Wanhoop onder Soedanese vluchtelingen in Egypte nu medische hulp wegvalt: ‘We zitten in een rampzalige situatie’

Het einde van haar straat haalt Howaida Mohamed (51) niet zonder pauze. Ze gaat zitten. Haalt adem. Verzamelt moed. En stapt door. Als ze struikelt, kan ze niet zelfstandig opstaan. Verder dan de supermarkt op de hoek komt ze zelden. Ook bij haar zus gaat ze niet meer langs. Het beklimmen van twee trappen om bij haar appartement te komen kost haar te veel moeite.

Symptomen had ze al langer. „Pijn op de borst en moeite met ademen”, zegt Howaida in haar appartement in een drukke volkswijk in de Egyptische hoofdstad Caïro. De gordijnen blijven dicht. Een peertje aan het plafond verlicht de woonkamer. Stressklachten, dacht ze.

In 2023 vluchtte Howaida met haar tienerdochter uit Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Sinds april van dat jaar woedt daar een burgeroorlog. Tienduizenden mensen zijn vermoord, miljoenen zijn ontheemd of gevlucht. Nadat er verhalen over verkrachtingen de ronde deden, pleegden vrouwen zelfmoord om daaraan te ontkomen. ’s Nachts tijgerde Howaida naar de wc. Ze besloot te vluchten. In Egypte zochten moeder en dochter rust. Maar nu dringt de volgende crisis hun leven binnen.

Begin dit jaar werd bij Howaida een kransslagadervernauwing geconstateerd. Ze toont doktersverklaringen en medische voorschriften. De waslijst aan pillen die ze slikte, verlichtte haar klachten. Maar sinds een paar weken lukt het niet om contact te krijgen met de hulporganisatie die haar medicijnen verstrekt. Ze wrijft door haar opgemaakte ogen. Is kortademig.

De medicijnen neemt ze niet meer. Voor het gezin, dat rond komt van partneralimentatie (enkele tientallen euro’s per maand), is de zorg niet te betalen. En dus nemen haar klachten toe. Net als het risico op een hartinfarct.


Lees ook

Lees ook: Soedan, twee jaar later: een oorlog zonder genade, zonder einde

Mensen die het ontheemdenkamp Zamzam in Darfur ontvluchtten na de inname de RSF, op 13 april nabij Tawila in de westelijke regio van Soedan. Foto AFP

Vermijdbare sterfgevallen

Howaida is een van tienduizenden vluchtelingen in Egypte van wie de medische hulp abrupt is stopgezet. Dat komt mede doordat de Amerikaanse president Donald Trump de subsidie voor vrijwel alle buitenlandse hulpprogramma’s heeft geschrapt. En de VS waren altijd de grootste geldschieter van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Door geldgebrek is UNHCR genoodzaakt om kankerbehandelingen, operaties en medicatieverstrekking aan chronisch zieken op te schorten, zegt public health officer Jakob Arhem van de organisatie op de veertiende verdieping van het UNHCR-hoofdkantoor in Caïro. Eind maart was nog geen 20 procent van het totale budget – zo’n 121 miljoen euro – gefinancierd. Bijna alle Amerikaanse steun is weggevallen. Arhem vreest een toename van „vermijdbare sterfgevallen”.

Alleen levensreddende spoedbehandelingen gaan nog door. Maar wat is levensreddend? Die vraag plaatst zowel UNHCR als partnerorganisaties voor dilemma’s. Save the Children heeft dit jaar al duizenden mensen moeten weigeren. „Die we normaal zouden ondersteunen”, zegt Omneya Ghamry, directeur beleid en belangenbehartiging. Net als bij UNHCR zijn ook hier contracten niet verlengd. De ngo Mersal, een lokale zorgpartner van de VN, klaagt dat het nog maar een kwart van de patiënten kan helpen via het door UNHCR gefinancierde zorgprogramma.

