Wat is het uitzicht van een mier die even omhoogkijkt terwijl ze door een bloemenveld loopt? Of van een lieveheersbeestje dat net is neergestreken op de stengel van een bloem? Dat vroeg natuurfotograaf Theo Bosboom zich regelmatig af als hij door het veld liep. Dus toen er een nieuwe macrolens op de markt kwam waarmee 360 graden rondom te fotograferen is, zag hij zijn kans schoon om de wereld eens vanuit insectenperspectief te bekijken.
Het resultaat is het fraaie boek Flowerscapes – blik vanaf de bodem, met foto’s van Bosboom en begeleidende teksten van natuurjournalist Kirsten Dorrestijn. In het boek worden tal van bloemen van onderaf bekeken van paardenbloem tot wilde akelei, van lelietje-van-dalen tot muizenoor (een geel bloemetje met de wetenschappelijke naam Pilosella officinarum). Zelfs de meest laag-bij-de-grondse vegetatie blijkt tot een bos van oerwoudallure uit te groeien als je er maar van onderop naar kijkt.

Lelietje van Dalen
Hoewel de foto’s in principe op zichzelf staan, zorgen de teksten ervoor dat de floristische ‘hoofdpersonen’ extra tot leven komen. Neem de blauwe zeedistel bijvoorbeeld: „In Engeland werden vroeger van de wortels snoepjes gemaakt door ze te konfijten: Kissing Confits werden die genoemd. Shakespeare kende ze ook, blijkt uit zijn komedie The Merry Wives of Windsor.” Of, over de vingerhoedsbloem: „Uit analyse van de stuifmeelklompjes van tuinhommels blijkt dat gemiddeld 12,5 procent van hun stuifmeel afkomstig is van vingerhoedskruid. In Colombia en Costa Rica, waar de plant tweehonderd jaar geleden door mensen mee naartoe werd genomen, wordt de plant ook bevrucht door kolibries. De kroonbuis is daar veel langer geworden dan bij ‘ons’ vingerhoedskruid: de plant heeft zich aangepast aan zijn bestuivers.”
Niet álle foto’s haalden het boek, vertelt Bosboom. „We hebben ervoor gekozen om per soort één foto te plaatsen. Zeker bij de margriet was er veel concurrentie…” Zo was er bijvoorbeeld die bloedstollende setting met een vlieg die net op een margriet is geland, en geen flauw benul heeft dat hij elk moment kan worden gedood door een nabije krabspin. Pas toch op, wil je als toeschouwer roepen. Tevergeefs. Wie de bloemenwereld van dichtbij bekijkt, ziet lief én leed.
De feeërieke foto’s in de uiteindelijke selectie laten je vooral dagdromen over rozengeur en zonneschijn. Op de meeste pagina’s is een zweempje blauwe lucht te zien. Zo lijkt alles zonnig en zorgeloos, maar je vraagt je af wat er gebeurt als de flowerscapes door een flinke bui veranderen in een miniatuurregenwoud. Want waar kunnen de mier en het lieveheersbeestje dan nog veilig schuilen?

Eryngium maritimum

Zeewolfsmelk

Grote Kattenstaart

Grote Klaproos

Gewone Smeerwortel

Wilde Hyacint
Foto’s Theo Bosboom
