Na de controverse tijdens Coldplay-concert: de geschiedenis van de Kiss Cam was altijd al ongemakkelijk

‘Maak je geen zorgen, we hebben geen sluwe camera shit zoals Coldplay”, zei Liam Gallagher, de altijd uitgesproken frontman van de band Oasis, tijdens hun concert begin deze week. Na de door de zogenoemde Kiss Cam onthulde Coldplay-affaire vorige week, waarbij een tech-CEO met zijn HR-manager op de camera verscheen, waarschuwen artiesten, waaronder Coldplay zelf, nu voor camera’s in het publiek. Maar de Kiss Cam zorgt al langer voor controverse en heeft een ongemakkelijke geschiedenis.

Het ontstaan van de Kiss Cam is te herleiden naar het Amerikaanse honkbal in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In dat jaar schafte de Los Angeles Dodgers als eerste honkbalteam in de wereld een kleurenscherm aan voor in het stadion. Beelden op het scherm moesten de pauzes in de lange wedstrijd vullen. Er kwamen herhalingen van hoogtepunten van de wedstrijd in beeld, maar ook het publiek was te zien. Zo werd tijdens het scoren van een goal getoond hoe toeschouwers dit vierde: juichend, springend, dansend en zoenend.

Begin jaren negentig had bijna elk honkbalstadion in Amerika zijn eigen videoscherm. Teams investeerden in apparatuur om de beelden op het videoscherm interactiever te maken. Met draadloze camera’s en grote zoomlenzen, kon de cameraploeg van het stadion steeds meer grappige details uit het publiek opnemen. De Kiss Cam ontstond zo toevallig: zoenende koppels die werden betrapt door de camera. Door dit op het grote scherm te tonen, werd er toen al ingespeeld op publieke schaamte en ongemak. Zo was er ook de Middlefinger Cam (middelvinger camera), al werd die liever vermeden door de cameraploeg, vanwege de beledigende aard.

Aangespoord

De Kiss Cam zoals hij nu bekend is, onder meer uit de film How to Lose a Guy in 10 Days (2003) werd in 1993 geïntroduceerd door het honkbalteam Florida Marlins. Onder begeleiding van een liefdeslied van Frank Sinatra werden koppeltjes in het stadion op het grote scherm gezet, met een hartjesfilter eroverheen. Nu werden ze alleen niet meer betrapt, maar juist aangespoord op camera te zoenen. Langzamerhand pikten meer sportteams het fenomeen op, ook buiten de honkbalcompetitie. Tegenwoordig weet vrijwel iedereen wat er van hen wordt verwacht als ze verschijnen op de Kiss Cam: je deelt een kus met de persoon naast je.

Maar deze verwachting vormt ook het probleem van de Kiss Cam, zei seksuoloog Melissa A. Fabello in 2019 tegen website The Ringer. Het fenomeen is gebaseerd op sociale druk. Iedereen in het stadion kan op het scherm verschijnen, en weigeren mee te doen aan de Kiss Cam is soms nog beschamender dan het publiekelijk delen van een kus. Onder luid gejuich van de duizenden mensen in het stadion worden de kisscammers aangedrongen om aan de verwachting te voldoen, ook als ze elkaar niet kennen of dit niet willen. Niemand wil immers publiekelijk uitgejouwd worden. Zo worden broers en zussen gedwongen om affectie te tonen, worden dates in ongemakkelijkheid gebracht en ontstaan er ruzies tussen koppeltjes.

De Kiss Cam zoekt volgens critici sociale en seksuele grenzen op

Hiermee zoekt de Kiss Cam volgens critici sociale en seksuele grenzen op. Een incident op Syracuse University in 2015, begon op seksuele intimidatie te lijken, toen de vrouw op de camera duidelijk ‘nee’ zei tegen de kus. Toch duwde een, voor haar onbekende, jongeman een kus op haar gezicht. En ook de New York Mets ontvingen klachten nadat (mannelijke) spelers van rivaliserende teams via de Kiss Cam onder druk werden gezet elkaar te zoenen. Fans maakten zich zorgen om de spot die werd gedreven met homoseksuele affectie.

Sociale media

Dit markeert een andere controverse van de Kiss Cam: het originele concept heeft de vooringenomenheid dat alle koppels heteroseksueel zijn. Deze Kiss Cam-ongelijkheid wordt de laatste jaren in de media steeds meer opgemerkt. De NFL lanceerde in 2017 zelfs een campagne met de intentie de Kiss Cam diverser te maken. Er werden in de beginjaren zelden kisscammers van hetzelfde geslacht op het scherm gezet. De eerste niet-ironische homoseksuele Kiss Cam was pas in 2015 te zien bij een wedstrijd van de Dodgers. Sportteams, zoals de New York Mets, proberen homofobie in Kiss Cams nu uit de weg te gaan, door niet meer te spotten met Kiss Cams met hetzelfde geslacht. Toch lijkt er in de Amerikaanse honkbalcompetitie nog geen totale lhbti+-acceptatie te zijn. De Mets ontvingen veel online homo-haat na hun Pride Night dit jaar, omdat de Pride-vlag op het scherm werd getoond tijdens het volkslied. Kiss Cams met hetzelfde geslacht blijven daarom zeldzaam.

Ook de verspreiding van de beelden is de laatste jaren veranderd. Waar Kiss Cams vroeger enkel vermaak waren voor de fans binnen het stadion, hebben sociale media ervoor gezorgd dat de tien seconden op het scherm over het hele internet kunnen worden verspreid. Dit maakt dat ongemakkelijke of beschamende momenten blijvende schade kunnen aanrichten, zoals bij het Coldplay-incident. Maar online zijn veel meer compilatievideo’s te vinden van beschamende Kiss Cam-momenten.

Kiss Cams zijn ingeburgerd in de Amerikaanse stadioncultuur. En het fenomeen vindt ook zijn weg buiten de sportstadions, zoals bij het veelbesproken concert van Coldplay vorige week. Ondanks dat het kussen hier minder een vast element is, kunnen concertgangers ook hier ongewild op het grote scherm worden gezet. Vooraf deelname weigeren is niet mogelijk. Door een ticket te kopen voor het concert ga je automatisch akkoord met het feit dat je gefilmd wordt. Ongemakkelijke Kiss Cam-situaties zijn daarom niet zomaar te ontlopen. Het is volgens critici te betwijfelen of de Kiss Cam nog wel de juiste manier is om interactie te zoeken met het publiek.