
Er is iets interessants aan de gang in de relatie tussen Oekraïne en de rest van Europa. Die relatie wordt hechter. Meer wederkerig. Voorheen had Oekraïne vooral Europa nodig. Nu heeft Europa Oekraïne ook steeds meer nodig. Belangrijkste reden? Amerikaanse veiligheidsgaranties aan Europa die onder Donald Trump steeds wankeler worden.
Ondanks de ronkende verklaringen op de NAVO-top deze week wordt het steeds duidelijker dat de Amerikanen op andere strijdtonelen focussen. Begin juni, al vóór Israëls aanval op Iran (wist Trump werkelijk van niets?), stuurden ze twintigduizend anti-droneraketten die voor Oekraïne bestemd waren naar het Midden-Oosten. Ze hebben aangekondigd dat ze in de begroting voor 2026 in militaire hulp aan Oekraïne gaan snijden. Ze willen een deel van de tachtigduizend Amerikaanse manschappen op Europees grondgebied weghalen. Ze zijn ook tegen meer sancties tegen Rusland. Laat Europa „dat maar eerst doen”, zei Trump op de G7 in Canada. De conclusie is onontkoombaar: als de Amerikanen de handen van Oekraïne aftrekken, moeten Europese landen inspringen – tenminste, als ze willen voorkomen dat Rusland deze oorlog wint.
En dat laatste wíllen ze ook steeds sterker voorkomen. Want dezer dagen dringt zich nog een tweede conclusie op, een nieuwe: Europa is maar matig beschermd als die Amerikaanse terugtrekking in dit tempo doorgaat. Als Europa hard aan Europese defensie trekt, komt het op middellange termijn wel goed. Maar op kortere termijn valt er een gat, zelfs als NAVO-landen 5 procent van hun bbp aan defensie en veiligheid spenderen. De Europeanen hebben grote achterstanden weg te werken. Europeanen voelen zich, kortom, kwetsbaar. Heel kwetsbaar. Wat als Rusland hier gebruik van maakt, en een EU-land aanvalt? De welbekende Russische ‘groene mannetjes’ hoeven maar een rivier over te steken en ergens een vlag te planten met de claim dat ze de plaatselijke „verdrukte” Russische minderheid komen helpen. Europeanen hebben zulke scenario’s lang verworpen – we hadden toch de NAVO? Toen de Amerikanen nog volledig aan boord waren, dacht niemand dat Poetin een directe clash met de NAVO zou willen riskeren.
Oekraïne fabriceert snel en spotgoedkoop wapens
Maar onder Trump, die elk halfuur artikel 5 in twijfel trekt? Dat is een ander verhaal. En dit is waar Oekraïne om de hoek komt. Oekraïne heeft Europa’s best getrainde leger. Het fabriceert snel en spotgoedkoop wapens, vooral drones, die je voor moderne oorlogen nodig hebt. Voor zichzelf, en voor Europese legers die met hun peperdure bestellingen bij Amerikaanse fabrikanten eindeloos in de rij staan. Deze week bestelde Nederland in Oekraïne voor 175 miljoen euro drones en radarsystemen.
Het verhaal was lange tijd: Europa helpt Oekraïne. Maar nu helpt Oekraïne steeds meer ook Europa. Een peiling van de European Council on Foreign Relations (ECFR) onder 16.000 Europeanen in twaalf landen toont dat burgers dit beseffen. Meerderheden in bijna alle gepeilde landen (waar Nederland niet bij zat) voelen zich kwetsbaar, wantrouwen Trump ten diepste en steunen hogere Europese defensieuitgaven en herinvoering van de dienstplicht. Alleen, ze vrezen dat Europa het niet op tijd voor elkaar krijgt. Mede daarom blijven ze Oekraïne steunen. Omdat Oekraïne de nieuwe Europese stootwil is.
Drie jaar geleden voorspelden velen dat Europeanen oorlogsmoe zouden worden en Oekraïne aan Rusland zouden overleveren. Maar nu zien ze, aldus het ECFR-rapport, „een Russische overwinning in Oekraïne als existentiële bedreiging voor zichzelf. Het behoud van een onafhankelijk Oekraïne met een sterk leger is de beste vervanging van afbladderende Amerikaanse militaire garanties”. Zelfs als Washington Russische sancties opheft en Kyiv dwingt gebied af te staan, willen Europeanen dat niet volgen. Integendeel, ze willen de huidige koers handhaven.
Dit reflecteert de wens van veel Europeanen – zondagskinderen, die niet meer weten wat oorlog is – dat het strijdtoneel in Oekraïne blijft en niet dichterbij komt. En dat Oekraïne die oorlog namens hen blijft uitvechten, zodat zijzelf gespaard blijven. Dit is welbegrepen eigenbelang en dat komt van heel diep. Nooit meer oorlog, allerlaatste versie.
