Podcast ‘The Protocol’ laat mensen aan het woord die het debat over transgenderzorg hebben bepaald

Hoe zijn we hier beland? Dat is de vraag die New York Times-verslaggever Azeen Ghorayshi met de zesdelige podcastserie The Protocol over transgenderzorg bij jongeren wilde beantwoorden. ‘Hier’ is: meer dan twintig Amerikaanse staten die deze zorg verbieden, gezinnen die naar een andere staat verhuizen om alsnog de zorg te krijgen voor hun kind die het nodig heeft, wetenschappers die onderzoeksdata niet durven te publiceren uit angst dat politici ze misbruiken.

Weinig mensen hadden kunnen voorspellen dat het maatschappelijke debat zo uit de hand zou lopen op het moment dat de eerste trans jongere puberteitsremmers kreeg, in de jaren negentig, in Nederland. The Protocol begint daarom ook in Nederland, bij de pionierende psycholoog Peggy Cohen-Kettenis en ‘patient zero’, een inmiddels 51-jarige man die nu in een niet nader genoemde Europese stad een gelukkig leven leidt. Ghorayshi spreekt uiteraard ook psychiater Annelou de Vries die met collega’s in het VUmc de behandeling met puberteitsremmers begin deze eeuw uitwerkte tot een ‘protocol’.

Het ‘Dutch protocol’ ging de westerse wereld over. Maar in andere landen werd dat niet altijd even nauwkeurig gevolgd. Waar in Nederland kinderen maandenlang gesprekken moesten voeren met een therapeut, kregen sommige kinderen in de VS al na één sessie puberteitsremmers. „De kinderen kwamen vanuit heel het land, dus dan gaan ze niet helemaal naar mij reizen voor therapie”, zegt Laura Edwards-Leeper, die de eerste genderkliniek voor kinderen opzette in de VS. In de jaren daarna zag ze collega’s nog onzorgvuldiger te werk gaan, ze vreesde daarom al voor de huidige backlash.

De podcast laat vervolgens de mensen aan het woord die de laatste jaren het debat over transgenderzorg hebben bepaald. Ghorayshi laat alle verschillende stemmen kundig reageren op de belangrijkste kritiek. The Protocol geeft daardoor een vrij compleet beeld van de (medische) discussies die spelen.

Wat ook meer aan bod had mogen komen is waaróm transgenderzorg zo politiek is geworden, waaróm politici die zo gretig gebruiken in hun cultuurstrijd. De Nederlandse psychiater Annelou de Vries zegt: „Er zijn zo veel meer problemen in de wereld die veel meer mensen aangaan.”

Na het uitkomen van de podcast oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in een langverwachte uitspraak dat staten transgenderzorg voor jongeren mogen verbieden. Met het uiteenzetten van de medische discussie, vertelt The Protocol niet het hele verhaal over hoe we daar zijn beland.