Al voor de Amerikaanse bezuinigingen kampten hulporganisaties met ernstige geldtekorten. En daar kwamen ook nog de oorlogen in buurlanden, de massale vluchtelingenstroom en de economische crisis bij.

‘Een rampzalige situatie’

Niet alleen vanuit kantoren in welgestelde delen van Caïro klinken verontrustende signalen. In klinieken, op sociale media en achter gesloten deuren hoor je eenzelfde geluid: de wanhoop onder vluchtelingen is groot. „We leven in ellende”, schrijft een man in een WhatsApp-groep met zo’n negenhonderd Soedanese vluchtelingen erin. Van de bijna één miljoen geregistreerde vluchtelingen en asielzoekers in Egypte komt de grote meerderheid uit het zuidelijke buurland.

Aan NRC, dat vierentwintig uur mocht meelezen, vertellen tientallen leden van de appgroep wat er zich de afgelopen maanden in hun leven heeft afgespeeld. Een greep uit de reacties: „Ik kan niet meer bij een internist op controle.” „Wij krijgen geen medicijnen meer.” „Ik heb geen enkele bron van inkomsten.” „We zitten echt in een rampzalige situatie.”

Velen lijden aan diabetes, epilepsie of een hoge bloeddruk. Zij hebben regelmatig medicijnen op doktersvoorschrift nodig, maar ook die hulpvorm is stopgezet. Vluchtelingen en asielzoekers krijgen niet makkelijk een werkvergunning, dus voldoende geld om medicijnen uit eigen zak te betalen, is er niet. De radeloosheid is door het telefoonscherm voelbaar. „Ik ben in nood”, schrijven veruit de meesten.

Chronisch ziek

Dat veel Soedanese vluchtelingen met gezondheidsproblemen kampen, komt mede doordat al snel na het begin van de oorlog het Soedanese zorgstelsel instortte, zegt Arhem. „Ook toegang tot gezondheidszorg werd een belangrijke reden om Soedan te verlaten.”


Lees ook

Een migratiedeal met Egypte: Europa zwaait met miljarden, niet meer met het vingertje

Een Soedanese vrouw verkoopt levensmiddelen in de stad Giza in Egypte. De vluchtelingen uit Soedan en ook uit Gaza verblijven veel in steden in Egypte.

Zo ook voor de 55-jarige Salwa Tigani. Terwijl haar schoonzoon koffiezet, trekt ze haar kleindochter dichter tegen zich aan. Het tweejarige meisje is erg klein voor haar leeftijd. „Ondervoed”, zegt Salwa.

Eind 2023 vluchtte zij met haar familie uit Khartoem. Ze strandden een week in de woestijn nadat hun auto het had begeven. Nu woont het gezin, dat uit tien familieleden bestaat, in een driekamerappartement in een buitenwijk van Caïro. In de badkamer – niet meer dan een toilet met handdouche – lekt de kraan. Het appartement vult zich met het geluid van druppend water.

Salwa heeft suikerziekte en rugproblemen. Vanonder de bank pakt ze een roze plastic zak waarin ze pijnstillers en diabetesmedicatie bewaart. Door haar koffie gaat een zoetje, ook uit de zak. ‘Suikervrij’, leest de verpakking.

Ook Salwa, die zo zacht praat dat ze bijna niet te verstaan is, lukt het niet om een afspraak te maken voor controle of herhaalrecepten. Op de telefoon van haar schoonzoon laat ze zien hoe anderen zich in Facebook-groepen beklagen over de afgenomen medische hulp. Werken kan Salwa vanwege haar rugpijn niet. Ze past op de kleinkinderen, die alle vijf niet naar school gaan. Een paar gezinsleden verdienen omgerekend zo’n drie euro per dag. Een groot deel daarvan gaat naar Salwas plastic tasje.

Salwa Tigani (55) vluchtte 2023 met haar familie van Khartoem naar Egypte, ze heeft suikerziekte en rugproblemen.

