Is het erg dat bestseller ‘Het zoutpad’ van Raynor Winn niet ‘waargebeurd’ is?

Het was opmerkelijk nieuws deze week, over bestseller Het zoutpad van Raynor Winn. Het boek werd onlangs verfilmd, met ster Gillian Anderson in de hoofdrol, en miljoenen lezers putten moed en inspiratie uit het verhaal: een echtpaar raakt dakloos, de man blijkt een slopende ziekte te hebben die hem op afzienbare tijd zal doden, maar de twee zetten zich aan een louterende wandeling over het berucht zware Zoutpad (het South West Coast Path, langs de kust van zuidwest Engeland). Onverwachte bijvangst is dat de man zich minder ziek voelt door het lopen.

Maar de Britse krant The Observer onthulde dat delen van dat verhaal niet waargebeurd zouden zijn, zoals de schrijver altijd heeft beweerd. De reden voor de geldproblemen waren in werkelijkheid door de schrijfster gepleegde fraude, en de twee daklozen bezaten nog een gammel huisje in Frankrijk. Artsen en deskundigen betwijfelen of de man de dodelijke ziekte (corticobasale degeneratie) echt heeft, aangezien deze aandoening zo lang overleven medisch onwaarschijnlijk is. Bovendien zou Raynor Winn een pseudoniem zijn.

In een reactie ontkent Winn alle beschuldigingen. Dat haar man niet ziek zou zijn, raakt haar het meest, zegt ze.

De Nederlandse uitgever was „geschokt” door de onthullingen, en alom wordt er melding gemaakt van bedrog en teleurstelling. Maar hoe erg is het wanneer de claim van ‘waargebeurd’ maar deels klopt? Wat maakt het idee dat een verhaal echt en authentiek is zo aantrekkelijk? Is die hang naar echtheid niet een raadselachtig trekje?


Lees ook

‘Het Zoutpad blijft een heel mooi boek, maar de onthulling doet je twijfelen en dat is jammer’

Gillian Anderson als Raynor Winn en Jason Isaacs  als haar zieke  echtgenoot Moth  in de verfilming van The Salth Path.

Ze knoeide met de code

Winn is geen journalist die gebonden is aan de waarheid. Maar ze heeft wel geknoeid met de ongeschreven afspraak over het lezen van non-fictie. Dat raakt lezers, want zo werkt het. Als er ‘roman’ op een boek staat, zetten lezers zich schrap. Ze spreken met zichzelf af dat ze een verzonnen wereld betreden en spelen het spel vrijwillig mee. De interne verdedigingslinie tegen wat verzonnen is, wordt opgeheven. De code die ze accepteren, is dat het vertelde zijn eigen waarheid heeft, of het nu fantasy is of sciencefiction. Maar als een boek ‘waargebeurd’ heet te zijn, kunnen ze die code omzeilen en zich openstellen, emotioneel en intellectueel, voor ware gevoelens en ware feiten. En dat betekent dat er wat te leren valt. Want dat is het onderliggende argument: ‘waargebeurd’ effent de weg naar identificatie, naar „dit had mij ook kunnen overkomen”.

Die behoefte aan identificatie, aan levenslessen is nauwelijks te overschatten, want hij is heel menselijk. Ieder mens zoekt een manier om te kunnen gaan met deze aardse ellende; de liefhebber van ‘waargebeurd’ het allermeest. Elk boek wordt dan een mogelijke bron van informatie, een richtingwijzer, een zelfhulpgids.

Raynor Winn heeft met dat verlangen naar levenslessen haar voordeel gedaan. Maar wat mij betreft heeft ze daar onbedoeld een schitterend kunstproject mee gecreëerd. Alle kunst is een begoocheling, elke dichter is een dief (zei Bono), en zij heeft die verlakkerij uitgebreid van het werk zelf naar de presentatie van het werk. Dit is echt, zei ze, als een volleerd illusioniste die een jonge vrouw in tweeën zaagt.

Is het hart van het verhaal ondermijnd door de wetenschap dat het boek deels fictie is? Nee toch. Gaan wandelen als je niks meer hebt, blijft een meeslepend, romantisch verhaal over menselijke veerkracht, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid. Het boek deed iedere lezer filosoferen over de vraag wat te doen als je dakloos wordt. Die vraag blijft relevant. En nog basaler: het magische Zoutpad is nog steeds een mooie, extreme, uitdagende wandelroute.


Lees ook

Zoutpad-auteur Raynor Winn ontkent dat haar boek op leugens is gebaseerd

Bestsellerauteur Raynor Winn op een filmfestival in München, in juli.

Heeft Winn patiënten die lijden aan corticobasale degeneratie valse hoop gegeven? In haar reactie ontkent Winn dat ze heeft willen suggereren dat wandelen een wondermiddel tegen de ziekte is. Terecht. Enerzijds kun je mensen niet kwalijk nemen dat ze hoop putten uit een boek als Het zoutpad. Anderzijds: hoe verstandig is het niet gewoon naar je dokter te luisteren? Je wil graag geloven in een uitweg, omdat je de hoop nodig hebt. Maar het is als met alle vormen van geloof: je moet het willen geloven. Dat kun je de auteur niet aanrekenen.

Winn houdt ons met haar verlakkerij dus ook een spiegel voor. Ze legt een ziekelijke verslaving aan waargebeurde verhalen bloot. Gelukkig is er een bloeiend alternatief. Laten we dat kunst noemen.