Vietnam schaft het tweekindbeleid af, maar het is de vraag of het geboortecijfer daardoor gaat stijgen

Hij werd al nauwelijks meer gehandhaafd: de regel dat een gezin in Vietnam maximaal twee kinderen mocht hebben. Alleen leden van de Communistische Partij konden nog een promotie mislopen of een boete krijgen als zij drie, vier of meer kinderen kregen. Maar deze week werd de regeling ook formeel afgeschaft in reactie op de veranderende demografie van economisch booming Vietnam. Om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan, is het van belang dat het geboortecijfer op peil blijft, schrijft staatsnieuwsbureau Vietnam News Agency (VNA).

Vietnam voerde het tweekindbeleid in tijdens de jaren van wederopbouw na twee oorlogen – eerst met Frankrijk, daarna met de VS – om de druk op schaarse middelen te verlichten. In diezelfde periode ging het land over naar een meer marktgerichte economie.

Maar het geboortecijfer in Vietnam daalt net als in andere landen in Azië (en de rest van de wereld behoudens enkele Afrikaanse landen). Volgens VNA kreeg een Vietnamese vrouw in 2021 nog gemiddeld 2,1 kinderen – net boven het vervangingsniveau dat nodig is om bevolkingskrimp op de lange termijn te voorkomen. Sindsdien is het gestaag gedaald: naar 2,01 in 2022, 1,96 in 2023 en 1,91 in 2024. De Vietnamese krant VN Express concludeerde al teleurgesteld dat ook ‘het jaar van de draak’ 2024, dat gezien wordt als een gelukkig gesternte, niet had geleid tot meer geboortes.

Minder kinderen in steden

De cijfers in Vietnam zijn nog niet zo dramatisch als in het sterk vergrijsde Japan, waar een vrouw in 2024 gemiddeld 1,2 kind kreeg. Of in Zuid-Korea: 0,8. Maar bínnen Vietnam zijn er grote verschillen. In de steden en de zuidelijke Mekongregio ligt het geboortecijfer lager. In Ho Chi Minhstad bijvoorbeeld kreeg een vrouw volgens officiële staatsmedia vorig jaar gemiddeld 1,4 kind. Op dit moment bevindt Vietnam zich volgens het staatsnieuwsbureau nog in de demografisch ‘gouden jaren’, waarbij de beroepsbevolking groter is dan de mensen die ervan afhankelijk zijn, maar dit komt onder druk te staan als het geboortecijfer niet toeneemt.

In Ho Chi Minh, het economisch hart van Vietnam, krijgen vrouwen daarom sinds vorig jaar van lokale politici al een eenmalige bonus van circa 100 euro als zij voor hun 35ste twee kinderen krijgen, meldt persbureau AP. Deze bonus neemt niet weg dat juist de kosten die kinderen met zich meebrengen veel vrouwen ervan weerhoudt. Het is daarom zeer de vraag of de gehoopte geboortegolf er zal komen. Ook in China, dat de éénkindpolitiek in 2015 losliet, kwam de gewenste groei van het geboortecijfer daarna niet op gang. Overigens bestaat daar nog altijd een maximum van drie kinderen per gezin.

Twaalf uur per dag

Een moeder uit de Ho Chi Minh-regio vertelt telefonisch dat haar man twaalf uur per dag werkt en dat zij twee baantjes combineert om rond te kunnen komen. Officieel is het openbare onderwijs gratis in Vietnam voor kinderen tot achttien jaar. Maar deze moeder vertelt dat ze zich blauw betaalt aan toeslagen die de school van haar kinderen vraagt. „Voor het klassenfonds, het gebruik van water en elektriciteit en het ouderparticipatiefonds.”

De moeder heeft meer dan twee kinderen gekregen ondanks de formele regel, die voor haar geen consequenties had. Het zou haar helpen als de gezondheidszorg voor kinderen tot achttien jaar gratis was. Kinderen tot vijf jaar oud krijgen 80 procent van hun zorgkosten vergoed via de zorgverzekering.

De 37-jarige marketingmanager Nguyen Thu Linh uit hoofdstad Hanoi zei tegen persbureau AP dat zij en haar man besloten slechts één kind te krijgen om hun zesjarige zoon „de best mogelijke opvoeding en opleiding te geven”. Ze denkt wel eens aan een tweede kind zodat haar zoon een broer of zus krijgt, maar de financiële en tijdsdruk weerhielden haar daar tot nu toe van.