Soms hebben ze 34 minuten, zoals op 30 juni. Een dag later: twaalf minuten. Op 2 juli hebben ze 27 minuten de tijd, een dag later maar zeven. En op 4 juli hebben de uitgehongerde Palestijnen die in de rij staan voor een GHF-voedseldistributiepunt in Gaza welgeteld zes minuten om eten te halen. Of beschoten te worden.
De zoektocht naar eten kostte Abdallah (26) bijna zijn leven. „Ik ben vier keer naar de distributiepunten gegaan en het is me niet gelukt om voedsel te krijgen. De laatste keer werd een man naast mij neergeschoten”, vertelt Abdallah (die zijn achternaam niet in de media wil) door de telefoon. Sindsdien durft hij niet meer naar de GHF-punten te gaan.
Nadat Israël alle overige voedselhulp had geblokkeerd, begon de Gaza Humanitarian Foundation (GHF) op 27 mei met het uitdelen van voedselpakketten op vier – gemilitariseerde – locaties. Die liggen alle vier in het zuiden van Gaza; Palestijnen in Noord-Gaza zijn volledig afgesloten van de hulp.

Palestijnen dragen dozen en zakken met voedsel van de GHF, in Khan Younis.
Foto Hatem Khaled/Reuters

De inhoud van een GHF-voedselpakket.
Foto Moaz Abu Taha/APA Images
De GHF zegt dat ze bijna anderhalf miljoen voedselpakketten uitgedeeld heeft, met daarin in totaal „meer dan 85 miljoen maaltijden”. Elk pakket zou onder meer meel, aardappelen, bonen en olie bevatten. Ontvangers van de pakketten stellen dat er minder in zit. Volgens critici ontbreken essentiële zaken als water, lpg en hygiëneproducten.
Elk distributiepunt wordt bewaakt door Amerikaanse huurlingen en het Israëlische leger. Sinds mei zijn ruim duizend Palestijnen gedood bij GHF-centra of andere voedseldistributiepunten, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.
Het Israëlische leger erkende eerder deze maand tegenover de Financial Times dat het bij de distributiepunten geschoten had op mensen die de soldaten op een „bedreigende” manier benaderden. Tegen de Israëlische krant Haaretz zeiden Israëlische soldaten en officieren dat ze de opdracht hadden gekregen om te schieten op ongewapende menigten bij de GHF-punten, ook al was er geen enkele dreiging.
Steeds meer uithongering
Doordat Israël weigert voldoende voedsel tot Gaza toe te laten, zijn er dagelijks berichten over Palestijnen die zijn gestorven door gebrek aan eten. Inmiddels gaat het om meer dan honderd mensen en kinderen in Gaza.

De opzet van de GHF-distributiepunten is „absoluut onvoldoende, een schoolvoorbeeld van alles wat humanitaire noodhulp niet zou moeten zijn”, zegt Caroline Willemen. De Belgische is noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza. De distributiepunten, zegt ze, „zijn grote, open ruimtes, met een enkele ingang en uitgang waar voedsel wordt geplaatst en waar de mensen die erop afkomen maar snel, snel meenemen wat ze kunnen meenemen”.
„De wanhoop van de bevolking van Gaza valt niet te onderschatten. Mensen zullen alles doen wat ze moeten doen om aan eten te komen. Kwetsbare groepen – vrouwen, kinderen, oudere mensen, mensen met mobiliteitsbeperkingen – hebben geen toegang tot de pakketten, omdat het voor hen nog gevaarlijker of simpelweg onmogelijk is om die distributiepunten te betreden.”
De distributiepunten, zegt Willemen, bevinden zich in de zogenoemde ‘rode zones’: geëvacueerde gebieden waar het Israëlische leger alle burgers juist vraagt weg te blijven, omdat het er onveilig is. „Humanitaire hulpverlening kan bovendien nooit afkomstig zijn van een van de partijen van het conflict. In dit geval wordt die hulpverlening ingezet, op extreem cynische wijze, als deel van dat conflict.”

Duizenden Palestijnen haasten zich naar een voedseldistributiepunt.
Foto Ramez Habboub / Getty Images
Zwangere vrouw
Dat ervaart de 26-jarige Abdallah aan den lijve. Hij komt uit de stad Khan Younis in Zuid-Gaza, maar raakte de afgelopen 21 maanden vijf keer ontheemd. Hij verblijft met zijn moeder, broer en zwangere vrouw in Al-Mawasi, een tentenkamp aan de kust.
Veel mensen zijn zo verzwakt dat ze niet op eigen kracht bij een distributiepunt kunnen komen. Abdallah trekt er voor zijn familie op uit. Zo was hij op 17 juni om drie uur ’s nachts lopend in de richting van de stad Rafah vertrokken. Om ongeveer half zes kwam hij aan bij Al-Alam, een door het Israëlische leger gecontroleerde zone ten westen van Rafah. Zo’n twee kilometer verderop zou om zes uur het GHF-distributiepunt opengaan.
Om ongeveer tien voor zes werden Abdallah en andere wachtenden beschoten. Een jongeman naast hem werd in zijn hoofd geraakt. „Om mij heen begonnen mensen al snel te bewegen in de richting van het distributiepunt, in een poging om voedsel te bemachtigen. Ik had met hen mee kunnen gaan en vooraan kunnen staan, maar ik kon die gewonde jongeman niet alleen achterlaten.”
Abdallah droeg de gewonde man op zijn rug naar een veldhospitaal dichtbij, maar hij stierf onderweg. „Hij had een telefoon bij zich en vijftig shekel [circa dertien euro]. Die heb ik bij me gestoken, zodat ze niet gestolen zouden worden.”
Toen ging de telefoon: een neef belde. „Het lukte me niet om te vertellen dat de man gedood was, dus zei ik dat hij gewond was geraakt en dat ze moesten komen. Nadat de neef was gearriveerd, heb ik hem de telefoon en het geld overhandigd en ben ik naar huis gegaan. Zonder eten.”

