Op vrijdag 9 mei belde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio naar Pakistan om over het escalerende conflict met India te spreken. Rubio bood hulp aan om tot „constructieve gesprekken” tussen de buurlanden te komen, schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Het telefoontje was niet met de premier van Pakistan, die hij eerder sprak, maar met legerleider Asim Munir (1968), de feitelijke machthebber. Een dag later werd bekendgemaakt dat er een wapenstilstand was bereikt. Wie is deze Munir?
Zes dagen voordat 26 mensen werden omgebracht in het Himalaya-dorp Pahalgam noemde Asim Munir de regio Kasjmir in een speech nog de „levensader” voor Pakistan. Munir staat bekend als hardliner die de troepen graag in uniform toespreekt vanaf een tank. Hij vindt dat de moslims die in het Indiase deel van Kasjmir wonen bij Pakistan horen. De regio wordt in zijn geheel geclaimd door zowel Pakistan als India maar is sinds 1949 feitelijk verdeeld tussen India en Pakistan (China beheerst het derde, noordelijke deel).
Lees ook
Decennia-oud conflict tussen India en Pakistan laait op – waarom gebeurt dat nu?
India beschuldigt Pakistan ervan de terroristen te steunen die achter de aanslag in Pahalgam zitten. Munir vindt dat hindoes en moslims niet samen in één land kunnen wonen . „Onze religie, tradities, gewoontes en ambities verschillen.” Daarom hoort de overwegend islamitische bevolking van Kasjmir wat hem betreft bij Pakistan – ook het Indiase deel van de regio. In zijn toespraak beloofde Munir dat Pakistan de „broeders in Kasjmir” niet alleen zou laten in hun „heroïsche strijd tegen de Indiase bezetting”. Volgens critici in India plaveide hij daarmee de weg voor de aanslagplegers die daags erna toeristen doodden.
Met zijn uitgesproken standpunt over Kasjmir brak Munir met de lijn van zijn voorganger, Qamar Javed Bajwa, die er in 2021 tijdens een toespraak in Islamabad op zinspeelde de strijdbijl met India te willen begraven.
Inlichtingendienst
Dat Munir ooit de machtigste positie in Pakistan zou bekleden, lag niet altijd voor de hand, schrijft The Guardian in een portret. Zijn vader was leraar en maakte geen deel uit van de militaire elite in Pakistan. Munir ging ook niet naar de Pakistaanse militaire academie maar naar een minder prestigieuze officierenopleiding in Mangla. Daar viel hij wel op: hij kreeg er volgens de Indiase krant The Hindu het ‘Zwaard van Eer’, dat alleen de beste cadetten toevalt.
Munir wist op te klimmen binnen de militaire rangen: in 2016 werd hij de baas van de militaire inlichtingendienst in Pakistan. Twee jaar later werd hij directeur-generaal van ISI, de Inter Services Intelligence, een nog belangrijker inlichtingendienst. In die rol bruskeerde hij de toenmalige Pakistaanse premier Imran Khan toen hij de verdenking zou hebben geuit dat diens aanstaande vrouw betrokken was bij corruptie. Na acht maanden aan het hoofd van ISI moest hij onder druk van Khan alweer vertrekken.
Algemeen wordt aangenomen dat Munir toen vanuit minder belangrijke posities binnen het leger het verzet tegen Khan voedde. In 2022 werd hij alsnog tot legerleider benoemd door Khans opvolger, Shehbaz Sharif, de huidige premier van het land. De komende dagen moet blijken of de legerleider echt open staat voor de-escalatie.
