Wat vinden Nederlandse partijen ervan nu Meta stopt met politieke advertenties? ‘Het is niet zo dat de hele campagne straks zal veranderen’

Nederlandse politieke partijen reageren gelaten op het bericht dat vanaf oktober politieke advertenties in de Europese Unie niet meer toegestaan zijn op onder meer Facebook, Instagram en YouTube. Nadat Google in november al aankondigde in de EU met politieke advertenties te stoppen, deelde Meta vrijdag mee hetzelfde te doen. Al die nieuwe strenge Europese regelgeving, die informatiemanipulatie en buitenlandse inmenging in verkiezingen tegen moet gaan, daar kunnen de techreuzen niet mee uit de voeten, lieten ze weten. Dan maar geen politieke advertenties.

Dat het verbod in oktober ingaat, is extra interessant voor de Nederlandse politieke partijen, omdat de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober worden gehouden. Maar als die partijen er al ongerust of boos van worden, laten ze dat niet blijken.

‘Geen uitspraken over campagne’

Sommige partijen hebben er intern nog niet over gesproken, zoals Groen Links-PvdA. Sommige willen er niks over zeggen, zoals de VVD. „We hebben er kennis van genomen”, zegt Benjamin van Es namens die partij. „We doen geen uitspraken over hoe we campagne voeren, maar we zullen ermee moeten dealen.” En sommige partijen hebben de vorige verkiezingen ook niet via Meta geadverteerd, zoals NSC. „Het zou voor ons sowieso nieuw zijn geweest”, zegt Joachim Miedema, woordvoerder van NSC. „We zijn ons nu aan het voorbereiden en dit nemen we daarin mee.”

Meningen en filmpjes uit de Tweede Kamer kunnen we gewoon blijven delen op de socials

Partij voor de Dieren

Ook andere partijen zeggen zich niet erg afhankelijk te voelen van betaalde advertenties op sociale media. „We hebben een stevige achterban op sociale media en daar houden we actief contact mee”, zegt Willem van den Oetelaar namens de Partij voor de Dieren. „Het is niet zo dat de hele campagne straks zal veranderen. Meningen en filmpjes uit de Tweede Kamer kunnen we gewoon blijven delen op de socials. We gaan het er maandag verder over hebben, maar ik denk dat we gewoon doorgaan met wat we al deden.”

„Het is veel belangrijker om niet alleen campagne te voeren in campagnetijd”, zegt BBB-campagneleider Henk Vermeer. „Je moet altijd je achterban informeren over wat je aan het doen bent. Deze regels zijn vooral een probleem voor partijen die pas één tot drie maanden voor nieuwe verkiezingen iets van zich laten horen.”

Al twijfels over nut advertenties

Michiel Hoogeveen, campagnestrateeg van JA21, had al twijfels over de effectiviteit van advertenties op sociale media. „Ook omdat ze aan steeds strengere regels moeten voldoen en er moet bijvoorbeeld heel duidelijk advertorial bij staan”, zegt hij. „Als campagneteam waren we er natuurlijk al wel mee bezig hoe we buiten onze bubbel andere kiezerspopulaties konden aanspreken. En dat is lastig. We wilden toch al meer richting traditionele advertenties op radio, tv, websites en in kranten en magazines. Veel mensen vinden hun nieuws nog steeds via nieuwsprogramma’s en talkshows op tv. Dat lijken we weleens te vergeten, in de politiek zitten we de hele dag begraven in onze smartphones.”

„Alleen grote, rijke politieke partijen kunnen televisiereclame betalen”, zegt Vermeer van de BBB. Hij vindt dat ook ‘beïnvloeding’, zegt hij. „Er wordt online soms naar veiligheid gezocht die er in het dagelijks leven niet is.”