
Nog maar een paar honderd meter is hij onderweg of een schok gaat door de bus. Een passagier verliest haar evenwicht, een ander trapt op de tenen van een medereiziger. En chauffeur Stefan Zienen van de RET? Die doet niets. Handen van het stuur, armen losjes langs het lichaam.
„Ik kan te allen tijde ingrijpen”, had Zienen gezegd bij het begin van de proefrit met de eerste zelfrijdende bus die Rotterdam The Hague Airport moet verbinden met metrostation Meijersplein. „Maar ik hoef weinig meer te doen dan actief meekijken tijdens de ritten. Eigenlijk volgt de bus een digitale ‘rails’.” De korte noodstop, zegt Zienen later, kwam doordat de bus wilde uitwijken voor een spiegel van een geparkeerde auto. Naast Zienen als safety driver bevindt zich de komende maanden standaard ook nog een technicus op de bus. Een safety driver moet van de huidige wet altijd op een zelfrijdende bus aanwezig zijn; de technicus houdt, na verloop van tijd, de bus op afstand in de gaten.
Vol trots presenteerden regiovervoerders RET en HTM, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het vliegveld en exploitant DAM Shuttles vrijdag de eerste autonome bus van Nederland. Als bus die in ‘gemengd verkeer’, te midden van andere weggebruikers, zijn ritjes gaat rijden.
Minister Robert Tieman (Infrastructuur en Waterstaat, BBB) was kort bij de opening. Hij wees vrijdag vooral op het personeelsprobleem dat zelfrijdende bussen op termijn kunnen oplossen. „In Nederland zijn 6.000 vacatures voor buschauffeurs. In heel Europa 105.000. En dat zal de komende jaren verdubbelen. Daarom ondersteun ik van harte deze pilot voor autonoom rijden.” De nieuwe minister liet de testritten aan zich voorbijgaan en haastte zich na zijn praatje snel naar de ministerraad in Den Haag. Per dienstauto.
ParkShuttle
De bus tussen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en de metro is zeker niet de eerste vorm van autonoom ov in Nederland. Al sinds 1999 rijdt een volautomatische, elektrische shuttle van Transdev tussen metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam en bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. De ParkShuttle vervoert 1.850 reizigers per dag. En elders in Nederland waren diverse experimenten met autonoom vervoer, bijvoorbeeld voor personeel op Schiphol, bij universiteiten in Nijmegen en Eindhoven en het Haga Ziekenhuis in Den Haag. De meeste proeven zijn gestaakt om financiële of technische redenen.
De ParkShuttle is een kleine bus (maximaal 24 passagiers); de andere experimenten waren ook met kleinere voertuigen die met een lage snelheid van pakweg 20 tot 25 km/u reden op korte trajecten. Deze shuttles reden ook op geheel afgeschermde trajecten.
De autonome RTHA-bus is echter een normale bus van 8 meter lengte. Maximum snelheid: 40 en op termijn 55 km/u. De route is 2,4 kilometer. Lijn 533 rijdt bovendien in ‘gemengd verkeer’. En afgezien van de korte noodstop voor de autospiegel verloopt die rit vrijdagmorgen vlekkeloos.
Soepeltjes neemt de robotbus een rotonde. En netjes parkeert hij zichzelf langs de stoep. Handig voor wie reist in een rolstoel of met kinderwagen. „Zo strak zie je het veel menselijke chauffeurs niet doen”, zegt directeur Jaap Bierman van HTM. De Haagse stadsvervoerder is een van de initiatiefnemers, en tevens aandeelhouder van DAM Shuttles. Ook Bierman zou graag op minder winstgevende routes, met weinig passagiers, zelfrijdende bussen inzetten. „Dat scheelt per bus zo twee ton per jaar aan personeelskosten.”
Nieuwe experimenten hebben de initiatiefnemers nog niet aangekondigd, maar die zullen er wel komen, zegt ook directeur Linda Boot van de Rotterdamse vervoerder RET. „Maar dat zal niet zijn in zeer dichtbevolkt gebied. Het vakmanschap van de chauffeur die de bus door de drukke stad leidt, hebben we nog hard nodig.” Daarbij doet een chauffeur meer dan rijden: hij of zij geeft reisadvies, let op de sociale veiligheid en staat hulpbehoevende reizigers bij.
Stavanger
De twee bussen (à 280.000 euro) zijn gemaakt in Turkije door het bedrijf Karsan, dat al decennia bussen en andere vervoermiddelen produceert. De software komt van het Turkse Adastec. „De toekomst is autonoom”, zegt directeur Okas Bas van Karsan vrijdag bij de bushalte in Rotterdam. „Onder meer vanwege de moeite die veel van onze klanten hebben om nieuwe chauffeurs te vinden geloven wij sterk in autonoom vervoer. Een zelfrijdende bus maakt bovendien geen fouten.” Karsan past meerdere technieken toe om autonoom te rijden, vertelt Bas. „Radar, camera’s, lidar.” Die laatste term staat voor light detection and ranging, technologie om afstanden nauwkeurig te meten met laserlicht.
Voor Karsan is de proef in Rotterdam niet de eerste robotbus in gemengd verkeer. Sinds 2022 rijden de Turkse bussen in het Noorse Stavanger. „Onze grootste zorg was of passagiers zouden accepteren dat de bussen niet worden gereden door menselijke chauffeurs”, zegt Bas. „Die angst bleek ongegrond. Sneller dan verwacht stapten passagiers zonder schroom in.” Karsan deed tot nu toe twaalf projecten.
Waar de initiatiefnemers in Rotterdam ervan overtuigd zijn dat hun autonome bus 100 procent veilig kan rijden in gemengd verkeer, heeft Transdev, exploitant van de Park-Shuttle, nog twijfels. „Gezien de strenge veiligheidsregels in de EU is ‘mixed traffic’ – een voertuig dat deelneemt aan het reguliere verkeer – wat ons betreft nog geen optie op korte termijn. We focussen ons in eerste instantie op voertuigen op een afgesloten baan of terrein.”
De zelfrijdende lijn 533 in Rotterdam moet vanaf 1 augustus echte passagiers gaan vervoeren, en niet enkel genodigden. De proef duurt drie jaar, maar exploitant DAM Shuttles denkt al na twee jaar de oude, bemenste lijn 33 te kunnen overnemen.
