Terwijl VS, VK en EU bezuinigen op ontwikkelingshulp, sterven 652 Nigeriaanse kinderen van de honger

Tussen januari en juni zijn er 652 kinderen overleden van de honger in hulpvoorzieningen van Artsen zonder Grenzen in Noord-Nigeria. De hulpinstantie schrijft vrijdag op de website dat benodigde zorg te laat kwam.

Ook het aantal kinderen dat leed aan de dodelijkste vorm van ondervoeding, hongeroedeem, nam fors toe met 208 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus de hulporganisatie.

In de eerste zes maanden van dit jaar moesten artsen in de Nigeriaanse deelstaat Katsina al bijna 70.000 ondervoede kinderen helpen, van wie 10.000 ziekenhuiszorg nodig hadden. De hulpinstantie noemt onder meer het opschorten van internationale financiering van hulpprogramma’s als reden voor de problematische cijfers.

„We zijn momenteel getuige van enorme bezuinigingen, met name vanuit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, die een reële impact hebben op de behandeling van ondervoede kinderen”, stelt Ahmed Aldikhari, landsvertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen in Nigeria, op de website.

Terreurgroep

Afgelopen woensdag sloeg het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties alarm. Begin juli werden de laatste voedsel- en voedingsvoorraden van de hulporganisatie aangebroken. De instantie ziet zich genoodzaakt om alle hulp aan het eind van deze maand op te schorten door een gebrek aan geld. Volgens de organisatie zijn 1,3 miljoen mensen in het noordoosten van Nigeria afhankelijk van die hulp.

Naast honger hebben Nigerianen ook geweld te vrezen. In het land wordt al jaren gevochten tussen de krijgsmacht van de regering en strijders van terreurgroep Boko Haram, met duizenden burgerdoden tot gevolg. Ook sloegen ruim twee miljoen mensen op de vlucht, aldus Amnesty International.


Lees ook

‘Sorry, sorry, sorry, we doen alleen wat ons is opgedragen – zeiden ze toen we bijna landden’

Lydia woonde acht jaar met haar kinderen in Nederland.