Foto Fatma Fahmy

Een vicieuze cirkel

Mersal vertelt patiënten liever niet dat hun zorg is stopgezet. Of dat de callcenters onderbemand zijn. „Hoe zeg je tegen iemand dat je geen medicijnen kunt geven, terwijl je weet dat iemand dan sterft?”, zegt dokter Abduallah Arafa. Steeds meer vluchtelingen doen een beroep op niet door de UNHCR gefinancierde Mersal-diensten. Hierdoor groeien de wachtlijsten, waar eerder vooral Egyptenaren op stonden. Het is een vicieuze cirkel, zegt Ghamry van Save the Children: het uitstellen van behandeling kan tot ernstige complicaties leiden, „waardoor de kosten en druk op het zorgsysteem toenemen”.

In een kliniek in het centrum van Caïro vertelt dokter en assistent-medisch directeur Ramez Sefen welke gevolgen de bezuinigingen op diensten van de ngo Refuge Egypt hebben. In een kamer verderop staan kartonnen dozen vol ‘post rape treatment-kits’ opgestapeld – behandeling voor slachtoffers van verkrachting.

Vandaag fungeert de kliniek als consultatiebureau. In een van de behandelruimtes zit een jong Soedanees stel dat vorig jaar vluchtte. Hun tweeling is op controle. Op andere dagen behandelt de organisatie onder meer hiv-patiënten.

Medicijnen worden door de Egyptische overheid gesubsidieerd, maar diagnostiek en controles vallen onder Refuge Egypt. Die diensten worden aangetast door de bezuinigingen, legt Sefen uit. Het werven van extra artsen is gestaakt. De arts zucht. Patiënten weigeren probeert hij te vermijden.

Wachten op registratie

Buiten de kliniek zit de 25-jarige Maha met drie jonge kinderen op een stoepje. Uit een rugzak haalt ze cake en sap, die haar zoons gulzig aannemen. Haar oudste lijdt aan epilepsie, vertelt ze. Een ander heeft oorontsteking. Het gezin woont in een verlaten schoolgebouw, ruim een uur bij de kliniek vandaan. Bedden of matrassen zijn er niet. Via WhatsApp deelt ze foto’s van het tafereel. De muren zijn beschimmeld. En door het gebouw vliegen vleermuizen, schrijft ze.

In november vluchtte ze naar Egypte. De vader van haar kinderen is nog in Soedan. Hij raakte tijdens de oorlog gewond aan zijn voet. Ook daar deelt ze bloederige beelden van. Tevergeefs bezocht het gezin de kliniek, want hulp hebben ze niet gekregen. Maha is wanhopig. „Help ons”, blijft ze appen.

Het gezin is nog niet geregistreerd als vluchteling. Een afspraak heeft Maha pas in augustus. Deze vertragingen zijn „helaas” gebruikelijk, zegt UNHCR. Zo’n 300.000 mensen wachten op registratie. Ook hier toont het geldgebrek zijn sporen. Na het begin van de oorlog in Soedan breidde de VN-organisatie zijn capaciteit uit. Maar geldtekorten zetten die uitbreiding onder druk.

Bij het officiële registratiepunt, in een buitenwijk van Caïro, is veel zwaarbewapende politie aanwezig. Besnorde agenten blokkeren met dranghekken toegang tot servicebalies.

Een goede buur

Nieuwe partnerschappen aangaan kost tijd. De liefdadigheid van buurtbewoners is daarom van groot belang. In Egypte zijn geen vluchtelingenkampen en dus wonen veel vluchtelingen en asielzoekers in appartementen in Caïro of Alexandrië. Een Soedanese schrijft in de WhatsApp-groep dat ze „gezegend” is met „vriendelijke Egyptische buren”. Ook Maha ontvangt zo nu en dan op deze manier medicijnen.

Maar zelfs deze vorm van hulp staat onder druk. Door de economische crisis in het land leven veel Egyptenaren onder de armoedegrens. Er is hoge inflatie en de pond is meermaals gedevalueerd. „Egyptenaren hebben zelf moeite om het hoofd boven water te houden”, zegt dokter Arafa.

