Kamperen in Nederland: altijd kans op natte sokken

Het is lekker in slaap vallen als de regen zachtjes tegen het tentdoek tikt. Hordes niet-kampeerders luisteren naar tikkende regen via Spotify – Rain Sounds on a Tent is ruim 9 miljoen keer gestreamd en dat is slechts één van de vele regen-op-de-tent-nummers om uit te kiezen. Kampeerders weten dat de live ervaring nog veel beter is. Die nestelen zich in hun warme slaapzak en slapen uit.

Wakker worden van een natte slaapzak omdat het grondzeil niet goed ingestopt was, is een heel ander verhaal. Of beseffen dat iemand vergeten is het dakraam van de caravan dicht te trekken.  Of een luchtbed dat gaat drijven omdat de tent in een kuil bleek te staan, of de constatering dat er geen droge sokken meer zijn. Klein leed, waar achteraf vaak wel om te lachen valt.

Drie kampeerders in tent luisteren naar de weersberichten, augustus 1963.

Foto Eric Koch / Anefo / Nationaal Archief

Kinderen trekken zich weinig aan van regen op de camping, augustus 1963.

Foto Eric Koch / Anefo / Nationaal Archief

Campinggasten vermaken zich op een camping in St. Anthonis na een hevige bui met het regenwater, juni 2003.

Foto Robin Utrecht / ANP

Campinggangers kijken tennis voor de caravan, juni 2003

Foto Robin Utrecht / ANP

Op camping De Urena in St. Anthonis staat een man op Eerste Pinksterdag te douchen onder een straaltje regenwater.

Foto Robin Utrecht / ANP

Natte voeten op een camping langs de Waal bij de Gelderse plaats Gendt. Door hevige regen in Duitsland stond het water in de Nederlandse rivieren zeer hoog.

Foto KOEN VERHEIJDEN

Wie gaat kamperen in Nederland weet dat er kans is op regen. Nederlandse zomers zijn van oudsher wisselvallig. Een zomer van nog niet eens zo lang geleden, 2011, was volgens het KNMI de natste zomer sinds het begin van de metingen. Tussen begin juni en eind augustus viel er dat jaar gemiddeld 350 millimeter regen, het langjarig gemiddelde is 225 millimeter (ook niet niks).

De zomers zijn door klimaatverandering rap aan het veranderen. In Nederland, en ook in de rest van Europa. Kampeerders die niet op regen zaten te wachten trokken decennia geleden voor de zekerheid naar Zuid-Frankrijk of Italië. Nu is daar de kans op langdurige vervelende hitte groot, en komen elke zomer wel nieuwsberichten voorbij over evacuaties wegens bosbranden. Ondertussen is de kans op een droge zomer in Nederland groter geworden.

Dan nog is het zaak genoeg droge sokken mee te nemen. Hoosbuien, waarbij meer dan 25 millimeter water in een uur kan vallen, nemen door klimaatverandering in Nederland namelijk ook toe. Neerslag ontstaat wanneer vochtige lucht opstijgt, en warme lucht bevat meer waterdamp. Behalve de luchtvochtigheid veranderen ook de processen binnen de wolken, al is nog niet helemaal begrepen hoe. Wel is duidelijk dat hevige buien inmiddels vaker voorkomen dan alleen op basis van de toegenomen waterdamp is te verwachten. Het zijn juist deze hevige buien die straten en campings doen overstromen, omdat al dat water niet snel genoeg weg kan zakken.

Kampeerders bedekken tenten met plastic tegen de regen op een Amsterdamse camping, augustus 1979.

Foto Koen Suyk / Anefo / Nationaal Archief

Door regenval stortte menig tent in op de camping op een ijsclubterrein in Amsterdam, april 1965.

Foto J. Klok

Dit echtpaar bleef op de ijsclubcamping, ondanks de vele regen, april 1965.

Foto J. Klok

Ondergelopen camping in Veenen door de hoge waterstand van de IJssel, juli 1980.

Foto Hans van Dijk / Anefo / Nationaal Archief

Na de bui is het moddertaartjes bakken, augustus 2010.

Foto Olaf Kraak

Twee honden schuilen in het fietscompartiment van een camper voor de regen, augustus 2010

Foto Olaf Kraak

Noodweer op de Groene Kruisweg in Rotterdam. Dit bleef over van een tent op een camping, juli 1964.

Foto Eric Koch / Anefo / Nationaal Archief

Om te weten of de scheerlijnen al strak gezet moeten worden, kijkt men tegenwoordig veelal naar de regenradar in de diverse weer-apps. Maar naar de lucht en de omgeving kijken, werkt ook nog gewoon. Een bui kun je onder meer aan zien komen door te letten op vogels en insecten. Vlak voor een bui neemt het aantal muggen bijvoorbeeld vaak toe, en de zwaluwen vliegen laag over de velden (die houden wel van muggen).

Qua bewolking is het zinnig de verschillende soorten cumulusbewolking te leren kennen. Een grijs wolkendek in het lage deel van de atmosfeer betekent lang niet altijd regen, als het vlakke, uitgesmeerde bewolking blijft (stratocumulus). Regenwolken zijn verticaler, die bewegen zich door verschillende luchtlagen. Een herkenbare is de cumulus congestus, of in begrijpelijker Nederlands: de bloemkoolwolk.

Nat gras in de ochtend is overigens een goed teken. Het was dan vermoedelijk een nacht zonder veel wolken en wind, wat de kans op een droge dag vergroot.

Camping in de regen, zomer 1993.

Foto ANP

Fietsers worden overvallen door een regenbui in Zeeland en zoeken een plek om te schuilen, augustus 2020.

Foto Manon Bruininga

Een kampeerder schuilt onder de beregende achterklep van zijn Fiat Panda tijdens een van de vele regenbuien op camping Ockenburg in Den Haag, augustus 2008.

FOTO JASPER JUINEN

Herfstvakantie in Nederland.

Foto Robbert Frank Hagens / HH

Camping in Zandvoort vol met caravans, april 1961

Fotograaf Harry Pot / Anefo / Nationaal Archief