Palestijnen bij een distributiepunt bij Gaza-Stad. Wie zich er buiten de openingstijden ophoudt, loopt het risico neergeschoten te worden.
Foto Habboub Ramez/ANP
Facebookposts
Wie naar een GHF-distributiepunt wil, is afhankelijk van het internet om te weten welk punt op welk moment opengaat. Dat laat de organisatie veelal via Facebook weten. Uit een berichtenanalyse van NRC blijkt dat deze posts op verschillende tijdstippen verschijnen, zelfs midden in de nacht, soms nog geen dertig minuten voordat de distributiepunten opengaan. En ze zijn weer gesloten voor je het in de gaten hebt.
De GHF-punten hebben bovendien zeer strenge regels: kom geen moment te vroeg, en al helemaal niet te laat. Wie buiten de openingstijden rond het voedselpunt rondhangt, loopt het risico neergeschoten te worden. Een onmogelijke eis: duizenden uitgehongerde Palestijnen lopen – vaak al vanaf middernacht – vanuit heel Gaza naar het voedselpunt in de hoop vooraan te staan zodra er eten wordt uitgedeeld.
Het veldhospitaal van het Internationale Rode Kruis in Rafah ligt dicht bij de zuidelijke distributiecentra van de GHF. Als er daar in één keer een groot aantal doden en gewonden wordt binnengebracht, wordt er gesproken van een ‘mass casualty event’.
„Sinds 27 mei is dat al vaker gebeurd dan in het gehele jaar daarvoor”, zegt Sarah Davies, woordvoerder voor het Rode Kruis, telefonisch vanuit Jeruzalem. Ze is onlangs teruggekeerd uit Gaza, waar ze het veldhospitaal in Rafah bezocht.
Vanwege het gevaar bij de GHF-punten zijn het vooral mannen die hun leven wagen voor voedsel, zo is te zien op (video)beelden. Davies bevestigt dat de meerderheid van de gewonden die binnenkomen in het veldhospitaal man is.
Het is „absoluut verbijsterend en cynisch”, zegt Caroline Willemen van Artsen zonder Grenzen, „dat een gezondheidssysteem dat al onder zo veel druk staat, nu extra patiënten moet verzorgen die uitgerekend bij die distributiepunten geraakt worden door kogels en explosies”.
Rookbommen
De Israëlische aanvallen bij GHF-punten gebeuren niet heimelijk. Geregeld verschijnen er onlinebeelden van duizenden Palestijnen, op elkaar gedrukt, smekend om voedsel, die plots worden gebombardeerd of beschoten. Soms is te zien hoe rookbommen in de menigten worden gegooid, of dat er pepperspray wordt gebruikt.
NRC verifieerde een video van 12 juli, waarin is te zien hoe met een automatisch geweer wordt geschoten op een groep van honderden mensen. Deze aanval vond plaats in de wachtrij voor het GHF-punt in het Saoedisch District in Rafah.

Sorry, het lukt niet om de video af te spelen.
of probeer het later nog eens.
NRC legde deze video voor aan twee forensisch audio-experts, Stephen Beck en Robert Maher. Zij concluderen dat er met minimaal één automatisch geweer geschoten wordt, op zo’n honderd meter afstand van de mensen die zichtbaar zijn in het filmpje. De snelheid waarmee gevuurd wordt, kan duiden op enkele soorten automatische wapens die door het Israëlische leger (IDF) gebruikt worden. Beck denkt aan de Negev, de IWI Tavor, of de M4.

Door de pauzes tussen de kogels die worden afgevuurd kan de afstand tot de menigte worden berekend. Tevens maken deze lijnen duidelijk dat de kogels vlak langs de microfoon zijn geraasd.
Beeld Robert Maher, bewerking NRC

Beweging in geluidsgolven die aantoont dat de schutter een maaiende beweging maakt.
Beeld Robert Maher, bewerking NRC
Uit het spectogram – een grafiek met geluidsgolven – blijkt dat de kogels vlak langs de microfoon zijn gevlogen. Het wapen moet een zwaaiende beweging gemaakt hebben tijdens het vuren, waardoor er een ongecontroleerde kogelregen ontstond. Dat correspondeert met het filmpje, waarop te zien is dat de kogels niet op één plek landen.
Nick Maynard, een Britse maag-darmchirurg die in Gaza werkt in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, zei tegen de Britse tv-zender Channel 4 dat er op bepaalde dagen „clusters van verschillende lichaamsdelen” lijken te zijn. „De ene dag komen ze binnen met schotwonden in de buik, de andere dag met schotwonden in het hoofd of de nek. Afgelopen zaterdag kwamen er vier jonge tienerjongens tegelijk binnen met schotwonden in de testikels.”
Artsen zonder Grenzen vraagt, samen met meer dan honderd andere organisaties, waaronder Amnesty International, Oxfam en Save the Children, Israël om terug te keren naar het normale gecoördineerde systeem van humanitaire hulp onder toezicht van de Verenigde Naties. Noodhulpcoördinator Willemen: „Dat is het standaardsysteem dat bestaat, dat werkt en dat ook absoluut hier in de hel van Gaza toegepast moet worden.”

Palestijnen dragen het lichaam van een man die gedood werd terwijl hij op voedselhulp wachtte naar het Al-Shifa ziekenhuis.
Foto Bashar Taleb /AFP
