De eerste keer dat zangeres Elieve iets over Annie M.G. Schmidt las, was ze ‘meteen betoverd’

De Annie M.G. Schmidt-verzameling van Elieve beslaat vrijwel haar hele woning in Apeldoorn – tot het toilet aan toe, waar een ingelijst toegangskaartje hangt voor de tentoonstelling over Schmidts oeuvre die in 1984 in het Nederlands Theater Instituut te zien was. Ze heeft postzegels, platen (ook al heeft ze geen platenspeler), een schilderij waarop de schrijver staat afgebeeld, maar vooral een hele hoop boeken: romans, bundels met liedjes en gedichten, toneelstukken. Haar recentste aankoop is Liefs van Annie (2011), met brieven die Schmidt aan onder anderen haar moeder schreef.

„Op Marktplaats kun je van alles vinden. Ik rijd er het hele land voor door als het moet”, zegt Elieve. „Vaak merk ik dat mensen een veel ouder persoon hadden verwacht als ik voor de deur sta.” Bij een winkel voor tweedehands boeken in Apeldoorn heeft ze ook veel boeken gevonden. „Ze zijn niet heel erg in trek.”

Op haar eettafel ligt áltijd het boek Anna, de biografie die Annejet van der Zijl in 2002 schreef. Een hardcover waar tientallen post-its uit steken. Het was zeven jaar geleden het eerste dat ze las over de schrijver, nadat haar toenmalige vriend haar vlak voordat het uitging aanraadde zich eens in Annie M.G. Schmidt te verdiepen. „Ik was meteen betoverd.”

Wat haar vooral aanspreekt is Schmidts opstandigheid. „Al heel jong begreep ik dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Het eerste liedje dat ik schreef heette ‘Ik ben een meid. So what?’, 7 was ik toen. Ik heb altijd behoefte gehad aan brutale vrouwen als rolmodel. Zelf heb ik hard moeten vechten om van mijn ouders gewoon relaties te mogen hebben, de kleren te dragen die ik wilde dragen en een carrière in de muziek na te streven.”

Foto Lin Woldendorp

Annie M.G. Schmidt groeide op in Zeeland, verveelde zich er dood en fantaseerde over een grootstedelijk leven, omringd door kunstenaars en schrijvers. „Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn en herken dat erg.” Ze hoopt ooit naar Amsterdam te verhuizen.

Overal in Elieves huis hangen post-its met quotes van Annie M.G. Schmidt. „Het werkelijke leven heeft me nooit zo geïnteresseerd”, bijvoorbeeld. En: „Lachen mag van god”, want ook Schmidts humor en relativeringsvermogen noemt ze inspirerend. Op weer een andere post-it: „Als ik schrijf worden vrouwen altijd sterke figuren, de mannen blinken nooit uit.” Elieve: „Als ik die quote weer lees denk ik meteen: hier moet een liedje bij. Soms verwerk ik een zin letterlijk in mijn muziek.” Omdat ze wilde weten hoe Schmidt is geworden wie ze was, besloot ze zich ook in háár inspiratiebronnen te verdiepen. Ze las boeken van Simone de Beauvoir, Lof der zotheid van Erasmus en gedichten van Henriette Roland Holst.

Wat ze overigens niet verzamelt zijn Schmidts kinderboeken. „Ik ben niet zo’n fan van kinderen. Annie zelf eigenlijk ook niet.”