slachtoffers. De Amerikaanse president Joe Biden bejubelt de toenadering.

Seoul hoopt door Tokio naar zich toe te trekken een sterkere positie te hebben tegen aartsvijand Noord-Korea, dat vooral voor deze twee Amerikaanse bondgenoten een onvoorspelbare bedreiging vormt. Met grote regelmaat voert Noord-Korea rakettesten in de buurt van Japan, en Zuid-Korea wordt al zeven decennia bedreigd door de gigantische Noord-Koreaanse troepenmacht die aan zijn grens staat.


Lees ook VS streven naar ‘militaire ring’ langs de oostkust van China