Waarom je op vakantie beter wat minder drugs kunt gebruiken

We hebben het vaak niet door, maar de omgeving waarin we ons bevinden heeft een enorme invloed op wat we denken, voelen en doen. Je voelt je anders in een maatpak dan in een joggingbroek. Je praat zachter in een kerk dan in een kroeg. En – nog veel gekker – het effect van drugs hangt sterk samen met de plek waar je bent. Hoe werkt dat?

Wie regelmatig drugs gebruikt, traint zijn brein om te anticiperen op wat komen gaat. Dit zorgt ervoor dat je steeds meer drugs moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Anders gezegd: je bouwt tolerantie op. Opmerkelijk is dat die tolerantie gekoppeld is aan de omgeving waarin je doorgaans gebruikt. Wie altijd thuis drugs consumeert, heeft alleen thuis steeds meer nodig. Op een andere plek – bijvoorbeeld op vakantie – is de tolerantie veel minder groot.

Tolerantie

Onderzoekers noemen dit ‘geconditioneerde tolerantie’. Vanaf eind jaren 70 wordt, om hier meer over te leren, geëxperimenteerd op ratten met onder meer heroïne, morfine en ketamine. De resultaten zijn consistent. Wanneer de pijnstiller of drug herhaaldelijk wordt toegediend in dezelfde specifieke omgeving, neemt de tolerantie snel toe. Heel snel zelfs. Voorbeeld: in een proef met morfine hadden ratten bij de achtste dosis 5,7 keer zoveel nodig van het middel als bij de eerste, om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

Dodelijk

In een heroïne-experiment begin jaren 80 kregen de ratten – beetje zielig – opzettelijk aan het einde een extra grote dosis. Van de ratten die deze injectie kregen in hun vaste omgeving stierf 32 procent. Van de ratten die de dosis kregen in een nieuwe omgeving stierf 64 procent. Onderzoekers vermoeden op grond van dit soort studies dat geconditioneerde tolerantie ook een belangrijke rol speelt wanneer menselijke drugsgebruikers overlijden door een overdosis. Wat thuis een ‘normale’ hoeveelheid is, kan op een andere plek dodelijk zijn.

180.000

Recent onderzoek van de Pennsylvania State University ondersteunt dit idee. Psychologen analyseerden ruim 180.000 sterfgevallen door drugsgebruik in grote Amerikaanse steden, van 2001 tot 2020. De onderzoekers keken onder meer of de persoon in zijn eigen omgeving verkeerde of bezoeker was van de stad waar hij overleed. Ze constateerden dat bezoekers significant vaker overlijden aan een overdosis. Naast andere verklaringen, zoals de mogelijkheid dat mensen bewust naar steden reizen om daar drugs te gebruiken, wijzen de onderzoekers op een grotere gevoeligheid voor drugs in een nieuwe omgeving.

En dus?

Interessant: geconditioneerde tolerantie doet zich ook voor bij alcohol, nicotine en cafeïne. Maar goed, van een kopje koffie extra gaat niemand dood. Drugsgebruik op reis – denk ook aan de lange lijst popartiesten die tijdens een tour overdoseerden – is echter wél behoorlijk link. Tegelijk is het een bizar, fascinerend voorbeeld van hoe krachtig ons leven wordt bepaald door onze omgeving.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.