Familiefoto’s in het puin


Foto Bulent Kilic/AFP

Een maand na de aardbeving in Turkije duiken op allerlei plekken foto’s op. Een eerbetoon aan de mensen die het natuurgeweld niet overleefden.

Journalisten en hulpverleners treffen geregeld familiefoto’s aan bij gebouwen die zijn ingestort als gevolg van de aardbevingen in het zuiden van Turkije. Ze liggen half verborgen tussen het verwrongen betonijzer, zijn pontificaal tegen een hek gezet, of zijn met plastic linten aan een boom gebonden. Bij wijze van gedenksteen of eerbetoon voor de overledenen. In de hoop dat familieleden die zijn afgereisd naar het rampgebied de foto’s zullen vinden. Ze bieden een inkijkje in de levens van de mensen onder het puin.

„Er zijn overal veel familiefoto’s gevonden in het puin”, zegt Clodagh Kilcoyne, fotograaf van persbureau Reuters, die de foto van de boom nam. „Ik neem aan dat iemand ze aan de boom heeft gebonden voor het geval familieleden langskomen. Ik denk niet dat het een officiële herdenkingsplaats is, maar het is een plaats waar mensen stoppen om hun respect te betuigen aan de doden. Het feit dat de foto’s niet zijn meegenomen, duidt erop dat alle familieleden waarschijnlijk zijn omgekomen bij de aardbeving.”

Foto Tunahan Turhan/Getty Images

De trouwfoto van het stel in galakostuum werd tussen het puin gevonden door een reddingsteam van de noodhulpdienst AFAD, vertelt fotograaf Tunahan Turhan die ter plaatse was. „Ze waren op zoek naar overlevenden en hebben het boek met trouwfoto’s laten liggen. Het koppel op de foto’s lag nog onder het puin toen ik deze plek verliet. Ik weet niet wat er met hen is gebeurd.”

Ik heb zelf ook familiefoto’s aangetroffen tussen de puinhopen. Het was een verzameling kinderfoto’s uit de jaren zeventig die in een plastic tas op de stoep in Iskenderun lag. Op een sepiakleurige foto zat een jongetje achter een tafel waarop een verjaardagstaart met twee kaarsjes staat. De tas met kinderfoto’s lag bij de resten van een kampvuur met daarnaast het karkas van een verwoeste auto en de betonnen puinhopen van een ingestort flatgebouw.

Was die tas tijdens de aardbeving uit het gebouw gevallen? Of was hij hier achtergelaten bij de resten van het kampvuur? Zou iemand de foto’s nog komen ophalen? Of zouden ze verdwijnen op een vuilstortplaats en in de vergetelheid raken?

Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Foto Chris McGrath/Getty Images

Foto Burak Kara/Getty Images

Foto Ronen Zvulun/Reuters

Foto Tunahan Turhan/Getty Images

Foto Murat Kocabas/Getty Images

Foto Hussein Malla/AP

Foto Burak Kara/Getty Images

Foto Sameer Al-Doumy/AFP