Productiemanager Carrie Morrow (Saw X, Kiss Kiss Bang Bang) kwam in de jaren 80 naar Los Angeles. Ze rolde na een baantje als chauffeur van Johnny Depp de Hollywoodwereld in als bewaker van het filmbudget van menig productie. Na meer dan vier decennia in Hollywood is de koek op. „Ik doe mijn hele carrière al de math en het is niet langer houdbaar”, vertelt ze vanuit haar huis in LA. „Na Covid werd door de aandeelhouders al aan de bel getrokken. Studio’s stonden rood en dat moest worden rechtgetrokken. Toen begonnen ze steeds vaker naar goedkopere landen uit te wijken; Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Spanje, Mexico.”
In het eerste kwartaal van 2025 daalde het aantal film en tv-productiedagen met 22,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2024, een jaar waarin het aantal opnames al halveerde vergeleken met 2022. Dat blijkt uit de recentste data van FilmLA, het filmvergunningenbureau in LA. Naar schatting van de vakbonden van onder andere setdesigners, animatoren en (technische) crewleden gingen sinds 2022 ruim 17.000 Hollywoodbanen verloren door het uitwaaien van producties uit Californië naar andere staten en het buitenland.
Exodus
De aanhoudende exodus van producties uit Hollywood is anders dan eerdere schommelingen die Morrow meemaakte. „Er zijn geen hoogtepunten meer”, concludeert ze weemoedig. Ze heeft, net als veel collega’s, al twee jaar geen werk. „Ik hoefde me vroeger nooit zorgen te maken om een klus.” Maar de afgelopen jaren waren ongekend zwaar voor Hollywood. Door Covid kwamen producties lang stil te liggen en streamingdiensten begonnen op hun financiën te letten. Deze samenloop van omstandigheden leidde tot een enorme krimp in werk en de historisch lange, dubbele staking door de schrijvers- en acteursbonden zorgde voor nog een lange werkonderbreking.
Toen de staking in september 2023 na bijna vijf maanden voorbij was, werden de gemaakte afspraken triomfantelijk onthaald, omdat er winst was behaald op onder andere bescherming tegen AI en personeelsbezetting, zoals het verplicht aannemen van een minimum aantal schrijvers per project. Toch liet het opstarten van producties daarna op zich wachten. „Men dacht dat het in het najaar wel weer zou aantrekken. Toen dat niet gebeurde, gaven ze de feestdagen de schuld en zou het in januari 2024 weer moeten terugkomen. Dat jaar werd een dieptepunt. Toch hielden mensen hoop met de slogan ‘survive until 2025’, tot het ook dit jaar niet beter werd. Het leidt tot hele enge gesprekken”, zegt Morrow. „Ik raakte met een autoverkoper aan de praat die zijn hele leven in de tv-wereld bleek te hebben gewerkt. Een paar maanden geleden had zijn vakbond [IATSE Local 695, voor onder andere video- en studiotechnici] het ledenbestand bij elkaar geroepen en harde data op tafel gelegd. Van de 7.500 leden hadden er 48 in het laatste jaar gewerkt. Ze konden dus geen werk meer garanderen en gingen cursussen aanbieden om mensen te helpen met omscholen. Als we niet uitkijken gaat Los Angeles de richting van Detroit op.”
‘Motor City’ Detroit in de staat Michigan was gebouwd op de Amerikaanse auto-industrie. Het is een voorbeeld van een stad die opkwam dankzij een specifieke industrie en een schim van zichzelf werd toen die industrie in de jaren 60 de stad verliet en het werk en de inwoners meenam.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134319887-215081.jpg|https://images.nrc.nl/-RjYIz9Kff_MZIXZO2WMb_AnXxA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134319887-215081.jpg|https://images.nrc.nl/lrEe5qDc17moqH8Ppt81UNdebZI=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134319887-215081.jpg)
Leden van ‘Writers Guild of America’ protesteren voor het kantoor van Netflix in 2023. Beeld Pacific Press
Belastingvoordeel
De natuurbranden in LA van januari wakkerden de angst verder aan dat nog meer arbeidskrachten de stad zouden verlaten door ontheemding, producties die weer abrupt geannuleerd of verzet werden en stijgende woonlasten. Enkele professionals kwamen bij elkaar en richtten grassrootsbeweging Stay in LA op. Ze trapten af met een petitie die door bijna 24.000 filmmakers werd ondertekend, onder wie Keanu Reeves, Brie Larson en Bette Midler. Een ‘stortvloed’ aan nieuw werk was nodig om de stad te helpen er bovenop te komen, schreven ze. Vooral belastingvoordeel en fiscale stimuli zouden producties weer terug naar de VS, met name Californië, moeten lokken. Daar is het volgens Kate Holguín, beleidswetgevingscoördinator bij Stay in LA, nog niet te laat voor.
Producties die minimaal 75 procent van hun kosten in de staat besteden, kunnen al belastingkrediet claimen uit de Californische staatskas. Gouverneur Gavin Newsom stelde eerder een verdubbeling van het beschikbare potje voor, maar na een maandenlange strijd bleef het antwoord van de staat uit. Tot afgelopen vrijdag, toen dankzij de vaart die een democratische volksvertegenwoordiger erachter zette, het voorstel werd goedgekeurd. Er wordt nu jaarlijks 750 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor producties in Californië.
Een tweede wetsvoorstel, nog in afwachting van goedkeuring, moet ervoor zorgen dat ook korte tv-projecten, animatieproducties en specifieke reality of ongescripte projecten in aanmerking voor de steun komen. Het kan naar schatting tot 5.500 banen opleveren – een fractie van wat er de afgelopen jaren verloren ging.
Sommige producties komen inderdaad nooit meer terug, weet Holguín. Productiekosten liggen over de hele linie lager buiten de VS, doordat er bijvoorbeeld geen vakbonden zijn en de woonlasten en zorgkosten er vaak lager liggen. „Maar”, vult Stay in LA-lid en Emmywinnend make-upartiest Cale Thomas (Babylon, Guardians of the Galaxy) via een gezamenlijk videogesprek aan: „Pilots, videoclips, reclames, spelshows, indiefilms en misdaad- en politieseries worden hier nu ook niet meer gemaakt. Die producties keren door de stimuli potentieel terug. Los Angeles heeft de meeste studioruimte ter wereld, zeer gespecialiseerde vakmensen en faciliteiten zoals props- en post-productiehuizen.”
Dat gaat om nog eens duizenden banen, zegt Kate Holguín van Stay in LA: „Mits we het op korte termijn ook weer goedkoper en makkelijker kunnen maken om hier te filmen met bijvoorbeeld betere vergunningsprocessen.”
Sommige filmmakers in Hollywood kunnen de strijd niet uitzitten en hebben de hoop verloren. „Het is niet anders dan met iPhones; de globalisering en het kapitalisme hebben hun schade berokkend en de productiebudgetten definitief verlaagd”, zegt productiemanager Carrie Morrow. Ze maakt nu haar eigen podcast, ‘What The Heck, Next?’, om het verlies van haar carrière een plek te geven en met andere doorgewinterde professionals hun volgende stap te bespreken. „De beste producers zijn nu bareigenaar, basisschooldocent of parfumexpert.”
Cale Thomas is hoopvoller gestemd: „Er is geen enkele reden dat Los Angeles niet weer de toplocatie voor filmproducties kan worden. Concrete politieke resultaten en het vooruitzicht op meer belastinggeld zullen de producenten en studio’s het vertrouwen teruggeven dat filmen hier niet meer zo’n duur risico hoeft te zijn.”