Onlangs is er een wet aangenomen die de verantwoordelijkheid voor de registratie van vluchtelingen en asielzoekers van UNHCR naar de Egyptische overheid verlegt. Hoewel Egypte wettelijk verantwoordelijk is voor vluchtelingen en asielzoekers in het land, voert de VN-organisatie veel taken uit. Als deze wet in werking treedt, wordt het bijvoorbeeld illegaal om vluchtelingen onderdak te bieden zonder eerst de autoriteiten te informeren.

De nieuwe staatsbegroting trekt weliswaar extra geld uit voor gezondheidszorg, maar het is onwaarschijnlijk dat dit de druk op het zorgsysteem of op de zorg voor vluchtelingen en asielzoekers zal verlichten. „De instroom van vluchtelingen […] heeft extra druk gelegd op de toch al overbelaste infrastructuur en openbare diensten van Egypte”, schrijft het staatspersbureau. De ruim 114 miljoen inwoners – en grote staatsschulden – wegen zwaar op publieke voorzieningen. Op vragen aan Egyptische autoriteiten kwam geen reactie.

Irreguliere migratie

Volgens denktank Washington Institute kan de „concurrentie om middelen” leiden tot spanningen tussen vluchtelingen en gastgemeenschappen. Egyptenaren behoorden in 2023 zelf tot een van de grootste migrantengroepen die per boot in Italië aankwamen. De afname van medische hulp voor vluchtelingen en asielzoekers zou volgens UNHCR kunnen resulteren in sociale onrust en een toename van irreguliere migratie.


Lees ook

Lees ook: Een migratiedeal met Egypte: Europa zwaait met miljarden, niet meer met het vingertje

Een Soedanese vrouw verkoopt levensmiddelen in de stad Giza in Egypte. De vluchtelingen uit Soedan en ook uit Gaza verblijven veel in steden in Egypte.

En laat dát nou precies zijn wat Europa niet wil. Vorig jaar sloot de EU een miljardendeal met Egypte om dit tegen te gaan. En ook Nederland wil de instroom van migranten fors beperken. Het bevorderen van opvang in de regio is daar onderdeel van. Net als het aangaan van strategische partnerschappen.

Nederland zet in op ‘opvang in de regio’ en investeert miljoenen in strategische partnerschappen in Egypte. Tegelijkertijd kort het op internationale hulpbudgetten. UNHCR verwacht dat de Nederlandse kernsteun vanaf volgend jaar zal worden beïnvloed door kabinetsbezuinigingen. Om hoeveel geld dat gaat, is niet duidelijk. VN-organisaties als UNICEF en UNDP kunnen volgens een recente kamerbrief van minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel, PVV) rekenen op ongeveer een halvering.

„Nederland staat voor een aanzienlijke bezuinigingsopgave, wat scherpe keuzes noodzakelijk maakt”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie aan NRC. „De besluitvorming over de hoogte van de toekomstige kernfinanciering aan UNHCR vindt op een later moment plaats en zal nauwkeurig afgewogen worden.”

Op de vraag hoe het bevorderen van opvang in de regio strookt met het terugschroeven van jaarlijkse financiële steun voor hulporganisaties in die regio, benadrukt het ministerie het ‘prospects-partnerschap’, waarin Nederland met onder meer UNHCR en UNICEF „samenwerkt om vluchtelingen en gastgemeenschappen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid”.

Howaida verlangt naar rust. Ze maakt zich zorgen om haar dochter, die niet naar school gaat en veel zorglast draagt. De veertienjarige Miral herleeft ’s nachts de gruwelen die ze in Soedan meemaakte. Voor haar ogen worden vrouwen uit bussen getrokken. Verkracht. Ze gilt zichzelf wakker. Het meisje lacht pas voor het eerst die middag als ze voor de foto’s haar mooiste jurk aantrekt.