Er zijn momenten waarop politieke stilte geen neutraliteit betekent, maar medeplichtigheid. Gaza is zo’n moment. Wat zich daar voltrekt, is geen abstract geopolitiek conflict, maar een humanitaire ramp met diepe morele implicaties. De stilte die nu vanuit de de EU klinkt, is dus niets minder dan een moreel falen.
Waar is de EU? Die vraag hoorde ik de afgelopen jaren vaker, toen ik als decaan Internationale Betrekkingen van de Bocconi-universiteit in Milaan langs universiteiten, denktanks, ambassades en instellingen over de hele wereld reisde. En dan vooral in het zogenoemde ‘Mondiale Zuiden’: in Egypte, Zuid-Afrika, Ghana, China, Chili. Overal vroeg men zich af waar de EU bleef. Wat zegt Europa wanneer burgerdoelen worden gebombardeerd? Wanneer kinderen sterven onder het puin? Wanneer ziekenhuizen doelwit worden? Ik moest hun het antwoord schuldig blijven. De EU laat geen leiderschap zien, maar verdeeldheid en onverschilligheid.
De EU, die zichzelf graag ziet als hoeder van verlichte normen en waarden, wendt het hoofd af van het lot van de burgers van Gaza – de vergetenen van onze tijd.
Geen grenzeloos recht
De feiten zijn helder. Sinds 7 oktober 2023 zijn tienduizenden Palestijnen omgekomen, onder wie duizenden kinderen. De infrastructuur van Gaza ligt grotendeels in puin. Meer dan 80 procent van de bevolking is intern ontheemd. En toch slaagt de Europese Unie er niet in een verenigd, principieel standpunt in te nemen, laat staan actie te ondernemen.
Ja, Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen terreur. Maar dat recht is niet grenzeloos. Het legitimeert geen collectieve bestraffing, geen belegering van 2,3 miljoen mensen, geen bombardementen op scholen, ziekenhuizen en vluchtelingenkampen.
Lees ook
Zeven gerenommeerde wetenschappers vrijwel eensgezind: Israël pleegt in Gaza genocide
Wat zegt het over de EU dat ze zich wel krachtig uitspreekt tegen de autoritaire koers van Viktor Orbán in Hongarije, maar Netanyahu’s verwoestende beleid grotendeels ongemoeid laat? Dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op eigen initiatief een bezoek bracht aan Israël in de eerste dagen na de aanval van Hamas, zonder zelfs maar een verwijzing naar het humanitaire recht, noch overleg met lidstaten, die haar later terugfloten?
Het is tekenend voor de bredere houding van de EU in dit conflict. Europese leiders herhalen keer op keer dat het internationaal recht moet worden gerespecteerd en dat een tweestatenoplossing het einddoel blijft. Maar zodra woorden omgezet moeten worden in daden, blijft het opvallend stil. De EU is een papieren tijger: luid in retoriek, tandeloos in de praktijk. Het zegt veel dat de Unie niet eens werd uitgenodigd aan de onderhandelingstafel bij gesprekken over een staakt-het-vuren of de vrijlating van gijzelaars.
Spaanse uitzondering
Slechts enkele lidstaten, Spanje voorop, spreken zich duidelijk uit. In dat land, waar ik momenteel als gasthoogleraarwerk, staat de catastrofe in Gaza tenminste op de politieke agenda. Ministers mengen zich openlijk in het debat, en er klinkt solidariteit met slachtoffers aan beide zijden. In het Europees Parlement en in de Europese Raad overheerst intussen de verlamming.
Toch ligt er een kans voor Europa om richting te geven aan een politieke oplossing. Het door Saoedi-Arabië geleide Arabisch Vredesinitiatief, dat vorig jaar nieuw leven werd ingeblazen, biedt een reële mogelijkheid voor diplomatieke betrokkenheid. Juist hier kan Europa tonen dat het méér is dan een toeschouwer.
Want het gaat niet alleen om Gaza. In Afrika, Latijns-Amerika en Azië groeit het wantrouwen jegens Europa. Wat stelt de Europese oproep tot een op regels gebaseerde internationale orde nog voor als die regels selectief worden toegepast? We kunnen niet met overtuiging pleiten voor rechtvaardigheid in Oekraïne, terwijl we in Gaza wegkijken.
Orbán én Netanyahu
Europa staat op een kruispunt. We kunnen blijven zwijgen en daarmee onze geloofwaardigheid als normatieve macht verder ondergraven – juist op een moment waarop we wereldwijd onze waarden uitgedaagd zien door de terugkeer van machtspolitiek, desinformatie en autoritaire reflexen. Terwijl we bondgenoten zoeken in het Zuiden, kijken zij toe hoe Europa zwijgt over Gaza. De tweede optie is dat we onze principes eindelijk serieus nemen: mensenrechten, de internationale rechtsorde, menselijke waardigheid. Niet alleen in verklaringen, maar in concrete actie. Niet alleen als het politiek opportuun is, maar juist wanneer het moeilijk is.
De EU is vaak traag, verdeeld, zoekend. Maar dat mag geen excuus zijn voor morele verlamming. Dit is het moment om op te staan. Om niet alleen de confrontatie aan te gaan met Orbán, maar ook met Netanyahu.
