Europees Parlement verwerpt motie van wantrouwen tegen Von der Leyen

Ursula von der Leyen hoeft niet te vrezen voor haar positie als voorzitter van de Europese Commissie. Een motie van wantrouwen tegen de christen-democratische politicus is donderdagmiddag verworpen in het Europees Parlement: 174 parlementariërs stemden voor en 360 tegen. Vooral aan de rechterkant van het parlement werd voor het vertrek van Von der Leyen gestemd. De christen-democraten, die de grootste fractie vormen, stemden zoals verwacht tegen. Dat geldt ook voor de sociaal-democratische, groene en liberale fracties.

De kwestie draait om de werkwijze van Von der Leyen tijdens de coronapandemie en de nasleep daarvan. Tot dusver weigert de Commissievoorzitter het sms-verkeer tussen haar en de topman van Pfizer vrij te geven. Von der Leyen had contact met de Amerikaanse farmaceut over een omstreden miljardendeal over coronavaccins. Het berichtenverkeer weigerde ze te openbaren, terwijl ze dat volgens het Europees Hof van Justitie wel had moeten doen.

De motie over de zogenoemde Pfizer-gate werd maandag ingediend door de Roemeense Europarlementariër Gheorghe Piperea, die deel uitmaakt van de rechts-conservatieve fractie in Brussel. Pfizergate is niet het enige punt van kritiek aan het adres van Von der Leyen: in Brussel wordt ze ook beschuldigd akkoorden te sluiten zonder democratische meerderheid. Desondanks is de meerderheid van het parlement voor haar aanblijven.

‘Complotdenkers’

De kritische parlementsleden stemden eerst voor een motie van afkeuring tegen Von der Leyen. Donderdag volgde de vertrouwensstemming. In 2014 stemde het Europees Parlement voor het laatst over het lot van de voorzitter van de Commissie. Als de motie was aangenomen, moesten alle eurocommissarissen opstappen.

Von der Leyen zelf noemde haar critici onder meer „complotdenkers” en „antivaxxers”. „Dit komt rechtstreeks uit het handboek van extremisten, met als doel de samenleving te polariseren en de geschiedenis van hoe Europa succesvol en samen de pandemie heeft overwonnen te herschrijven”, zei ze vervolgens.

Von der Leyen kreeg niet alleen bijval van christen-democraten. Ook bijvoorbeeld Bas Eickhout, de Nederlandse medefractievoorzitter van De Groenen sprak zich uit tegen de motie. Hij noemde het „een grote politieke show van extreemrechts om onze democratie te ondermijnen”. Vooraf was dan ook de verwachting dat de motie niet zou worden aangenomen, een twee derde meerderheid is vereist.


Lees ook

Verhit debat in Europarlement over het functioneren van Commissievoorzitter Von der Leyen

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens het debat over de motie van wantrouwen in het Europees Parlement. Foto GUILLAUME HORCAJUELO/EPA