
Uitgeholde verzorgingsstaat
De collectieve sector is stuk. Over het hele politieke spectrum is men het erover eens dat de fundamenten van de verzorgingsstaat zijn uitgehold. Wonen is voor velen onbetaalbaar geworden, de zorg steeds moeilijker bereikbaar, arbeidsrechten staan onder druk, en het asielbeleid verhardt met de dag. Hoe zijn we in deze situatie terechtgekomen? De huidige problemen zijn niet uit het niets ontstaan – ze zijn het gevolg van jarenlang falend beleid, schuivende ideologieën en politieke compromissen. In het vierluik What’s Right? (het vervolg op What’s Left – de puinhopen van links) gaat schrijver en podcastmaker Johan Fretz op zoek naar de oorsprong van de huidige maatschappelijke en politieke crises. Hoe kwamen arbeid, zorg, wonen en migratie, de vier pijlers van onze verzorgingsstaat, zo onder druk te staan? Fretz toont archiefmateriaal en gaat in gesprek met onder anderen Agnes Jongerius, Renske Leijten, en Coen Teulings.
André Waardenburg
Slot van ‘The Handmaid’s Tale’
De serie The Handmaid’s Tale is gebaseerd op één boek, maar hield het 6 seizoenen vol. Dinsdag verschijnt de laatste aflevering op Videoland. Het verhaal liet zich makkelijk interpreteren als een waarschuwing; als het zwartste toekomstscenario van een door Trump bestuurd Amerika. Bij protesten voor vrouwenrechten doken een tijd lang de rode capes en witte kappen op die de onderdrukte vrouwen in de serie verplicht zijn te dragen. Dat het inmiddels haast clichématig klinkt om conservatieve standpunten over vrouwen te beantwoorden met „Het lijkt wel The Handmaid’s Tale”, onderstreept de impact van de serie des te meer. Naast die maatschappelijke context blijft er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de personages, sterk neergezet door onder meer actrice Elisabeth Moss.
Amber Wiznitzer
Nederlandse torens bouwen
Het in Nederland ontworpen Rift Riff is een zogeheten ‘tower defense’-spel, waarin je torens bouwt die golven aan vijanden neerschieten. Waar het genre in afgelopen jaren voornamelijk bestond uit kleurrijke gratis smartphonespelletjes, is Rift Riff juist een minimalistisch, rustig ogend pc-spel waarin ieder level vooral een puzzel is. Kun je als beste een toren met sluipschutters neerzetten om die naderende monsters te vernietigen, of kies je toch één die op korte afstand meerdere vijanden tegelijk raakt? Rift Riff is vergeleken met zijn genregenoten een veel vergeeflijker spel, waarin je met een druk op de knop een stuk van het level meteen opnieuw kunt proberen. De Nederlandse roots zijn trouwens duidelijk: de hoofdpersoon begint ieder level met het koddige kreetje ‘hupsakee!’.
Bastiaan Vroegop
Kermislied van Annie M. G. Schmidt
Elke zondag bijzondere kleinkunst en cabaret, met kenner Kick van der Veer. Hij voorziet alle inspirerende fragmenten en muziek van deskundig commentaar en vervult een gidsfunctie voor liefhebbers van dit genre. Soms doet hij dat thematisch, met onderwerpen als ‘De kerk in de jaren zeventig’ of ‘Moederdag’, en soms draait hij gewoon wat in hem opkomt of waar luisteraars om vragen. Zondag is de laatste dag van de Annie M. G. Schmidt-week waarin scholen, boekwinkels en bibliotheken extra aandacht geven aan de deze week 30 jaar geleden overleden schrijfster. Daarom is in Andermans Veren ‘wHet Kermislied’ van haar te horen, zoals Wim Ibo en Cor Lemaire dat met publiek in 1966 uitvoerden in de laatste tv-uitzending van het programma Cabaretaria. Het werd aan de vergetelheid ontrukt door oud-radio-archivaris en Andermans veren-parelduiker Piet Tullenaar.
Vincent Bijlo
