‘Drugsbaron’ die Netflix-serie inspireerde aangehouden op verdenking van drugshandel

Zijn leven is de basis voor een Netflix-script, althans dat vindt hij zelf. Volgens Janus van Wesenbeeck zijn de populaire Netflix-series Undercover en Ferry, met in de hoofdrol Frank Lammers als Ferry Bouman, gebaseerd op zijn leven.

Aan dat script is deze week een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Van Wesenbeeck is afgelopen maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij handel in crystal meth en cocaïne.

De verdenking is gebaseerd op berichten die zijn verstuurd met speciale cryptofoons. Woensdag is een tweede verdachte aangehouden, zo meldt de politie in een persbericht.

Daarin worden geen namen genoemd. Misdaadjournalist Vico Olling bevestigt op X echter dat het om Van Wesenbeeck gaat. Hij is schrijver van de geautoriseerde biografie Drugsbaron, over het leven van Van Wesenbeeck. Die werd in 1961 geboren op een woonwagenkamp bij Eindhoven.

Klacht tegen Netflix

Eind mei werd bekend dat Janus van Wesenbeeck tientallen miljoenen van Netflix eist. Hij herkent zoveel verhaallijnen in het leven van de Ferry Bouman dat dit fictieve karakter wel op hem gebaseerd moet zijn.

En juist daarom heeft Van Wesenbeeck naar eigen zeggen „emotionele en reputationele schade” opgelopen. Hij herkent zich namelijk niet in het gewelddadige karakter van de door Lammers gespeelde Ferry Bouman in de Netflix-series Undercover en Ferry. Netflix stelt dat Ferry Bouman een fictief karakter is.

De ironie wil dat in het criminele milieu al enige tijd verhalen gaan dat Van Wesenbeeck op zwart zaad zit en bij verschillende oud-compagnons op dreigende toon geld probeert te innen dat ze nog aan Van Wesenbeeck verschuldigd zouden zijn. Een groot aantal bronnen die deze krant heeft gesproken, bevestigen dat.

Bomaanslagen

In sommige gevallen zou er sprake zijn van afpersing. Zo is bij een van die mannen sinds oktober vorig jaar een aantal bomaanslagen gepleegd. Zijn woning in de Brabantse gemeente Heeze-Leende is onlangs op last van de burgemeester gesloten.

Hoewel er geen concreet bewijs is gevonden dat Van Wesenbeeck iets te maken heeft met de bomaanslagen, meldt een bron binnen de opsporing dat het verhaal over het conflict bekend is. Van Wesenbeeck zou in een persoonlijk gesprek ook gewaarschuwd zijn om zich te onthouden van geweld.

Van Wesenbeeck en zijn medeverdachte zitten op dit moment in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat.


Lees ook

Met zwarte stift worden undercoveragenten onherkenbaar gemaakt in de volledige oplage van ‘Drugsbaron’

Auteur Vico Olling censureert met zwarte stift zijn eigen boek Drugsbaron.