Ze draait aan het kraantje. „Geen druppel.” Anna van Eersel uit Den Haag staat naast haar regenton. „Deze geeft niets, en die andere ook niet.” De tonnen staan aan weerszijden van haar tuinhuisje. „Het heeft al weken niet geregend, hè.”
De 69-jarige loopt een rondje over haar volkstuin, die ze al 25 jaar, samen met haar man, in bezit heeft. „Hier staan de fruitbomen”, zegt ze. „Daar een perenboom, een vlinderstruik en een sering. Die heeft het moeilijk.”
Het is droog in Nederland. En dat is al zo sinds februari; dat was een redelijk zonnige, maar vooral droge maand. Maart volgde: er viel landelijk slechts 6 millimeter regen, terwijl er normaal gesproken 53 millimeter valt, zo blijkt uit de statistieken van het KNMI. Het was zelfs de droogste maart sinds het begin van de metingen in 1906, vertelt Peter Siegmund, klimaatexpert van het KNMI.
Daarna kwam april: met weer veel zon, weinig neerslag en veel hogedrukgebieden – die houden de regen weg. En nu, in mei, is het opnieuw zeer droog. Er is bijna geen druppel gevallen. „Ja, het is uitzonderlijk”, zegt Siegmund. 1976 was het recordjaar qua droogte. Of we dat overtreffen hangt van de zomer af die nog moet komen, zegt hij.
Jan, zit er nog wat in jouw ton? – „Nee, hoor, leeg”
Het KNMI verwacht ook voor de komende twee weken weinig regen. „Tja, wat moeten we?” zegt Van Eersel. Ze loopt naar het pad dat de tuinen op het complex van Amateur Tuindersvereniging Loolaan met elkaar verbindt. Op naar de 83-jarige Jan Melchior die al dertig jaar een kas en een moestuin heeft. Daar staat hij. „Jan, zit er nog wat in jouw ton?” „Nee, hoor, leeg.”
Melchior wijst naar de grond. „Moet je zien, de aarde is zo droog, het zijn brokken.” Ja, hier moet water overheen, concludeert hij. Binnenkort gaan de snijbonen en sperziebonen in de grond. „Dat gaat zo niet.” Dus moet hij vanavond sproeien. „Met leidingwater.”
Doet een beetje pijn
Niko Wanders ging gisteravond fietsen en zag het ook: overal staan mensen met leidingwater – drinkwater dus – hun tuin te sproeien. Het doet een beetje pijn, vertelt de universitair hoofddocent hydrologie aan de Universiteit Utrecht. Maar hij snapt het wel. „Mensen willen hun planten helpen.” Zelf zette hij dit weekend plantjes in de grond. De grond is zo droog: „Het was stofhappen.” Daaraan kun je zien dat we écht in een droge periode zitten. Er ontstaat een tekort aan water in de bodem. Je ziet het aan het gras, dat kleurt geel, jonge plantjes gaan dood en de aarde wordt keihard. „Zo droog als nu, in het voorjaar, heb ik het zelden gezien. En dan moet de zomer nog komen.”
De droogte kan grote gevolgen hebben. Wanders vertelt over een bepaalde hoeveelheid water die in de grond zit en die we onder meer gebruiken voor drinkwater en landbouw. Die hoeveelheid bodemwater raakt nu snel op. Normaal is dat reservoir pas tegen oktober leeg. „Ik zal je zeggen: we zijn nu al aan de voorraden van de zomer begonnen.” Als het bodemwater daalt, kan de scheepvaart daar last van krijgen. Neem de droge zomers van 2018 en 2022: toen stond het water in de Rijn zo laag dat de vrachtschepen maar voor de helft beladen konden worden, anders zouden ze vastlopen.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223957-9ae07b.jpg|https://images.nrc.nl/V9HUIEGMroDKTf8scOf7IMYOo5I=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223957-9ae07b.jpg|https://images.nrc.nl/paI8SFRpnm_ymvKMr4R90H1a3_o=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223957-9ae07b.jpg)
Foto Olivier Middendorp
Maar ook stroomt er bij droogte te weinig water naar de polders. De bodem in het westen van het land daalt en klinkt in. „Dat zorgt voor onomkeerbare schade”, vertelt Wanders. Denk aan funderingsschade van huizen, maar ook snelwegen die gaan golven door verzakking. „Moet je maar eens opletten als je op de N11 rijdt, de weg tussen de A4 bij Leiden en de A12 bij Bodegraven, dan merk je dat je soms omhoog en omlaag gaat. Het wegdek is niet overal even vlak.”
Overstromingen
Maar ook: Nederland komt steeds lager te liggen en is hierdoor kwetsbaarder voor overstromingen. En er komt via de sluizen makkelijker zout water van zee binnen. Dat verdwijnt in de bodem en is niet goed voor landbouwgewassen, ons drinkwater en natuurgebieden.
Wat te doen? Water vasthouden, zegt Wanders, in tijden dat het wél regent. Als het regent, verdwijnt veel water in de grond, maar het overgrote deel stroomt via het riool zo weg naar sloten, rivieren en uiteindelijk de zee. Je wil dat water vasthouden. In woonwijken gebeurt dat steeds vaker met zogenoemde wadi’s: in een grasveld of greppel kan het water langer blijven liggen, zodat het rustig de bodem in kan zakken en niet meteen verdwijnt in het riool.
Lees ook
Het is vroeg droog: waterbeheerders nemen nu al maatregelen
En wat te doen met de tuin? Anna van Eersel hanteert bij droogte altijd haar eigen regel: „De eenjarigen, die kleurrijke plantjes in de potten, die krijgen geregeld water met een gieter.” En de tuin? „Die sproei ik één keer per week. Niet bovenop, maar onder de bladeren van de planten.” Nu dan met leidingwater. „Het is niet anders. Ik kan moeilijk alles laten verpieteren. Dat is ook niet goed voor de bijen en de insecten.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223998-d9616b.jpg|https://images.nrc.nl/h447CtD83BnNlsfJtWU-NqE4jDs=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223998-d9616b.jpg|https://images.nrc.nl/dTq48K93Kl3OAnZr3sPVpJzfYpo=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132223998-d9616b.jpg)
Foto Olivier Middendorp
Volgens Van Eersel moet je planten niet te vaak van water voorzien. „Anders worden ze lui.” Is dat waar? Volgens Wanders wel. „Als planten en bomen minder water krijgen, maken ze langere wortels om te overleven. Dus dat is goed.” Zijn tip: gebruik slootwater voor je tuin. En zorg dat je planten plant die passen bij de grond. Lavendel kan prima in een droge, zanderige setting, maar moerasplanten niet. En sproei ’s avonds pas, zodat het vocht de bodem in kan zakken en niet meteen verdampt.
Lees ook
Een waterbuffer voor de zomer is cruciaal, hier is het nu al droger dan in het extreme 2018
