Nederlandse formulefilms ‘Full Moon’ en ‘Lekker met de meiden’: mannen gaan naar Thailand en vrouwen gaan naar Lelystad

Als er ergens anti-reclame wordt gemaakt voor vrijgezellenfeestjes, en daarmee ook voor vriendschap en het huwelijk in het algemeen, dan is het wel in de twee nieuwe Nederlandse films Full Moon en Lekker met de meiden. Eentje voor de jongens, eentje voor de juffers. Dat vrijgezellenfeestje is in het ene geval een reden om vier leuke jonge mannen naar exotisch Thailand te sturen en in het andere geval om vier of vijf (eentje is er soms kwijt) grappige vriendinnen te laten stranden in Lelystad.

Full Moon begint als een horrorfilm, met een gewonde figuur die een monstervoorraad pillen en pleister koopt in een aftands apotheekje. Dan een flashback naar vijf dagen eerder, toen hij nog helemaal fris op het vliegveld aankwam en meteen in de boeien werd geslagen wegens drugssmokkel. Grapje: z’n beste vriend had bedacht dat dat een leuk begin van hun vrijgezellenuitjes in een exotisch oord zou zijn. Ze lijken wel met z’n vieren een boyband, gecast om hun diversiteit: de brave Milan die gaat trouwen, nerdy Noah, vrijbuiter Jesse en Damian met geldproblemen. Het lijkt ook alsof ze elkaar pas op Schiphol voor het eerst hebben ontmoet, want dit viertal heeft weinig met elkaar gemeen en mist de vanzelfsprekendheid van vriendschap.

Ook in ‘Lekker met de meiden’ zijn de personages vooral met zichzelf bezig.

Vooral met zichzelf bezig

Lekker met de meiden – zelfde formule, minder horror, meer slapstick en meer Lelystad – doet dat toch anders. Daarin ligt juist veel nadruk op het feit dat ze elkaar al heel lang kennen. Maar ook dit vier- of vijftal is vooral met zichzelf bezig. Running gag is het feit dat hoofdpersoon Jennifer als influencer vast van plan was haar ‘bachelorette’ te gelde te maken. Maar natuurlijk loopt alles anders dan op haar moodboard.

Full Moon heeft geen moraal, alleen een opzichtige knipoog naar een vervolg. In Lekker met de meiden is er aan het einde een moment van feministische solidariteit en keren ze zich af van de types die in Full Moon de hoofdrollen hebben. Zo leggen deze films onbedoeld de genderkloof bloot.

Beide films zijn ambitieus, willen veel en mixen genres en ongemakkelijk veel stereotypes alsof het cocktails zijn. Maar ze krijgen de smaak niet te pakken. Natuurlijk zijn dit geen films die ingewikkelde verhalen willen vertellen, maar beide springen zo zonder motivatie van de hak op de tak dat ik het gevoel kreeg dat de scenario’s ergens onderweg (of in de montage) waren kwijtgeraakt. Dat vijfde wiel aan de wagen in Lekker met de meiden bijvoorbeeld, de zus van de toekomstige bruid, zit zonder reden hele scènes lang niet in de film.

Er komen in Nederland elk jaar meerdere van dit soort voor de thuismarkt geproduceerde formulefilms uit, steeds vaker met behulp van streamingplatforms. Bij Full Moon en Lekker met de meiden (die verder niks met het nummer van Merol te maken heeft) staat Amazon Prime Video op de credits. Het handjevol tienerbezoekers dat naar de eerste vertoning op de releasedag kwam, oordeelde: „Was best wel leuk, toch?”