Demissionair minister Femke Wiersma van Landbouw (BBB) heeft „misbruik gemaakt van haar bevoegdheden” door de publicatie van uitstootgegevens van veehouderijen te blokkeren. „Het handelen van de minister kan niet anders worden begrepen dan een actie om de openbaarmaking van de gevraagde emissiegegevens te vertragen”, schrijft de rechtbank Overijssel donderdagochtend in een uitspraak.
Minister Wiersma greep afgelopen januari persoonlijk in bij de afhandeling van een Woo-verzoek (de Wet open overheid) bij de rechtbank. Journalisten van Follow The Money, Omroep Gelderland en NRC hadden eind 2022 om openbaarmaking van de uitstootgegevens van veehouderijen gevraagd. Met die gegevens kan onder meer de effectiviteit van het stikstofbeleid worden berekend.
We bestuderen de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), beheerder van de gegevens, had in 2023 al besloten de informatie te openbaren en verdedigde dat in de rechtbank tegen veehouders die bezwaar hadden aangetekend. Na telefonisch overleg met Wiersma werd dat besluit tijdens de zitting plotsklaps teruggedraaid en ingetrokken. De informatie moest toch niet openbaar gemaakt worden, vond Wiersma.
Die tussenkomst was dus onterecht, oordeelt de rechtbank. Milieugegevens hebben vanwege hun in potentie grote maatschappelijke impact een bijzondere positie in de openbaarheidswetgeving, schrijft de rechter. „Deze gegevens moeten simpelweg openbaar worden gemaakt.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134788839-d12cb6.jpg|https://images.nrc.nl/1BG-9vmF2t3MsGKq_JEU5h75K3I=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134788839-d12cb6.jpg|https://images.nrc.nl/daR_O72W6VAXPLC8auoGDOz4qkM=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134788839-d12cb6.jpg)
Femke Wiersma – als minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur – tijdens een debat over stikstof. Foto Bart Maat
Standpunt
Wiersma greep naar eigen zeggen in omdat de veehouders volgens haar niet zorgvuldig genoeg geïnformeerd waren over het openbaren van hun informatie. Maar het is de rechter niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van het opnieuw informeren van veehouders, als al vaststaat dat de gegevens gepubliceerd moeten worden. De minister deelt bovendien dat standpunt, constateert de rechtbank. Het handelen van de minister dient daarom „rechtens geen te respecteren doel”.
Of de gegevens nu gelijk openbaar worden gemaakt, is vooralsnog onduidelijk. Het ministerie van Landbouw kon nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak, zegt een woordvoerder. „We bestuderen de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen.” Een hoger beroep bij de Raad van State is nog mogelijk.
Wiersma stelde aanvankelijk voor alle zestigduizend veehouders – onder wie ook hobbyveehouders met enkele dieren – per brief te informeren over de openbaring van de informatie. Volgens ambtenaren kost die operatie tussen de 5 en 14 miljoen euro en duurt die tussen de zes en acht maanden.
Lees ook
Ook ambtenaren raden minister Wiersma af om stikstofberekeningen te versoepelen
Wakker
Boerenbelangenorganisaties als de LTO en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, zeggen dat openbaarmaking van de emissiegegevens de privacy van agrariërs aantast en ze kwetsbaarder maakt voor activisme. Onder de gegevens vallen ook de locaties van de stallen, die vaak naast de woonhuizen van boeren staan.
Naast Woo-verzoeken van journalisten, legde Wiersma tussen de tien en twintig andere informatieverzoeken stil – van bijvoorbeeld milieuvereniging MOB en dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
De bijzondere positie van milieugegevens volgt uit Europese regels (het Verdrag van Aarhus). Na aansporing onder leiding van BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas, gaat NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) praten met andere EU-landen om steun te zoeken „voor het inperken van het begrip emissiegegevens”.
Lees ook
Landbouwminister Wiersma wil niet dat informatie van boerenbedrijven openbaar wordt: verzoeken stilgelegd
