De thermometers in het Portugese Mora gaven maandag 46,6 graden aan, in Madrid steeg de gevoelstemperatuur zelfs tot 50 graden. Het water van de Middellandse Zee bereikte een temperatuur van meer dan 26 graden, een temperatuur die meestal pas veel later in het jaar wordt gemeten. Spanje beleefde de warmste juni sinds het begin van de metingen, in Frankrijk geldt in heel het land, op vijf departementen na, code rood of oranje.
Zuid-Europa zucht onder een hittegolf die naar verwachting dinsdag of woensdag zijn piek bereikt. Hoge temperaturen tijdens de zomermaanden zijn geen uitzondering in het Middellandse Zeegebied. Maar een hittegolf van bijna twee weken lang zo vroeg in het jaar is „opmerkelijk” en hangt samen met de opwarming van de aarde, zei klimatoloog Matthieu Sorel dinsdag tegen Le Monde. Hoe weren de Zuid-Europese landen zich tegen de warmte?
Lees ook
Wel of geen koffie als het heel erg warm is? Zo gaan andere landen om met een hittegolf

Een verpleegkundige verkoelt ouderen met een waterspray in een geriatrisch ziekenhuis in Lyon.
Top Eiffeltoren gesloten
In alle landen zijn maatregelen aangekondigd om mensen tegen de hitte te beschermen, maar die zijn in elk land en elke grote stad anders. In Parijs is de maximumsnelheid bijvoorbeeld met twintig kilometer per uur verlaagd om extra uitstoot te voorkomen: de hittegolf gaat namelijk gepaard met ernstige ozonvervuiling, die heel schadelijk kan zijn. Het bovenste deel van de Eiffeltoren is gesloten voor bezoek.
Marseille heeft alle openbare zwembaden gratis toegankelijk gemaakt om inwoners de mogelijkheid tot verkoeling te bieden. Zondagavond is een van de reactoren van de kerncentrale van Golfech, in het zuidwesten van Frankrijk, stilgelegd omdat het water in de rivier de Garonne, gebruikt om restwarmte te koelen, een temperatuur van 28 graden zou kunnen bereiken.
Omdat veel schoolgebouwen in Frankrijk niet geschikt zijn voor deze temperaturen, zijn dinsdag 1.350 scholen deels of helemaal gesloten, meldt het Franse ministerie van Onderwijs. Maandag hielden tweehonderd scholen hun deuren gesloten. Veel andere scholen gaven hun leerlingen de kans thuis te blijven.
In Lombardije ligt op hete dagen het werk buiten stil tussen 12.30 en 16.00 uur

Mensen zoeken verkoeling in een fontein tijdens de hittegolf in Rome.
In buurland Italië speelt deze discussie niet omdat de schoolvakantie al is begonnen. Maar het extreme weer wordt ook daar gevoeld: de hittegolf heeft in Italië al zeker twee levens geëist. In de buurt van Bologna overleed een 47-jarige man maandag midden op de dag tijdens zijn werk op een bouwplaats. Ten westen van Turijn, waar maandagavond noodweer ontstond, verdronk een 70-jarige man in de rivier Frejus, die buiten haar oevers was getreden. Door het noodweer rijden de treinen tussen Parijs en Milaan voorlopig niet.
In Rome hangen grote affiches met tips om de hitte goed door te komen: luchtige kleding, licht eten, alcohol en koffie mijden en op het heetst van de dag binnen blijven. In steeds meer Italiaanse departementen wordt dat laatste een regel. In Lombardije wordt het werk aan wegen, bouwplaatsen, op kwekerijen, in de landbouw en in steengroeven op extreme hittedagen voortaan stilgelegd tussen 12.30 en 16.00 uur. De verordening geldt tot 15 september. Eerder namen onder meer Sardinië, Sicilië, Lazio en Toscane soortgelijke maatregelen.
Een andere beroepsgroep heeft de werktijden helemaal opgeschoven: in Rome wordt het vuilnis op deze warme dagen diep in de nacht opgehaald.

Piazza Mazzini, op 1 juli, in Rome, waar een stratenmaker onder een parasol aan het werk is.
Straatschoonmakers
Ook in Spanje heeft de hitte een leven geëist. Zaterdag overleed een 51-jarige straatschoonmaakster na haar dienst in de wijk Ciutat Vella in Barcelona. De gemeente heeft het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de reiniging in het centrum om opheldering over de omstandigheden gevraagd.
De zaak heeft tot grote woede geleid onder de Spanjaarden, omdat niet alle bedrijven zich zouden houden aan de in 2023 aangenomen wet die minimale gezondheids- en veiligheidsvoorschriften op de werkplek vastlegt. Aan de invoering van de wet ging een discussie vooraf over een straatschoonmaker in Madrid, die in de zomer van 2022 overleed aan een hitteberoerte nadat hij urenlang had gewerkt bij 40 graden.
De wet verplicht werkgevers passende maatregelen te nemen om hun werknemers te beschermen tegen „elk risico in verband met ongunstige weersomstandigheden”, maar verbiedt geen specifieke activiteiten en legt de werkuren op extreem hete dagen niet aan banden. Bedrijven die geen maatregelen treffen, kunnen boetes krijgen tot 1 miljoen euro.
Lees ook
Madrilenen blijven binnen of vluchten uit de bloedhete stad
