Dat íéts moet gebeuren, staat buiten kijf: ruim een derde van alle verkeersdoden was vorig jaar een fietser. En in het jaar daarvoor was zelfs ruim twee derde van alle ernstig gewonden fietser. Dat waren vooral ouderen. „Er is al jaren sprake van een zorgelijke ontwikkeling van het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers”, schrijft de nieuwe, demissionaire minister Robert Tieman (Infrastructuur, BBB) in het donderdag verschenen Meerjarenplan Fietsveiligheid 2025-2029.
En dus kondigt de minister maatregelen aan die gemeenten de komende jaren kunnen nemen. Bijvoorbeeld de snelheidsverschillen op het fietspad verkleinen door snelle elektrische fietsen te verplaatsen naar de rijbaan. En door een snelheidslimiet in te stellen op het fietspad.
Dat gemeenten bij wijze van proef een maximumsnelheid voor fietsers mogen instellen, verheugt de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst (D66). „Daar hebben we grote behoefte aan”, zegt ze. Met name op drukke kruispunten en in parken, zoals het Vondelpark, wordt veel te hard gefietst, vooral op opgevoerde elektrische fietsen zoals fatbikes. „We hebben weleens zestig kilometer per uur gemeten.”
Dat een snelheidslimiet effect kan sorteren, wordt bewezen door de verlaging van de maximumsnelheid voor auto’s, in delen van de stad, naar dertig kilometer per uur. Dat heeft geleid tot een daling van 11 procent van het aantal ongelukken met motorvoertuigen. De wethouder denkt aan een fietslimiet van 20 of 25 kilometer per uur, afhankelijk van de locatie.
Lees ook
Meer ongelukken door snelle stekkerfietsen en drukte op de fietspaden
Wielrenners
Wel zitten aan zo’n snelheidslimiet haken en ogen: zo weten veel fietsers niet precies hoe hard ze rijden en zouden snelheidsmeters verplicht moeten worden. Bovendien is de vraag of de limiet „handhaafbaar” is, stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
Van der Horst benadrukt dat in andere delen van de stad de limiet vooral níét moet worden ingesteld, bijvoorbeeld in het buitengebied waar wielrenners rijden. Ook mogen forensen niet worden getroffen door de snelheidsbeperking, want „het is natuurlijk veel beter dat mensen uit Zaandam naar Amsterdam komen met de fiets dan met de auto”.
We hebben weleens een fietser gemeten die zestig kilometer per uur reed
Hoe goed bedoeld de nota van minister Tieman ook is, deze is hooguit een eerste stap naar concreet beleid. Om te beginnen ontbreken omstreden maatregelen zoals een helmplicht. „Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent”, staat er. Maar aangezien voor een helmplicht geen politiek draagvlak bestaat, wil de minister het gebruik slechts „stimuleren” door „de aandacht, het aanbod en de aantrekkingskracht te vergroten”. Zodat over tien jaar 25 procent van alle fietsers een helm draagt. Twee jaar geleden deed 4 procent dat.
Maar wat vooral aan het beleid ontbreekt, zeggen critici, is aandacht voor een betere infrastructuur voor fietsers, zoals fietspaden opknappen en verbreden en rijbanen tussen auto’s en fietsen scheiden. „Het is geen slecht plan, maar dit gaat het verschil niet maken”, zegt Esther van Garderen, de directeur van de Fietsersbond. „Het is flankerend beleid. Ik noem het gefröbel in de marge.”
Opvoeren
Meer ruimte maken voor fietsers vereist vele miljoenen méér. En meer heil verwacht Van Garderen van een limiet voor dertig kilometer per uur voor auto’s, in meer delen van de steden. Ook pleit ze voor een totaalverbod op opgevoerde elektrische fietsen, niet alleen op het verkopen van opvoersetjes. „Maar als je dat ter sprake brengt, is het oorverdovend stil.”
Wethouder Van der Horst zegt eveneens dat „te weinig” geld naar een veilige infrastructuur gaat. „Laten we focussen op maatregelen die de kans dat je als fietser valt klein maken, in plaats van een fietshelm te verplichten.”
Ook SWOV meent dat meer geld nodig is om effectieve infrastructurele maatregelen te kunnen treffen, aldus een woordvoerder. „De meeste veiligheidswinst is te behalen als de fietsinfrastructuur veiliger wordt gemaakt: geen paaltjes en andere obstakels, kwalitatief goed stroef wegdek, veilige bermen en vrijliggende fietspaden als de limiet voor auto’s vijftig kilometer per uur is. En als dat niet kan: dan de limiet naar dertig kilometer per uur.”
Lees ook
Past de helm in ons fietslandje?
