Musical ‘Hadestown’ voert z’n publiek naar de vuren van de hel

Het hele land puft en steunt op de eerste dag van juli bij temperaturen richting de 40 graden, maar in Amsterdam stijgt het kwik toch nét wat hoger. Daar speelt namelijk Hadestown, een musical die z’n publiek naar de onderwereld voert, naar de vuren van de hel.

Hadestown is een gemoderniseerde versie van de Griekse mythe van Orpheus en Eurydice, het verhaal waarin een hopeloos verliefde zanger naar de onderwereld afdaalt om zijn overleden vriendin terug te halen. In de voorstelling zijn hier andere (elementen van) mythes doorheen gevlochten: het verhaal van Persephone bijvoorbeeld, die de seizoenen creëert door steeds een paar maanden in de hel te verblijven, waardoor het in de ‘bovenwereld’ kouder wordt.

Ook heeft Hadestown een politieke dimensie. Klimaatproblemen staan centraal en Hades leidt ‘zijn’ hel als een dictator, die vreemdelingen buiten de deur wil houden en het hardwerkende volk slaafs maakt. Hoewel schrijver en componist Anaïs Mitchell de musical vóór Trumps tweede termijn schreef, kun je niet anders dan aan hem denken bij het nummer ‘Why we built the wall’, met teksten als: „How does the wall keep us free? The wall keeps out the enemy.”

Awards

Theater Carré haalde Hadestown naar de hoofdstad, waar de productie twee maanden te zien is. Hoewel de cast grotendeels Nederlands is, wordt de voorstelling in het Engels gespeeld. Dat is een opvallende keuze: Nederland heeft een rijke musical-vertaal-traditie, met talloze succesvolle voorbeelden zoals recent nog Dear Evan Hansen.

Hoewel de productie hier niet heel bekend is, is het in de Verenigde Staten een begrip. Daar ging Hadestown ‘off-Broadway’ in première in 2016; een paar jaar volgde een grote versie op Broadway. De voorstelling won Tony Awards voor onder andere beste musical en beste muziek. Die waardering begrijp je meteen, als je deze uitvoering ziet. Hadestown is een onderscheidende productie met een geheel eigen geluid – een mix van jazz, folk en popachtige muziek, met ronduit verslavende nummers als ‘Wait for me’ of ‘When the chips are down’. Daarbij is de enscenering – met een lichtontwerp (Bradley King) waarbij bundels licht over het publiek glijden en lampen in het rond worden geslingerd – zowel overweldigend als intiem-sfeervol.

Scène uit de voorstelling ‘Hadestown’. Foto Danny Kaan

Swingend

Het Amsterdamse decor is identiek aan de Broadway-setting: een soort jazzcafé, met muzikanten rondom de houten tafeltjes en stoelen. Hermes is spreekstalmeester in dit universum. Die rol wordt afwisselend gespeeld door cabaretier Claudia de Breij en acteur Maarten Heijmans. Voor De Breij is het haar musicaldebuut. Soms oogt ze nog wat onwennig in haar spel, maar dat compenseert ze met charme en een prima stem.

Toch zijn het Jeangu Macrooy (als Orpheus) en Sara Afiba (Eurydice) die het stralende middelpunt zijn. Vooral hun zang is van grote klasse. Macrooy bewees zich al eerder met een fantastische hoofdrol in Jesus Christ Superstar en is opnieuw weergaloos. Zijn stem sprankelt in de hoogte, is warm bij lagere melodieën. Hij pakt je moeiteloos in, ontroert en is ontwapenend. De muzikanten laten de swingende composities ondertussen van de bühne klateren, en de temperatuur stijgt nog wat meer in het vurige Hadestown.

Trailer Hadestown: