Wordt Roemenië een nieuwe dwarsligger in de EU, of houdt het land zijn pro-Europese koers?

Aan een maandenlange turbulente verkiezingsstrijd voor het presidentschap in Roemenië komt een einde. Zondag kiezen Roemenen hun president voor de komende vijf jaar. De strijd gaat tussen George Simion (38), leider van de radicaal-rechtse partij AUR en de onafhankelijke en de pro-Europese Nicusor Dan (55), de huidige burgemeester van Boekarest.

In de eerste ronde won Simion met groot gemak. Hij kreeg 41 procent van de stemmen, veel meer dan de 30 procent die verwacht werd in de peilingen. Nicusor Dan haalde nipt de tweede ronde door de kandidaat van de regeringspartijen te verslaan. Beide kandidaten zetten zich sterk af tegen de gevestigde partijen in Roemenen en hun winst kan gezien worden als een proteststem van de Roemeense meerderheid.

Met de keuze tussen Simion en Dan kiest Roemenië tussen een isolationistische, naar binnen gekeerde toekomst (Simion) of een naar buiten gekeerde, pro-Europese (Dan).

Simion, die zich in het verleden als rechtse activist ophield in kringen van voetbalhooligans, is zeer kritisch over de Europese Unie, wil wel in de NAVO blijven, maar is tegen Roemeense steun aan Oekraïne. Brussel vreest dat Simion een dwarsligger kan worden in de Europese eenheid, net als Slowakije en Hongarije dat zijn. In zijn verkiezingscampagne kopieert Simion succesvol Trumps leus ‘Make Romania Great Again’ en verscheen hij ook in Polen om de kandidaat van de nationaal-conservatieve PiS-partij te steunen.

Tegen corruptie

Wiskundige Dan daarentegen spreekt zich uit voor Europa, strijdt tegen corruptie en wil de invloed van de veiligheidsdiensten op de politiek beperken. Al decennia strijdt hij tegen corruptie vanuit de staat en pleit hij voor meer groen in de steden.

Vooral stedelingen stemden op hem in de eerste ronde, in de plattelandsregio’s was Simion de grote winnaar. Weinigen geven Dan een kans tegen Simion in de tweede ronde – hij wordt gezien als te progressief, is te onbekend en krijgt weinig steun van andere partijen. Hoewel de peilingen de laatste dagen gelijk oplopen, waren die bij vorige verkiezingen geen goede graadmeter voor de uiteindelijke uitkomst.


Lees ook

Onvrede over corruptie en politieke stilstand jaagt Roemeense kiezers naar extreemrechts

De extreemrechtse presidentskandidaat George Simion (links)met de Poolse oud-premier  Morawiecki in maart in Boekarest.

De presidentsverkiezingen in Roemenië verliepen de afgelopen maanden chaotisch nadat de vorige verkiezingen in november ongeldig werden verklaard vanwege mogelijke Russische beïnvloeding. De ultranationalistische kandidaat Calin Georgescu, die de eerste ronde in november won, werd zelfs uitgesloten van de verkiezingen.

Hoewel er bewijs was van een gemanipuleerde campagne via TikTok die Georgescu hielp – terwijl hij voor de verkiezingen nauwelijks bekendheid genoot – leidde zijn uitsluiting tot veel kritiek in Roemenië. Aanhangers van Georgescu bestempelden het als een ‘staatsgreep’, ook gevestigde politici toonden kritiek.

Simion wordt als de opvolger gezien van Georgescu en ook door de ultranationalistische en pro-Russische kandidaat gesteund. Simion belooft bovendien Georgescu, die vervolgd wordt voor kiesfraude, aan te stellen als premier als hij president wordt.

Grootste oppositiepartij

Simions partij AUR is de tweede partij en daarmee grootste oppositiepartij van het land. En dat terwijl de partij pas zes jaar geleden is opgericht – met als doel de hereniging met Moldavië. In Roemenië heerst veel onvrede over corruptie, armoede en de nalatigheid van de gevestigde partijen om daar iets tegen te doen. Dat verklaart ook de opkomst van Dan, die zich nadrukkelijk als onafhankelijke kandidaat positioneert.


Lees ook

Aan de Roemeense kust verrijst de grootste NAVO-basis van Europa

Werkzaamheden voor de uitbreiding van NAVO-basis Mihail Kogalniceanu in het zuidoosten van Roemenië.

De president in Roemenië is vooral belangrijk voor het buitenlandbeleid en de defensie. Roemenië is een belangrijke NAVO-partner, dankzij verschillende grote militaire bases en oefenterreinen en grens aan Oekraïne. Bovendien wordt bij de havenstad Constanta de grootste NAVO-basis in Europa gebouwd.