Scenarist van Turks Fruit en Soldaat van Oranje Gerard Soeteman overleden

Scenarioschrijver Gerard Soeteman is vrijdag op 88-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie aan het persbureau ANP gemeld. Soeteman was een van de meest invloedrijke scenaristen uit de Nederlandse filmgeschiedenis en werkte samen met Paul Verhoeven. Samen maakten ze talloze Nederlandse klassiekers, waaronder Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), Spetters (1980) en Zwartboek (2006).

Soeteman beleefde zijn grote doorbraak in 1969 met de televisieserie Floris, die hij samen met Verhoeven maakte en waarin Rutger Hauer de hoofdrol vertolkte. De serie wordt nog altijd gezien als een mijlpaal in de Nederlandse tv-geschiedenis.

Naast de films die Soeteman met Verhoeven maakte, schreef hij ook het scenario voor De Aanslag (1986), de filmbewerking van het gelijknamige boek van Harry Mulisch. De film werd geregisseerd door Fons Rademakers en won de Oscar voor beste buitenlandse film.

Neerlandicus

In een interview dat hij vorig jaar gaf, vertelde Soeteman niet direct geïnteresseerd te zijn in het schrijven van scenario’s. Nadat hij was afgestudeerd als Neerlandicus aan de Universiteit van Leiden wilde hij les gaan geven aan een kweekschool, een school waar onderwijzers worden opgeleid.

Nadat hij uit militaire dienst kwam was die plek echter al vergeven, dus moest hij iets anders zoeken om geld te verdienen. „Televisie was toen heel erg aan het opkomen, maar academici keken erop neer. Ik niet. Ik had geld nodig en solliciteerde voor vertaler. Zo begon het.”

Hij begon als vertaler van films en interviews. „Vanaf het moment dat ik voor televisie met vertalingswerk begon, kwamen er al mensen naar me toe die zeiden: “Goh, moet je horen, hier heb je een boek, zou je dat willen lezen en zou je eens willen kijken of daar een film in zit?” En dan dacht ik, ja, ik moet toch mijn hypotheek aflossen.”

Soeteman ontving in zijn leven diverse prijzen, waaronder in 2017 het Gouden Kalf voor de Filmcultuur voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse filmgeschiedenis.



Delen